Με δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των δύο Προέδρων βάζουν ψηλά τον πήχη για τη Σύνοδο που θα γίνει στις 16 Ιούλη
Ο Βλ. Πούτιν και ο Ντ. Τραμπ σε παλιότερη διεθνή συνάντηση |
Αυξημένες προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι, καλλιεργούν τα επιτελεία των δύο Προέδρων, την ώρα που η αντιπαράθεση με τη Ρωσία οξύνεται στα διάφορα μέτωπα, ενώ η τελευταία προσέφυγε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος Νέων Προκλήσεων και Απειλών του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ιλια Ρόγκατσεφ, στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η Συρία, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως θέμα που επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις. «Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συζητηθούν διεξοδικά, όσον αφορά τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές δεν αποκλείουν Πούτιν και Τραμπ να έχουν αρχικά μια προσωπική «τετ-α-τετ» συνομιλία χωρίς τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών τους, «αν έχει επιβεβαιωθεί μια αρχική συμφωνία και υπάρχει μια πρώτη συνεννόηση», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για το Παλαιστινιακό που το χαρακτηρίζει «συμφωνία του αιώνα» για τη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα, ενδέχεται να συζητηθεί στο Ελσίνκι και περιλαμβάνει οικονομικά και πολιτικά «ανταλλάγματα» για τη «Χαμάς» και την Παλαιστίνη.
Οι διαρροές αυτές έρχονται λίγο μετά τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε συγκρούσεις με δεκάδες θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων και την αντίδραση άλλων κρατών, ανάμεσά τους και της Ρωσίας, που κατήγγειλε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, που βρίσκεται στη Ρωσία από το Σάββατο και θα παραμείνει έως την Πέμπτη, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με εκπροσώπους της ρωσικής Δούμας. «Ελπίζω ότι η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δυο κοινοβουλίων» και «είναι πολύ επίκαιρη ενόψει της Συνόδου στο Ελσίνκι», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Την αντιφατικότητα εξάλλου των σχέσεων που αναπτύσσουν τα δυο κράτη, αλλά και το παζάρι εφ' όλης της ύλης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναδεικνύει το αίτημα που κατέθεσε η Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς που έχει επιβάλει από το Μάρτη στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, ύψους 25% και 10% αντίστοιχα.
Η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι δασμοί δεν συνάδουν με τις διατάξεις της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) του ΠΟΕ του 1994 και της συμφωνίας για τα μέτρα διασφάλισης. Πρόκειται για την έκτη καταγγελία μελών του ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, μετά την Κίνα, την ΕΕ, το Μεξικό, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις, ο καταγγέλλων μπορεί να ζητήσει τη δημιουργία μιας ομάδας διαιτητών μετά από 60 μέρες.
Θα επισκεφτεί επίσης Ιαπωνία και Βιετνάμ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας θα βρεθεί ξανά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που ξεκινά πολυήμερη περιοδεία και σε άλλες χώρες, από τις 5 μέχρι τις 12 Ιούλη, επαληθεύοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.
Οι επαφές του στην Πιονγιάνγκ θα διαρκέσουν το διήμερο 5-7/7 και αφορούν - σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - τη συνέχιση «των διαβουλεύσεων και την υλοποίηση της προόδου που σημείωσαν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Κιμ στη Σιγκαπούρη».
Η Σύνοδος που έγινε ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, σηματοδότησε ένταση των διεργασιών γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό να επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.
Οι ισορροπίες στη Χερσόνησο συνδέονται με τον ευρύτερο γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, με την Κίνα και τη Ρωσία να διεκδικούν κατοχύρωση και διεύρυνση της επιρροής τους στη συγκεκριμένη «ζώνη», αξιοποιώντας και το πλεονέκτημα της γεωγραφικής τους θέσης.
Αυτή είναι η βάση στην οποία αναμένεται να κλιμακωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου, με την πρωταγωνιστική συμβολή μερικών από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, που φυσικά δεν ενδιαφέρονται για την «αντιμετώπιση των πυρηνικών όπλων» - όπως υποκριτικά ισχυρίζονται - αλλά για την αναδιάταξη στρατιωτικών και άλλων μέσων υπεράσπισης των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί.
Από τη μεριά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε χτες για «πολλές καλές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα», αναφέροντας ότι «όλη η Ασία είναι ενθουσιασμένη» και επικρίνοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ εξακολουθεί να παράγει πυρηνικό καύσιμο.
