ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Αναμένοντας το «αποφασιστικό βήμα» για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία

Στο «γήπεδο» των Σκοπίων βρίσκεται κατά την ελληνική κυβέρνηση η «μπάλα» των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, που φαίνεται να έχουν «κολλήσει» στα «γρανάζια» ευρύτερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, αν και καμία πλευρά δεν προβαίνει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για λεπτομέρειες μεν, κρίσιμες δε, που δεν επιδέχονται αναθεώρησης, καθώς θα αλλοιωθεί το περιεχόμενο συνολικά της συμφωνίας, που σε κάθε περίπτωση φυσικά αφορά την ένταξη της γείτονος στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του χτες (ρ/σ «News 247»), δήλωσε πως «αναμένουμε από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί, ακριβώς, αυτήν τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση (...) Αν κάποιος, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να υπάρξει συμφωνία, δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είναι ο κ. Ζάεφ».

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα χτες με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον πρωθυπουργό να καλωσορίζει «τις προσπάθειες για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ».

O δε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, να δώσει το στίγμα για το πού βρίσκεται η διευθέτηση και τι αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Την πίστη του ότι θα εξευρεθεί λύση εξέφρασε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «MIA» της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, πώς θα προχωρήσουν στο εξής οι ενέργειες, για να καταλήξουμε εγκαίρως πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή τότε θα αποφασιστεί ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την "Μακεδονία". Ετσι, τις επόμενες μέρες θα είμαστε προσηλωμένοι στο μέγιστο βαθμό, γίνεται λόγος (...) για λεπτομέρειες που είναι σημαντικές, επειδή αυτή είναι η στιγμή που αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν επακριβώς». Πρόσθεσε ακόμη σχετικά με την αναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλ. Τσίπρα πως «εγώ είμαι έτοιμος για αυτήν τη συνομιλία, ξέρω ότι και αυτός είναι έτοιμος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πώς αυτό θα το εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση στην "Μακεδονία", για να μπορέσουμε να την καλέσουμε να σταθεί μαζί μας».

Στο μεταξύ, το Σάββατο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, το VMRO-DPMNE, διοργάνωσε διαδήλωση κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας του και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο επικεφαλής του Χρ. Μίτσκοσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ για υπαναχωρήσεις απ' τη θέση για μη αλλαγές στο Σύνταγμα, προειδοποίησε ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά και επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει αλλαγή του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος.

Σημειωτέον, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του VMRO-DPMNE προβλήθηκαν μέσω βίντεο μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Viktor Orban. Ο Daul είπε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται εντός της «Ευρώπης» και «οι μοίρες μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες», προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης αν δεν ενταχθούν όλες οι χώρες της Δυτικοβαλκανικής στην Ενωση. Ανέφερε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, θα πρέπει «να σηκώσουν τα μανίκια» και να δείξουν ισχυρή βούληση για πρόοδο στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Ο Orban είπε ότι οι Ούγγροι είναι ευγνώμονες στο VMRO-DPMNE, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο της «μεταναστευτικής κρίσης» οι ηγέτες του VMRO-DPMNE «έδειξαν θάρρος, σοφία και δύναμη για να υπερασπιστούν τους "Μακεδόνες", τους Ούγγρους και τους Ευρωπαίους».

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
«Καθήκοντα» και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ

Σε ετοιμότητα για περιπολίες, αναγνώριση αγνώστων ιχνών ή και αναχαιτίσεις στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου μπαίνει από σήμερα και επισήμως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο διεύρυνσης των αποστολών που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εντός ΝΑΤΟ, βάζοντας έτσι το λαό μας ακόμα πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τη λυκοσυμμαχία, από σήμερα Τρίτη (ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας στις 7 και 8 του μήνα, όπως και της Συνόδου Κορυφής στις 11 και 12 του Ιούλη) οι Πολιτικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας αναλαμβάνουν την εκτέλεση περιπολιών στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, το νεότερο - 29ο - μέλος του ΝΑΤΟ, η ένταξη του οποίου τον Ιούνη του 2017 προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

«Καθώς η χώρα δεν έχει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησε από τους συμμάχους να βοηθήσουν να διασφαλίσει τον εναέριο χώρο της», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΝΑΤΟ.

