ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Δεν προβλέπει ούτε όλα τα αυθαίρετα της Μακρονήσου!

Αποκαλυπτικά για τη λαθροχειρία που επιχειρεί η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, στην προσπάθειά της να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις τεράστιες ευθύνες της, είναι όσα προβλέπονται σε αυτήν για τον μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου.

Ανάμεσα στα άλλα, στην τροπολογία προβλέπεται πως «παρέχεται η δυνατότητα στο Σώμα Επιθεώρησης της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών που εντοπίζονται στις περιοχές ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος της νήσου Μακρονήσου, με στόχο την προστασία και την άμεση αποκατάστασή της».

Με δυο λόγια, αναφορά γίνεται στις περιπτώσεις των τελεσίδικων αποφάσεων που αφορούν ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις των αυθαιρέτων στη Μακρόνησο και όχι το σύνολό τους, όπως απαιτούν η ΠΕΚΑΜ και οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος διαχρονικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, στην τοποθέτησή του στη Βουλή σε σχέση με την τροπολογία, ανέδειξε το στοιχείο αυτό λέγοντας ότι «ασφαλώς πρέπει ο ιστορικός τόπος, ο τόπος του μαρτυρίου να προστατευτεί και να αναδειχθεί, να τον γνωρίσει η ελληνική νεολαία, η νέα γενιά, και ασφαλώς θα πρέπει να κατεδαφιστούν όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί εκεί», σημειώνοντας ότι το άρθρο κάνει λόγο για «εκτέλεση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών. Για τα υπόλοιπα;». Τόνισε ακόμη πως «εμείς λέμε ότι αρκούν οι εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος για να καθαρίσει η Μακρόνησος από όλα τα αυθαίρετα».

Διαχρονικά στο έλεος των καταπατητών

Εξάλλου, οι τωρινές κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, με τις τελευταίες να είναι αυτές του περασμένου καλοκαιριού, οπότε και τα κυβερνητικά ΜΜΕ έγραφαν πως «μέσα στο Σεπτέμβρη θυροκολλούνται οι εκθέσεις αυτοψίας για τα αυθαίρετα στη Μακρόνησο».

Υπενθυμίζουμε ότι από το 1989, που χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος, μέχρι το 1995, που ορίστηκαν χρήσεις γης, κι από τότε στις μέρες μας, που διαδέχονται η μία την άλλη οι αυτοψίες των αρμόδιων κρατικών οργάνων οι οποίες διαπιστώνουν ένα όργιο αυθαιρεσιών και καταστροφής στον ιστορικό τόπο, όλες μα όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή, είναι ανεκτικές προς τους καταπατητές και διάφορους άλλους που δηλώνουν χρησικτησία στη Μακρόνησο!

Ενώ από το 2006 περιμένει κάπου στο αρχείο του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρίου η μήνυση που έχει καταθέσει η ΠΕΚΑΜ για τα αυθαίρετα και τις καταστροφές στο θανατονήσι, η οποία μήνυση όχι μόνο δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο αλλά αντίθετα, από τότε έως σήμερα καταστράφηκαν ακόμα περισσότερα από τα κτίσματα που έχτισαν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι και με τα δομικά υλικά τους χτίστηκαν βιλίτσες που παρουσιάζονται σαν στάνες.

Η τελευταία αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δόμησης (13 Ιούλη 2017) κατέγραψε δεκαεπτά αυθαίρετα, στάνες, αλλά και σπίτια σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και άλλα κτίσματα σε άλλα σημεία του νησιού, στα οποία δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση τη μέρα της επιθεώρησης.