Μετά την Πιονγιάνγκ, ο Πομπέο θα βρεθεί στο Τόκιο, όπου «θα συναντήσει Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες ηγέτες για να συζητήσει την κοινή μας δέσμευση για την τελική, πλήρως εξακριβωμένη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, όπως και άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα».
Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στο Ανόι, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια (από διακυβέρνησης Ομπάμα ακόμα) οι ΗΠΑ επιδιώκουν ολόπλευρη αναβάθμιση της συνεργασίας τους με το Βιετνάμ, προσπαθώντας να αποκτήσουν πιο στέρεα «πατήματα» συνολικά στη Νοτιοανατολική Ασία, αξιοποιώντας διάφορες αντιθέσεις μεταξύ των δυνάμεων της περιοχής, που - σημειωτέον - έχει σημαντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεγάλο φυσικό πλούτο, άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό, αλλά βρίσκεται και στο σταυροδρόμι Ινδικού και Ειρηνικού, όπου «επαναξιολογούνται» διάφορες στρατηγικές συμμαχίες και περνούν κρίσιμοι εμπορικοί και ενεργειακοί δίαυλοι.
Μετά την Ασία, ο Πομπέο θα βρεθεί στο Αμπού Ντάμπι, για να συζητήσει «τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης ΗΠΑ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ανάπτυξης των κοινών μας προτεραιοτήτων σε ασφάλεια και οικονομία».
Τέλος, στις 10-12 Ιούλη ο Πομπέο θα συνοδεύσει τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα παραστεί και στη συνεδρίαση του Ενεργειακού Συμβουλίου ΗΠΑ - ΕΕ, όπως και σε συνάντηση των ΥΠΕΞ του Διεθνούς Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του ISIS» μαζί με το ΝΑΤΟ.
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την επόμενη γενιά βομβών πυρηνικής βαρύτητας «Β61» ετοιμάζονται να στείλουν οι ΗΠΑ στις βάσεις του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ. Το σύστημα «B61-12 LEP» θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες παραλλαγές βομβών «Β61» στο πυρηνικό απόθεμα των ΗΠΑ. Η πρώτη μονάδα παραγωγής έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2020, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επενδύουν σε όπλα μαζικής καταστροφής. Οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, τη Γερμανία και την Ιταλία θα λάβουν τις νέες βόμβες το 2020», σχολίασε Ρώσος εμπειρογνώμονας πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν συνολικά 150 πυρηνικά όπλα σε πέντε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση για τα πυρηνικά όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο που εκπονήθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβρη του 2017. Μεταξύ αυτών, βόμβες τύπου «Β61» βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), σχεδόν 50 βόμβες τύπου «Β61» βρίσκονται στην Τουρκία.
Η όλη συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, όπου πέραν των άλλων «διευκολύνσεων» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, το τελευταίο διάστημα συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο να μεταφερθούν αμερικανικά πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ στη βάση του Αραξου, στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Τουρκίας, με αιχμή τη στάση της τελευταίας στο συριακό ζήτημα, και των σχέσεων που αναπτύσσει με τη Ρωσία.
ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η Κίνα «ασκεί πιέσεις» στην ΕΕ για μια συμμαχία κατά της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters», επικαλούμενο δηλώσεις πέντε Ευρωπαίων αξιωματούχων και διπλωματών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Πεκίνο, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος, Λιου Χε, και ο κορυφαίος διπλωμάτης και κρατικός σύμβουλος, Γουάνγκ Γι, πρότειναν συμμαχία προσφέροντας ως αντάλλαγμα μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Πρότειναν η Κίνα και η ΕΕ να ξεκινήσουν κοινή δράση κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να εκδώσουν κοινή καταγγελία της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής στη Σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 Ιούλη στο Πεκίνο.
Οι Ευρωπαίοι φέρονται να απέρριψαν τις προτάσεις και τάχθηκαν υπέρ μιας μετριοπαθούς ανακοίνωσης, που θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δυο πλευρών στο «ανοιχτό», «πολυμερές» εμπόριο και για εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ.
Το δημοσίευμα σχολιάζει πως η κίνηση της Κίνας είναι εντυπωσιακή, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών ΕΕ - ΗΠΑ, ενώ φανερώνει τη φιλοδοξία της Κίνας να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, τον Καναδά, την Ιαπωνία (εμπόριο, κλιματική αλλαγή, εξωτερική πολιτική κ.λπ.) για να αναδειχτεί αυτή σε παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη.
«Ο Τραμπ έχει διασπάσει τη Δύση και η Κίνα επιδιώκει να επωφεληθεί από αυτό», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.