Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ.
Με το συμβολικό αριθμό «100», πραγματοποιούνται 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλη και θα πυκνώσουν το Μάη και τον Ιούνη, φωτίζοντας τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ, την απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα.
Μεταξύ άλλων, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη Νίκαια, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων βλέπε σελ. 20.
-- «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις»: Καθημερινή και πλούσια η δραστηριότητα για τα 100χρονα του Κόμματος
-- Αρθρο και ρεπορτάζ για την προετοιμασία της εκδήλωσης της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ για το βιομηχανικό προλεταριάτο
-- Καβάλα: Ανταπόκριση από την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τις δίκες Καβαλιωτών στο Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας την περίοδο 1946 - 1952
Μεγάλη εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό, με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό
Η πλατεία, με τις κόκκινες σημαίες του Κόμματος να ανεμίζουν, γέμισε με μέλη και φίλους του Κόμματος, με νεολαία και μεγαλύτερους, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Οργανώσεων, έδωσαν το «παρών» σε αυτήν τη γιορτή. Τιμώντας έτσι τους αγώνες του ΚΚΕ, που αταλάντευτα δίνει εδώ και 100 χρόνια, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Δίνοντας το στίγμα αυτών των εκδηλώσεων τιμής στην 100χρονη Ιστορία του ηρωικού ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης του Κόμματός μας, συζητάμε μάχιμα για την Ιστορία μας, που μας κάνει περήφανους να συνεχίζουμε σήμερα τον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης. Περήφανους να βαδίζουμε στα χνάρια όλων αυτών των ηρωικών γενιών που προηγήθηκαν, έχοντας ανάμεσά μας βετεράνους από τις ηρωικές δεκαετίες του Κόμματος. Ανταμώνουμε το "σήμερα" με το "χτες", τιμώντας κάθε σελίδα της 100χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ, που ταυτίζεται με ό,τι πιο σημαντικό έχει να δείξει η νεότερη Ιστορία της πατρίδας μας.
Με όπλο τα διδάγματα που απορρέουν από την 100χρονη, γεμάτη αγώνες και θυσίες πορεία του Κόμματος, μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Ωστε με ισχυρές Κομματικές Οργανώσεις να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής εξουσίας, που φέρνει συνεχή αντιλαϊκά μέτρα και κάνει το λαό να υποφέρει...».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», που ξεκίνησε με το κομμάτι «Οδηγητής» και τους ήχους του να απλώνονται σε ολόκληρη την περιοχή. Ακολούθησαν κομμάτια που συνδέθηκαν με το ταξικό κίνημα της χώρας και με το Κόμμα, ενώ έγινε σύντομη περιγραφή για την ιστορία που υπήρχε πίσω από πολλά κομμάτια.
Ο Ν. Σοφιανός |
Σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τη νεολαία, στη Νίκαια, μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος
Ο Ν. Αμπατιέλος |
Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο γιορτασμό των 100χρονων του ΚΚΕ, αγκαλιάστηκε από δεκάδες νέους και νέες που ζουν, εργάζονται, πηγαίνουν σε σχολεία στις εργατογειτονιές του Πειραιά, με συνθήματα όπως: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ισχυρό ΚΚΕ - αντεπίθεση λαέ».
Το σημείο που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η πλατεία Κουμπάκη είναι αφιερωμένη στην ηρωίδα του ΚΚΕ, την 18χρονη Διαμάντω Κουμπάκη, η οποία εκτελέστηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944 από τους ναζί κατακτητές, παλεύοντας για ένα σύστημα χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμεταλλευτές.
Μετά την ομιλία του Ν. Αμπατιέλου, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον τραγουδιστή Δημήτρη Κανέλλο, ο οποίος ξεκίνησε με τον «Οδηγητή» του Κ. Βάρναλη και συνέχισε με κομμάτια για την εργατιά, για τους πρόσφυγες και την ιστορία του εργατικού κινήματος.
Η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σύγχρονες παροχές και δικαιώματα για ελεύθερο χρόνο, για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, για να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην Υγεία και στην Πρόνοια μπορούν να γίνουν πράξη, στα πλαίσια μίας διαφορετικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Οπου κριτήριο για την ανάπτυξη αποτελεί η εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Σε όλη την 100χρονη ζωή του, το ΚΚΕ ασχολήθηκε με αμέριστο ενδιαφέρον για τη ζωή και τα προβλήματα της νέας γενιάς. Δείχνει το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και συμφέρει αντικειμενικά την πλειοψηφία της νεολαίας».