ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Από σήμερα στην Ολομέλεια

Αρχίζει σήμερα στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022», το οποίο περιέχει το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων (88 προαπαιτούμενα), αυτήν τη φορά για την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης», τα οποία προδιαγράφουν ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, παραπέρα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και άλλα δικαιώματα, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η συζήτηση θα διαρκέσει έως νωρίς το απόγευμα αύριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Χτες, με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις - η μία αφορούσε τη γνώμη των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και η δεύτερη την ψήφιση επί της αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων - ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με τους καβγάδες, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, για το ποιο διαχειριστικό αντιλαϊκό μείγμα είναι πιο αποδοτικό για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Παράλληλα, χτύπησε κόκκινο και η κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπαλαούρα, να βλέπει «μόνο θετικές διατάξεις» στο πολυνομοσχέδιο, την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ «εικονικής πραγματικότητας», ισχυριζόμενη ότι επανέρχεται «σταδιακά η κανονικότητα» όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας «δεδομένη» την «επαναφορά των ΣΣΕ», όπως και ότι «σε 2 μήνες βγαίνουμε από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς νέες αιρέσεις, νέες δεσμεύσεις και επιτροπεία». Ειδική αναφορά έκανε στη διαιτησία και προσπαθώντας να απαντήσει, όπως είπε, στο ΚΚΕ, ανέφερε ότι «το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής υπάρχει, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο», απλώς η κυβέρνηση «κάνει τροποποιήσεις διορθωτικές», ισχυριζόμενη μάλιστα ότι αυτές είναι τάχα κόντρα «στον ΣΕΒ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»!

Τέλος, χαρακτήρισε «σαφές στίγμα για τον δημοσιονομικό χώρο και τις κατευθύνσεις των πολιτικών μας» τη διάταξη που έφερε στο νομοσχέδιο, κατά παραγγελία του ΣΕΒ, με την οποία απαλλάσσονται τα ακαθάριστα έσοδα μιας επιχείρησης από τις εργοδοτικές εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για μια 5ετία, προσαυξημένες μάλιστα κατά 50% (δηλαδή απαλλαγή 150%) για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για «τέλος στην παρατεταμένη λιτότητα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με την οργάνωση της πάλης τους

Στην απέναντι πλευρά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού, ανέδειξαν ότι η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη που υπηρετούν ευλαβικά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, έχει ως βασική προϋπόθεση την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταβαράθρωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη σφαγή χωρίς τελειωμό των λαϊκών αναγκών.

«Η κόκκινη γραμμή που διαπερνά το πολυνομοσχέδιο είναι η ίδια που διαπερνά το σύνολο των νομοθετικών μέτρων της κυβέρνησης και δεν είναι τίποτα άλλο από όλα αυτά που ικανοποιούν τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι μια κόκκινη γραμμή που θυσιάζει δικαιώματα των εργαζομένων, το βιοτικό επίπεδο του λαού στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και αυτό φαίνεται περίτρανα μέσα από τις γραμμές του Μεσοπρόθεσμου, ότι οι θυσίες για την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στην υπουργό Εργασίας σημείωσε: «Ταυτόχρονα ενισχύονται οι μηχανισμοί παραγωγής μιας πολύ φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να διαμορφώσει μια εικονική πραγματικότητα, τη στιγμή που "κάθεστε κλαρίνο" και υλοποιείτε τις επιταγές του ΣΕΒ και στα Εργασιακά. Οταν στον ίδιο το δημόσιο τομέα υπάρχουν εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων και που βεβαίως αυτή η κατάσταση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελεί τον τροφοδότη και στον ιδιωτικό τομέα για να κάνουν πολύ περισσότερα οι επιχειρηματίες στους χώρους δουλειάς. Οταν στο δημόσιο τομέα εργαζόμενοι για την ίδια δουλειά με τα ίδια τυπικά προσόντα αμείβονται διαφορετικά στο όνομα της προσωπικής διαφοράς ανάμεσα στον παλιότερο και στον καινούργιο εργαζόμενο (π.χ. ΕΛΣΤΑΤ), όταν υπάρχουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιχειρήσεις όπου υπάρχει εργολαβία, ισχυρίζεστε ότι επαναφέρετε την κανονικότητα;».

Οπως τόνισε, απέναντι σε αυτήν την πολιτική «η απάντηση είναι μία. Η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αν δεν βάλει στο επίκεντρο τον πραγματικό αντίπαλο και όλα τα πολιτικά κόμματα που υπερασπίζονται και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές επιλογές, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, τότε δεν μπορεί ούτε αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών να έχει ούτε, πολύ περισσότερο, να ζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες δυνατότητες που είναι υπαρκτές».

«Δώρα» στο κεφάλαιο, κοροϊδία στο λαό

Ο Σάκης Βαρδαλής στάθηκε τόσο σε παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος της φοροληστείας, τη σφαγή των συντάξεων, τις δραστικές περικοπές όπως στην Υγεία και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, όσο και στην άλλη όψη της πολιτικής που τσακίζει το λαό, τις διευκολύνσεις που προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «έξτρα δωράκια», όπως τον «μποναμά των 22 εκατ. ευρώ» κάθε χρόνο που εξασφάλισε στους καναλάρχες με τη μείωση του φόρου των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε ότι τα λεγόμενα αντίμετρα είναι μία «ακόμα κλοπή» του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος αφού θα πληρωθούν από τις περικοπές σε βάρος των φτωχών για να τα δώσουν στους εξαθλιωμένους. Από πάνω η κυβέρνηση με τα «αντίμετρα» θέλει από το λαό να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, να συμβιβαστεί με την ακραία φτώχεια, «τη λογική του μικρότερου κακού». «Δεν μπορείτε να κρύψετε ότι γδέρνετε το λαό με τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060 για να τα δώσετε στο κεφάλαιο. Η "δίκαιη ανάπτυξη", η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια μεγάλη κοροϊδία, είναι δρόμος στρωμένος με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, μέχρι να βάλει τέλος ο ίδιος ο λαός με την οργάνωση της πάλης του και διεκδικώντας το δίκιο του», σημείωσε.

