Copyright 2018 The Associated |
Η Α. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Ολ. Σολτς (SPD) |
Την πεποίθηση ότι τα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά το Brexit, θα επιλυθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στη γερμανική Βουλή. Θυμίζουμε πως Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε σκληρό παζάρι για τις «μεταρρυθμίσεις» στην Ευρωζώνη, διεκδικώντας καλύτερους όρους για τους δικούς τους επιχειρηματικούς ομίλους ο καθένας, και έχουν ανακοινώσει πως τον Ιούνη θα «κατεβάσουν» μια κοινή πρόταση.
«Το θέμα είναι να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την Ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόταση να μετεξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, «εφόσον περιοριστούν προηγουμένως οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των εθνικών τραπεζών».
«Η παγκόσμια άποψη σε ό,τι αφορά τις νομισματικές ενώσεις είναι ότι οι χώρες πρέπει εν τέλει να είναι οι ίδιες υπεύθυνες για τις πράξεις τους. Και γι' αυτό είναι σωστό να εξελίξουμε τον ΕΜΣ και να του αναθέσουμε καθήκοντα που πλησιάζουν αυτά ενός νομισματικού ταμείου. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Γερμανίας. Δήλωσε ότι το 2018 η Γερμανία θα διατηρήσει το όριο του 60% στο χρέος επί του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 2002.
Επίσης αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού να αυξηθεί η οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στην ΕΕ.
Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, έκανε λόγο για «ζήτημα ειρήνης και πολέμου» στη γειτονιά της ΕΕ και ανέδειξε τη σημασία που δίνεται στην ενταξιακή προοπτική τους. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τις σύνθετες δυσκολίες που υπάρχουν στην περιοχή και την αντιπαράθεση μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Τέλος, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη η γερμανική κυβέρνηση να ενισχύσει με όλους τους τρόπους την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τα «μεγάλα δεδομένα» και άλλες νέες τεχνολογίες, «διαφορετικά δεν θα είμαστε πια ηγέτιδα βιομηχανική χώρα». «Δεν αρκεί να είμαστε στην 5η και στην 6η θέση στη χρηματοδότηση της Ερευνας και της Καινοτομίας», υπογράμμισε. Ακόμη, ζήτησε τη δημιουργία παραγωγής μπαταριών (ηλεκτροκίνηση, ΑΠΕ κ.ά.) στην Ευρώπη και δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει.
Οι εκλογές για τον Πρόεδρο της χώρας και τα Περιφερειακά Συμβούλια πραγματοποιούνται την Κυριακή στη Βενεζουέλα, εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ταυτόχρονα εξωτερικών πιέσεων από διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν το εκλογικό σύστημα της χώρας. Πρώτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διάφορες αστικές κυβερνήσεις - σύμμαχοί τους που συσπειρώνονται στην λεγόμενη Ομάδα της Λίμα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και η ΕΕ, εμφανίζουν τις εκλογές ως «παράνομες και μη δίκαιες», γιατί δήθεν απαγορεύουν την έκφραση αντίθετης γνώμης στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Στην πραγματικότητα είναι υποκριτική η «δημοκρατική ευαισθησία» (που την έχουν βεβαιώσει με μια σειρά εγκλήματα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) ή ...έγνοια για το λαό της χώρας, που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία δεν αποτράπηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Τσάβες και Μαδούρο. Αυτό που επιδιώκεται, μαζί με την ντόπια αντίδραση στη Βενεζουέλα, είναι η αλλαγή κυβέρνησης και προσανατολισμού των συμμαχιών της χώρας ώστε να ελεγχθεί ο πλούτος της (5η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο) και να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή.
Τις εκλογές μποϊκοτάρει η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD - Mesa de Unidad Democratica), ένα συνονθύλευμα αστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το 2017 με δεκάδες νεκρούς, γι' αυτό και κάποιοι από τους ηγέτες τους κρατούνται σε κατ' οίκον περιορισμό και τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές.
Ο Μαδούρο διεκδικεί την επανεκλογή του με την εκλογική συμμαχία «Ευρύ Μέτωπο για την Πατρίδα», που στηρίζεται από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Βενεζουέλας (τα δύο κόμματα έχουν υπογράψει συμφωνία - πλαίσιο, όπου μπαίνουν και ευρύτερα ζητήματα πέρα από τις εκλογές, με το ΚΚ να ζητά εμβάθυνση της λεγόμενης «Μπολιβαριανής διαδικασίας» για κατοχύρωση των όποιων κατακτήσεων και διεύρυνσή τους με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, σε ρήξη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία). Την επανεκλογή Μαδούρο στηρίζουν και άλλα κόμματα, μεταξύ τους τα «Πατρίδα για όλους» και «Λαϊκή Ενότητα». Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου και το πρόγραμμα «Πατρίδα 2025» περιλαμβάνονται η ενίσχυση της κρατικής οικονομίας, ώστε να «απαντηθεί ο οικονομικός πόλεμος», ανέγερση 5 εκατομμυρίων κατοικιών, κατοχύρωση της δημόσιας Παιδείας και όλα τα παιδιά στο σχολείο, βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων κ.λπ.