Για όλα αυτά δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται η κατεδάφισή τους, όπως σταθερά διεκδικούν η ΠΕΚΑΜ και άλλοι εργατικοί - λαϊκοί φορείς, καθώς και το ΚΚΕ, που σταθερά απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των καταπατητών και την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων. Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας. Τοπική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτέμβρη 2016, στην εκδήλωση που είχε οργανώσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, τα αιτήματα αυτά είχε αναδείξει ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσιάζοντας το πλαίσιο αιτημάτων ώστε το νησί «να γίνει πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύγχρονο λιμάνι, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το νησί αυτό, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Τελευταία δόση, αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος

Σαφές μήνυμα για συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου απηύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, με αφορμή την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, τα 9,5 δισ. προορίζονται για τη δημιουργία του λεγόμενου «μαξιλαριού ρευστότητας», την ενίσχυση δηλαδή των ταμειακών αποθεμάτων του ελληνικού Δημοσίου, και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Ο Ρέγκλινγκ έκανε λόγο περί «σκληρής δουλειάς του ελληνικού λαού» η οποία «αποδίδει καρπούς», προσθέτοντας ότι «η τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στη φορολογική πολιτική, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στα δημόσια έσοδα και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων». Είπε ακόμη ότι το τέλος του «προγράμματος διάσωσης» στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει «ορόσημο για τη χώρα», δίχως να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι θα επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια: «Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Τα εύσημα έδωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος από τα ματωμένα πλεονάσματα της φοροληστείας του λαού και των περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες. «Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό αποθεματικό για να εξομαλύνει την πορεία της προς τη χρηματοδότηση από τις αγορές», σημείωσε. Νωρίτερα είχε προχωρήσει σε μια συνολικότερη τοποθέτηση για το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», θέτοντας ως δεδομένο της «μεταμνημονιακής» εποχής τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα», ο Π. Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε της απόφασης να δοθεί οικονομική «στήριξη» στη χώρα μας, αφού, όπως αναφέρει, ήταν σωστή και για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά.

Ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μνημόνιο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2014, «εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ' αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές». Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Π. Μοσκοβισί υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της και ότι η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της, δίχως αυτό φυσικά να συνιστά νέο... πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή που τα μηνύματα απ' όλες τις κατευθύνσεις επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει για πολλά χρόνια, το Μαξίμου εμφανίζεται με πανηγυρικό ύφος, καθώς σε χτεσινό του σχόλιο με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης σημειώνει ότι πρόκειται για την «τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα».

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Μ. Θεοδωράκη

Associated Press

Ευχές για ταχεία ανάρρωση, εκ μέρους του ΚΚΕ και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, μετέφερε χτες στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την Παρασκευή. Οπως ανακοινώθηκε, ο μουσικοσυνθέτης προσήλθε σε νοσοκομείο της Αθήνας με πόνους στο στήθος και αρρυθμία. Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από το μεσημέρι του Σαββάτου μεταφέρθηκε σε θάλαμο, όπου συνέχιζε και χτες να νοσηλεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεράποντες γιατροί εκτιμούσαν ότι ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε. Ηταν επιφυλακτικοί, λόγω της ηλικίας του Μ. Θεοδωράκη, αλλά αισιόδοξοι για την έκβαση.

Τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση εκφράζει και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, τονίζοντας: «Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ύμνησαν τους αγώνες όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά των εργαζομένων ολόκληρου του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό και τα τραγούδια του εμπνέουν τους λαούς του κόσμου. Τα τραγουδάνε οι εργάτες από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, έως τη Μέση Ανατολή και την Αμερική».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδεία και συγκέντρωση διοργανώνει η ΚΟ Φυτειών του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 7 Αυγούστου. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στις Φυτείες και στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Παπαδατού Ξηρομέρου, στο καφενείο του Περικλή Μουντζούρη, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις. Η θέση του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος.

Εκδήλωση - συνεστίαση διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ και το παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στο κέντρο «Πουλάκου», στις Αιγιές Γυθείου, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραϊτης.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

-- Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Καπετάν Αγραφιώτη (Μπότση Βασίλη) και των άλλων Καστανιωτών αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τις ιδέες και τα ιδανικά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, οργανώνει το παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς Καρδίτσας.

-- Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο δήμο Δυτικής Μάνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org