ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Εκλεισε η συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Εκλεισε η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, την οποία επισφράγισαν με τη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία χτες το απόγευμα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ. Αμφότεροι προχώρησαν χτες το βράδυ σε διαγγέλματα, νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Θέμα ημερών - κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή - είναι και η ενημέρωση της Βουλής, όσο και η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διπλωματική νίκη», αξιώνοντας από το λαό να είναι περήφανος για μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Αλλωστε, δεν έκρυψε στο διάγγελμά του ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η Ελλάδα «να πρωτοστατήσει στην ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας» και «να εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια» για λογαριασμό των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου.

«Η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και πραγματικός πυλώνας σταθερότητας. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ανάγοντας σε παράγοντες σταθερότητας τους μακελάρηδες των λαών, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και μιλώντας για «διπλωματική ευκαιρία που αφορά συνολικότερα την περιοχή, μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια».

Για τη συμφωνία, το πλήρες κείμενο της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση, που κατά τον ίδιο «θέτει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή τους ονομασία». Τον τελευταίο ισχυρισμό τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει πως δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Την ίδια στιγμή παραμένουν οι βάσεις του αλυτρωτισμού, αφού η συμφωνία αναγνωρίζει τη γλώσσα της ΠΓΔΜ ως «μακεδονική», με την επεξήγηση ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, ενώ προβλέπεται η υπηκοότητα «Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά μόνο η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι συμφωνήσαμε στη συνταγματική αναθεώρηση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική, σε μακεδονική μειονότητα και ανάγκη προστασίας της, αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων, με απάλειψη προβληματικών αναφορών, αφαιρούνται ιστορικές αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας βέβαια το γεγονός ότι οι υπόλοιπες παραδοχές περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας διατηρούν το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια η Ελλάδα θα στηρίξει την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ωστόσο οι διαδικασίες αυτές θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. «Εφόσον δεν ευδοκιμήσει, αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη σε ΝΑΤΟ και δεν αρχίζουν οι ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ», δήλωσε. Η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει στον Πρ. Παυλόπουλο ότι πρόκειται για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά». Από την πλευρά του ο ΠτΔ ανέφερε ότι «από δω και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, και που είναι αυτονόητες, εναπόκειται σ' αυτήν».

Πανηγυρίζει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το δικό του διάγγελμα για τη δρομολογούμενη διευθέτηση.

Δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο και ότι αυτή εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να τη στηρίξει. «Η χώρα μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Με την επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ό ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Εκανε επίσης λόγο για «ιστορική λύση» και ότι με την απόφαση αυτή «ενισχύουμε τη "μακεδονική" ταυτότητα. "Μακεδόνες", προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα». «Τέρμα πια το "ΠΓΔΜ". Εχουμε ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"», σημείωσε. Ξεχώρισε ακόμα το ότι δεν θα υπάρχουν πλέον «διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η "μακεδονική" γλώσσα» και ότι «η υπηκοότητα είναι "Μακεδόνες", "πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας"». «Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της "μακεδονικής" γλώσσας στα Ηνωμένα Εθνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ολόψυχα» συγχαρητήρια από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ενδεικτικά του περιεχομένου της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας είναι τα χτεσινά «πανηγύρια» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετέφερε χτες τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση, δηλώνοντας περιχαρής, λίγη μόνο ώρα μετά το διάγγελμα Τσίπρα, τα εξής:

«Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για τη λύση της διαφωνίας για το όνομα, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς υπομονετικής διπλωματίας και της προθυμίας αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Καλώ τώρα τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στην πορεία τους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια»...

Την «εκτίμηση» της Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εξέφρασε χτες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, επίσης χαιρέτισαν τη δρομολογούμενη διευθέτηση. Παρέπεμψαν, δε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για υιοθέτηση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.

«Συγχαίρουμε ολόψυχα τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

Κάνουν, δε, λόγο για «ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ» στην όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», και συμπληρώνοντας: «Μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει διάπλατα (...) Η ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή και έχουμε ενδιαφέρον και ευθύνη για να την χρησιμοποιήσουμε σωστά».

Καταλήγουν ότι «προσβλέπουμε τώρα στο Συμβούλιο να υποστηρίξει τη σύστασή μας της 17ης Απριλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την ΠΓΔΜ τον Ιούνιο».

Συγχαρητήρια στις δύο κυβερνήσεις απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Με γραπτή δήλωση, και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε θερμά την αναγγελία των Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

  • Στο μεταξύ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντάται σήμερα στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς. Οπως αναφέρεται επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κουβέντα για την ευρωατλαντική «ταμπακιέρα»

Οτι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει όνομα που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» επανέλαβε χτες ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ σημείωσε ότι θα βάλει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, «προτρέποντας» μάλιστα όσους βουλευτές σκέφτονται να υπερψηφίσουν τη σχετική συμφωνία, να αποχωρήσουν. Την ίδια ώρα, υποστήριζε ότι η συμφωνία καλύπτει όλους τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση Καραμανλή για το θέμα το 2008 και ότι πρόκειται για μια τόσο καλή για την ελληνική πλευρά συμφωνία, που η κυβέρνηση και ο λαός της ΠΓΔΜ δεν θα την αποδεχτούν, ενώ αρνήθηκε για μια ακόμα φορά ότι από τη διαφωνία κινδυνεύει η κυβέρνηση.

Τέλος, επέμεινε ότι «ισχύουν» οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στα Ψαρά περί ΑΟΖ και επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας, προαναγγέλλοντας «εξελίξεις», «δείχνοντας» και προς κλείσιμο της σχετικής συμφωνίας για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για «6 μήνες μυστικής διπλωματίας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλώντας τον να μην υπογράψει τη συμφωνία και αποφεύγοντας προφανώς να θίξει την «ταμπακιέρα», δηλαδή τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στα οποία ταυτίζεται με την κυβέρνηση. Οπως είπε, ο Αλ. Τσίπρας «περιφρόνησε τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του», «αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή», ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του».

Να σημειωθεί ότι κατόπιν αιτήματός του, σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν το θέμα.

Το ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης (...)» και ότι θα αξιολογήσει το επίσημο σχέδιο συμφωνίας για να διαπιστώσει εάν «προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι ευρωπαϊκές αρχές», η κοινή ευρωατλαντική στρατηγική βάση όπου κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμφωνία που δίνει «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - FYROM.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον «αέρα», μέχρι να ολοκληρωθούν το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, με αυτήν τη συμφωνία, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