Ο Γιάννης Δελής ανέφερε πως «όσο και αν χρυσώνει το χάπι η κυβέρνηση, δίπλα στα 88 προαπαιτούμενα ήρθε να κολλήσει το Μεσοπρόθεσμο, που λέει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα από 7 δισ. ευρώ σήμερα, θα γίνουν 11 δισ. ευρώ το 2022, σπάζοντας όλα τα κοντέρ και κάνοντας πιο εφιαλτικά τα ελλείμματα της λαϊκής οικογένειας». Σημείωσε ότι προβλέπεται πως οι μισθοί θα καθορίζονται με βάση την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες συνεχίζουν να μειώνονται σε σχέση με το ΑΕΠ, η κυβέρνηση εγγυάται μόνο την ελάχιστη σύνταξη των 386 ευρώ και αυτό αν έχεις δουλέψει για 20 χρόνια. Κάπως έτσι σημείωσε δημιουργείται ο «δημοσιονομικός χώρος» που διαλαλεί η κυβέρνηση. «Χρήμα και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επενδύσεις τους, παραμύθια για τη μεταμνημονιακή εποχή, ληστεία και εκμετάλλευση για το λαό», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ καλώντας το λαό «να δοκιμάσει τη δύναμή του να οργανωθεί και να παλέψει για το δίκιο του».

Η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα και στα παραμύθια της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, την ώρα που, όπως τόνισε, έχει τοποθετήσει «την εργατική τάξη στην κλίνη του Προκρούστη» κόβοντας κάθε φορά μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες καλεί το λαό να δεχτεί εμφανίζοντας π.χ. «σαν σωτηρία του συνταξιούχου» που πρέπει να δεχθεί, τις περικοπές στη σύνταξή του «επειδή θα πηγαίνουν στα συσσίτια και στην ακραία φτώχεια», όπως και ο εργαζόμενος, για 400 ευρώ, στον Τουρισμό «πρέπει να νιώθει χαρούμενος που θα έρθουν 32 εκατομμύρια τουρίστες».

«Δεδομένη» για την κυβέρνηση η μόνιμη αντεργατική πολιτική

Ο Χρήστος Κατσώτης, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στην υπουργό Εργασίας και τα «δεδομένα» που είχε αναφέρει πριν η υπουργός Εργασίας, σημείωσε ότι δεδομένο είναι πως τα μέτρα είναι μόνιμα, ότι «το μνημόνιο θα είναι διαρκείας αν δεν καταργηθεί το αντεργατικό πλαίσιο και δεν αναπληρωθούν οι απώλειες». Πρόσθεσε ότι είναι δεδομένο πως η ανάπτυξη είναι αναιμική και δεν αφορά τους εργαζόμενους, «όπως δεδομένα είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η εργασία 72 ωρών με τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας στους γιατρούς, η αποδοχή από την κυβέρνηση σύμβασης για εργασία 7 ημερών στον Τουρισμό και η γενιά των 400 ευρώ». «Κρύβετε - επισήμανε - ότι μονιμοποιείται το αντεργατικό οπλοστάσιο, η αυτόματη περικοπή μισθών και συντάξεων», ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης η ολοκληρωτική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης τόσο ώστε «να προσελκύει τα κοράκια τους επενδυτές». Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, με όσες θυσίες και αν απαιτούνται, για τη βελτίωση της θέσης τους και την απελευθέρωσή τους από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, αναφερόμενος στο θέμα της Υγείας, επισήμανε ότι υπάρχει «συνέχιση των ανεπαρκών ή και λιγότερων υπηρεσιών Υγείας, με ωφελούμενους τους επιχειρηματικούς ομίλους στο Φάρμακο, αλλά και των άλλων κλάδων της Υγείας. Η όποια αύξηση του ορίου των δαπανών σημαίνει και αντίστοιχη μείωση του clowback». Φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα «της μηδενικής συμμετοχής στα γενόσημα φάρμακα για ορισμένες κατηγορίες ασθενειών», επισήμανε πως «πρόκειται για ελάχιστη, περιορισμένη και αποσπασματική παροχή και μάλιστα η δαπάνη που θα απαιτηθεί για την υλοποίησή της επιμερίζεται στους υπόλοιπους ασθενείς και στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, αφού δεν θα δίνεται τίποτα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι η γνωστή ΣΥΡΙΖΑίικη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική, που κερνάει με ξένα κόλλυβα, αναδιανέμοντας φυσικά τη φτώχεια».

Κάλεσε τους εργαζόμενους «να απαντήσουν με τον αγώνα τους στις νέες απάτες και την κυβερνητική προπαγάνδα, προτάσσοντας τις ανάγκες τους απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα, με ένταση της πάλης τους σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