Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Με ΝΑΤΟική «τεχνογνωσία» η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

Προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης πίσω από τις αλλαγές προσώπων

Χροιά ...ΝΑΤΟ έχει η τοποθέτηση του Γ. Ταφύλλη στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτηση από τη θέση του Γ. Καπάκη, έπειτα από την τραγωδία στο Μάτι και την Ανατ. Αττική γενικότερα. Ο Γ. Ταφύλλης υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.

Διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία. Εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου.

Από το Δεκέμβρη του 2017 διηύθυνε το περιλάλητο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο του οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του λεγόμενου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Εχει διατελέσει γγ του υπουργείου Αμυνας και γγ Ψηφιακής Πολιτικής. Κατά τη θητεία του στο Αμυνας τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του Προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της αντικατάστασης προσώπων, απόγευμα Κυριακής αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος, και νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή είχε παραιτηθεί ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, με τα καθήκοντά του να ανατίθενται στον Π. Σκουρλέτη.

Αντιδράσεις για Πολάκη

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, όπως και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε για τον Αλ. Τσίπρα ότι «όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Σε ανάλογο μήκος, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «πριν λίγες μέρες για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έφταιγε κανείς για την τραγωδία. Ολα τα είχαν κάνει τέλεια. Τώρα, υπό τη λαϊκή κατακραυγή, φταίνε ο Τόσκας, ο Καπάκης και οι αρχηγοί των Σωμάτων. Εις μάτην όμως νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη κυβέρνησή του. Εχουν τελειώσει. Απομένει η τυπική πράξη, με την καταδίκη των πολιτών στις εκλογές».

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για τις δηλώσεις του Π. Πολάκη ότι οι νεκροί στο Μάτι «θολώνουν την εικόνα» των επιδόσεων της κυβέρνησης. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για κυνισμό και επιχείρηση συγκάλυψης. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, κατηγόρησε τον Π. Πολάκη για προσβολή νεκρών, όπως και τον Αλ. Τσίπρα που δεν τον έχει ακόμα αποπέμψει.

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση Τόσκα

Αλλαγή σκυτάλης, όχι όμως και πολιτικής, σηματοδοτεί η παραλαβή των αρμοδιοτήτων του Ν. Τόσκα το περασμένο Σάββατο από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη μετά την παραίτηση του πρώτου, σε μία κίνηση εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης για την πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Στις δηλώσεις του ο Ν. Τόσκας έκανε έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο και τόνισε ότι για λόγους συνείδησης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org