Eurokinissi |
Στη βάση της παραδοχής ότι «η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως», με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα να ξεπερνά τον προηγούμενο χρόνο τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω σε σχέση με το 2016, ο Αλ. Τσίπρας εξήρε το γεγονός ότι ο εφοπλισμός δεν γνώρισε κρίση, απεναντίας στην πλάτη των ναυτεργατών διόγκωσε τα αμύθητα κέρδη του, και υποσχέθηκε και στους άλλους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας ότι θα πάψει η ναυτιλία να είναι η θετική εξαίρεση.
Η ομιλία του περιλάμβανε τη δέσμευσή του στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, προς εξισορρόπηση «των δημόσιων οικονομικών», που μετέτρεψαν την Ελλάδα «σε μια χώρα πλεονασματική», με ανάκτηση «της εμπιστοσύνης των εταίρων μας αλλά και των αγορών». Στη βάση αυτή, δεσμεύτηκε για στήριξη του κεφαλαίου με νέες ελαφρύνσεις, κοντά στις δεκάδες άλλες που απολαμβάνουν ειδικά οι εφοπλιστές. Εγγυήθηκε μάλιστα τη «σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων μάς δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις»!
Κάλεσε το εφοπλιστικό κεφάλαιο να αξιοποιήσει αυτό το «εξαιρετικό μομέντουμ», που συμπίπτει με την ολοκλήρωση της τέταρτης «αξιολόγησης» και τη διευθέτηση του χρέους. Βάφτισε μάλιστα «εθνικό» αυτόν το στόχο του κεφαλαίου, που θα του εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο φτηνό χρήμα, λέγοντας: «Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος και αυτόν τον εθνικό στόχο σας καλώ όλους, και ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία και τους εκπροσώπους της, να συμβάλουν ώστε να τον επιτύχουμε».
Αναφερόμενος στο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που στηρίζεται στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, είπε ότι αυτό ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας και πρόσθεσε πως «εδώ διανοίγεται ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας».
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην αξιοποίηση της «γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας» και στη μετατροπή του Πειραιά σε «διαμετακομιστικό κέντρο», την ίδια στιγμή που για την ευόδωση αυτών των στόχων βάζει το λαό και τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Συνεχίζοντας στο ίδιο «νήμα» των στρατηγικών προτεραιοτήτων του κεφαλαίου, αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη, στα έργα στους τομείς της Ενέργειας και των logistics, αλλά και στην άνοδο του μεριδίου της ελληνικής ναυτιλίας στον παγκόσμιο όγκο συναλλαγών, ως πλευρές που αναβαθμίζουν συνολικά τη θέση της αστικής τάξης διεθνώς.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αναβάθμιση «των υποδομών που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία» και για προώθηση «δράσεων που διευκολύνουν τη δραστηριότητά της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος».
Διαβεβαίωσε δε τον γγ του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας), που παρευρισκόταν, ότι «η Ελλάδα, ως μέλος της Κατηγορίας Α του Συμβουλίου του ΙΜΟ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις προτεραιότητες και τους στόχους του Οργανισμού προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας».
Σε «εκλογική ετοιμότητα» μπήκε το Κίνημα Αλλαγής βάσει όσων αποφασίστηκαν την Κυριακή στη 2η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του.
Η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αντιπροβάλλοντας «την προοπτική μιας ισχυρής αυτόνομης Κεντροαριστεράς». Επανέφερε το αίτημά της για πρόωρες εκλογές και σε αυτήν τη λογική στήνουν επιτροπή συγκρότησης ψηφοδελτίων, με επικεφαλής της τον γραμματέα της ΚΠΕ, Μ. Χριστοδουλάκη. Αντίστοιχα, για τις τοπικοδιοικητικές εκλογές ξεκινούν να συγκροτούν «ισχυρά ψηφοδέλτια», με επιτροπή με υπεύθυνο τον Γ. Καμίνη.
Δίνοντας το αφήγημά τους στην πορεία προς την κάλπη, η Φ. Γεννηματά είπε: «Εμείς θέλουμε μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξαναχρειαστούμε. Ετσι που τα 'καναν, οριστική έξοδος, καθαρή δεν υπάρχει».
Επίσης, με προσήλωση στη στρατηγική του κεφαλαίου, ζήτησε «συναίνεση (...) για την προσέλκυση επενδύσεων», «με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων για τις αδειοδοτήσεις». «Επιβάλλεται», τόνισε, «να προχωρήσουμε σε μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε περιφέρεια της χώρας και να λύνουμε εξαρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης». Ακόμα, «επέκταση του μηχανισμού ΣΔΙΤ και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών».
Στους μονοπωλιακούς ομίλους έσπευσε να τάξει, εξάλλου, «μείωση των φόρων στην παραγωγή», «επιδότηση της εργασίας μέσω φορολογικών απαλλαγών» κ.λπ.
Στη δική του τοποθέτηση ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε το ΚΙΝΑΛ «να ανοίγει δρόμους και όχι να ακολουθεί τους δρόμους των άλλων». Παρουσίασε, δε, ως στόχο «μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και όχι απλώς μια κυβερνητική εναλλαγή»: «Πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι ετοιμάσαμε τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει μεγάλη ανανέωση της επόμενης Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι μια από τα ίδια».