Τμήμα της αντιπολίτευσης, πάντως, συμμετέχει στις εκλογές. Υποψήφιος Πρόεδρος κατεβαίνει ο Χένρι Φαλκόν, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Λάρα, στρατιωτικός ε.α. και δικηγόρος, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Προοδευτική Προώθηση» (Avanzada Progresista), ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το λεγόμενο «μπολιβαριανό μπλοκ» και τον Ούγκο Τσάβες από το 2008. Τον Φαλκόν υποστηρίζουν και άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (COPEI - συμμετείχε σε αστικές κυβερνήσεις πριν την άνοδο του Τσάβες το 1999). Ο αστός αυτός πολιτικός έχει προτείνει, υποτίθεται για το ξεπέρασμα της κρίσης, τη σύνδεση του νομίσματος της χώρας με το αμερικανικό δολάριο και προκρίνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντονίσουν τις δυνάμεις τους έστω και μετεκλογικά.
Αλλος υποψήφιος είναι ο Ρεϊνάλντο Κιχάδα, από το κόμμα «Λαϊκή Πολιτική Ενότητα '89», μηχανικός που εμφανίζεται ως «υπερασπιστής της επαναστατικής διαδικασίας» και του «70% με τον Τσάβες» (έφυγε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2013) και προβάλλει ζητήματα ηθικής, αξιοποιώντας και υπαρκτά φαινόμενα κρατικής διαφθοράς. Τέταρτος υποψήφιος είναι ο κληρικός μιας αίρεσης, Χαβιέρ Μπερτούτσι, με την πλατφόρμα «Ελπίδα για την αλλαγή», που προβάλλει «χριστιανικές αξίες».
Χτες, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική εταιρεία τροφίμων «Κellog's» ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιό της στο Μαρακάι, προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου για να προχωρήσουν την παραγωγή, κάτι που στηρίζει και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ.-- Νέα επίθεση έγινε χτες στην Ινδονησία, στη νήσο Σουμάτρα, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε ξανά το «Ισλαμικό Κράτος». Και αυτή η επίθεση είχε στόχο αστυνομικό τμήμα, όπου έπεσε ένα φορτηγάκι από το οποίο βγήκαν ένοπλοι που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Συνολικά σκοτώθηκαν πέντε άτομα και δύο τραυματίστηκαν.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop», το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, LREM, μαζί με το σύμμαχό του, MoDem, συγκεντρώνουν 27%. Το ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει 17%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι 15%, ενώ η «Ανυπότακτη Γαλλία» (του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικεί ρόλο αναμορφωτή της σοσιαλδημοκρατίας) 14%.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν χτες για δεύτερη μέρα χωρίς ηλεκτροδότηση στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν σφοδρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Εξαιτίας των προβλημάτων, αρκετά σχολεία παρέμειναν χτες κλειστά.
ΣΙΑΤΛ.-- Ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της «Microsoft», Μπιλ Γκέιτς. Το «φιλανθρωπικό» ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε χτες ότι έδωσε περίπου 44.000.000 δολάρια σε διάφορες «εξωσχολικές» ομάδες την τελευταία διετία, για να υλοποιήσουν «νέες πολιτειακές εκπαιδευτικές πολιτικές», που συνδέονται με τους σκοπούς του τεχνολογικού μονοπωλίου του Γκέιτς και τον εξωραϊσμό της δημόσιας εικόνας του. Το ίδρυμα Γκέιτς αξιοποίησε τον (προ τριών ετών) νόμο της πρώην κυβέρνησης Ομπάμα «Κάθε μαθητής πετυχαίνει».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δεν υπάρχει «αναδίπλωση» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, δήλωσε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις αντιφατικές (σε σχέση με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εμπορίου) δηλώσεις του για την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού ΖΤΕ, στην οποία επιβλήθηκε επταετής απαγόρευση στις εισαγωγές αμερικανικού λογισμικού και εξαρτημάτων. Νωρίτερα, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ενέκρινε με 10 ψήφους υπέρ και 5 κατά το διορισμό της Τζίνα Χάσπελ στη διεύθυνση της CIA, μετά τη διαβεβαίωσή της ότι δεν θα εγκρίνει την επαναφορά των βασανιστηρίων σε ανακρίσεις υπόπτων για «τρομοκρατία».
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Διπλασιασμό στον αριθμό αμάχων που άφησαν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων το 2017 σε σχέση με το 2016 διαπιστώνει έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (ICMC) στη Γενεύη, που εκτιμά πως πέρσι ανήλθαν σε 11.800.000 οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν, για πρώτη φορά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι συγκρούσεις είναι στην πραγματικότητα ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται για τον έλεγχο αγορών, πηγών Ενέργειας και σφαιρών επιρροής.
Η έκθεση αναφέρει ότι το 76% των εκτοπισμένων εντοπίζεται σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους η Συρία, το Κονγκό και το Ιράκ. Μόνο στη Συρία υπολογίζεται πως πέρσι εκτοπίστηκαν περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από αυτούς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αυξάνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 6,8 εκατομμύρια.
Η Υεμένη, η οποία βρισκόταν προηγουμένως στην πρώτη θέση του καταλόγου, δεν συγκαταλέγεται πλέον στη δεκάδα των χωρών που πλήττονται από το φαινόμενο, επειδή οι υπηρεσίες της οργάνωσης δεν έχουν πρόσβαση στη χώρα. Εκτιμούν ωστόσο ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Υεμένη είναι μεγαλύτερος από τα 8,5 εκατ. άτομα που διαπιστώθηκαν το 2016.
Στην έκθεση του ΙDMC διαπιστώνεται επίσης ότι 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε 135 χώρες αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κυκλώνες...).