Το θέμα, άλλωστε, ήταν απ' αυτά που συζήτησαν χτες, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποίησε εκεί επίσημη επίσκεψη.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες χαρακτηριστικά: «Προστατεύουμε όλους τους συμμάχους από οποιαδήποτε απειλή. Ετσι, αύριο (σ.σ. σήμερα), το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει περιπολίες στο Μαυροβούνιο, με αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτή η ειρηνευτική αποστολή θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του ουρανού σας, είτε από πολιτικά - στρατιωτικά αεροσκάφη που αποτελούν κίνδυνο είτε από οποιαδήποτε άλλη απειλή. Το ΝΑΤΟ παρέχει αυτήν την υποστήριξη στους συμμάχους που δεν έχουν δικές τους αεροπορικές δυνάμεις - ένα ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε ότι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει ήδη τέτοιο έργο και σε Αλβανία (από το 2009) και Βουλγαρία (από το 2014, με Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης), λόγω ένδειας δικών τους αεροσκαφών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΕΔΥΕΘ
Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση στον Λαγκαδά

Με το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» να αντηχεί στους δρόμους του Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Λαγκαδά και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), αντιδρώντας στη χρήση του Πεδίου Βολής Ασκού - Προφήτη ως πεδίου άσκησης του ΝΑΤΟ.

Οι φίλοι και τα μέλη της ΕΔΥΕΘ έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά με αυτοκινητοπομπή, που ξεκίνησε το πρωί μπροστά από το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Πεδίο Βολής ανήκει στον ελληνικό στρατό. Χρησιμοποιείται ωστόσο όλο και πιο έντονα από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που βρίσκονται στη χώρα μας. Χρησιμοποιείται για ασκήσεις κι εκπαιδεύσεις, με σκοπό τη διεξαγωγή στρατιωτικών επεμβάσεων και πολέμων ενάντια σε λαούς και χώρες με τους οποίους ο λαός μας δεν έχει να χωρίσει τίποτε».

Εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ η Ηλέκτρα Ραΐζη στην ομιλία της σημείωσε: «Το λέμε σε όλους τους τόνους: Αγωνιζόμαστε για την ακεραιότητα της πατρίδας μας, ενάντια στην αλλαγή των συνόρων, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και πολέμους, αν χρειαστεί ενάντια και στον ξένο εισβολέα. Αλλά και ενάντια στην ντόπια αστική τάξη, που είναι συνυπεύθυνη για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με την πολιτική της προετοιμάζει το ξέσπασμά τους.

Ζητάμε να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, στρατηγεία και στρατόπεδα εκπαίδευσης. Να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, να κλείσει άμεσα για τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους το Πεδίο Βολής Ασκού - Προφήτη».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία στους δρόμους του Λαγκαδά.

Επίσκεψη Παυλόπουλου στο υπουργείο Αμυνας

Το υπουργείο Αμυνας επισκέφτηκε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Απευθυνόμενος στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, είπε ότι οι Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ' αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν' αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα και δίχως να υπόκεινται, από τη φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι' αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας, όπως έκανε σαφές. Χαρακτήρισε, εξάλλου, αυθαίρετη την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Φάντασμα από το παρελθόν

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «evros-news.gr», στις 31 Μάη, δήλωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης. Σε αυτήν ο κ. δήμαρχος ενοχλείται από τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ, ενάντια στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ελλάδα και στην πόλη του. Αναφέρει ότι το ΚΚΕ κάνει παλαιολιθικού τύπου επαναστατική γυμναστική και είναι προσηλωμένο δογματικά σε ψυχροπολεμικές ξεπερασμένες αναλύσεις. Ακόμη, θεωρεί ότι η θέση του ΚΚΕ «έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» έχει ως «κέρδος» την απομόνωση. Ο προσανατολισμός της χώρας μας, λέει, πρέπει να συνεχίσει να είναι ευρωατλαντικός και λόγοι ασφάλειας, άμυνας και σταθερότητας επιβάλλουν να ενισχύονται οι δεσμοί μας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και η χώρα μας να συμμετέχει σε υπερεθνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, διεθνείς οργανισμούς. Η δήλωσή του διαπνέεται από αντικομμουνισμό και ανασύρει επιχειρήματα της εποχής του Μακάρθι και του Τρούμαν. Αξιος ο ρόλος του και η αποστολή του.

Ο λαός της Αλεξανδρούπολης πρέπει να οργανώσει και να δυναμώσει την πάλη του, να ρίξει στα σκουπίδια τις θεωρίες του δημάρχου. Να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ στην περιοχή του Εβρου και της Αλεξανδρούπολης. Ο λαός να βροντοφωνάξει έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ από τη χώρα μας. Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών. Να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων. Ο λαός της Αλεξανδρούπολης πρέπει επίσης να βγάλει και ορισμένα άλλα συμπεράσματα. Να σκεφτεί ποιους εκλέγει για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Τι θέση παίρνουν απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Ο λαός χρειάζεται εκλεγμένους που θα στηρίζουν τους αγώνες για τα προβλήματα που προκαλούν η ανεργία, η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων, οι μισθοί που βρίσκονται πολύ κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Τα λεγόμενα του σημερινού δημάρχου, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές στηρίχτηκε από τη ΝΔ και στηρίζει επίσης αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, δείχνουν ότι επιδιώκει να είναι αρεστός και στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