ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αρχίζουν σκληρά παζάρια ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ

Συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ σε Πεκίνο, Μόσχα και Βρυξέλλες

Από τη συνάντηση Ζαρίφ και Λαβρόφ στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Ζαρίφ και Λαβρόφ στη Μόσχα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντείνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στον υπουργο Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τους ομολόγους του από Βρετανία, Μπόρις Τζόνσον, Γαλλία Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και Γερμανία Χάικο Μάας με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με βασικό θέμα τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, την περασμένη Τρίτη 8 Μάη.

Μέσα στο τελευταίο διήμερο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε στο Πεκίνο και τη Μόσχα τη συνάντησή του με τους ομολόγους του, τονίζοντας ότι είχε «ουσιαστικές και καλές επαφές». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τόνισε την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαρίφ, ότι η Κίνα κάνει «πολλή δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί η διεθνής συμφωνία», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την ευόδωση του στόχου. Σε ανάλογο ύφος κυμάνθηκε χτες και η αντίδραση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε στη Μόσχα ότι οι άλλες πέντε χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη διεθνή συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) «έχουν νόμιμο συμφέρον» για διατήρηση της συμφωνίας και θα πρέπει να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντά τους «μαζί».

Το ίδιο 24ωρο, παραβρέθηκε στο Σότσι της Ρωσίας ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίο Αμάνο, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας δημοσίως να αναφερθούν στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Αμάνο βρέθηκε στο Σότσι με αφορμή έκθεση της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας «Rosatom».

Μέσα στις επαφές των ημερών ξεχωρίζει η προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Η Μέι τού ανακοίνωσε πως σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας θα παρουσιάσουν στο Ιράν ένα «πακέτο πρωτοβουλιών» με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας. Η Μέι τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να προστατευτεί η διεθνής συμφωνία και να εξασφαλιστούν «τα συμφέροντα του ιρανικού λαού». Ο Ροχανί, από την πλευρά του, τόνισε ότι η επιβίωση της συμφωνίας χωρίς τις ΗΠΑ είναι δυνατή και ότι είναι ανέφικτη η επιβίωση της συμφωνίας εάν δεν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιρανικού λαού.

Επιπλέον, ο Ιρανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί έδωσε «τελεσίγραφο» στην ΕΕ για διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν περιθώριο «45-60 μέρες».

Μέρος στο παζάρι πήρε την Κυριακή και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που δήλωσε πρόθυμος για νέες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους του, τονίζοντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News» ότι είναι έτοιμος για «μία ευρύτερη συμφωνία», το αποτέλεσμα της οποίας «θα προστατεύει καλύτερα τα συμφέροντα της Αμερικής».

ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στην Αστάνα

ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η απουσία των ΗΠΑ από τον ένατο γύρο διαβουλεύσεων για τη Συρία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, «δεν θα επηρεάσει» τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στη Συρία. Αυτό δήλωσε χτες ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν «με οποιαδήποτε επίσημη εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία».

Ο Λαβρεντίεφ πρόσθεσε πως οι αντιπροσωπείες αξιωματούχων από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, που είναι οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» για την εκεχειρία στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία, θα συνεχίσουν και σήμερα τις διαβουλεύσεις εκδίδοντας αργότερα κοινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του ένατου γύρου διαπραγματεύσεων στην Αστάνα.

Στην Αστάνα εκτός από τις αντιπροσωπείες των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» βρίσκονται ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ και επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας διαπραγματευτών, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και αντιπροσωπεία Ιορδανών αξιωματούχων.

Πάντως, ένα 24ωρο πριν από τις δηλώσεις Λαβρεντίεφ, ο Κινέζος απεσταλμένος για τη Συρία, Σίε Χιαογιάν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤASS εξέφρασε την πεποίθηση ότι Κίνα και Ρωσία «διατηρούν αποτελεσματική συνεργασία στο συριακό ζήτημα» και μπορούν να την ενισχύσουν «για να βρουν τρόπους για την επίλυση του συριακού ζητήματος και την προστασία της εκεχειρίας» στη Συρία.

Στη Συρία, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνεχίζονται οι μαζικές έξοδοι τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών από τα νότια περίχωρα της επαρχίας Χάμα, από όπου αναχώρησαν χτες πάνω από 40 λεωφορεία ενόπλων με τις οικογένειές τους, και από τα βόρεια περίχωρα της επαρχίας Χομς, από όπου αναχώρησαν χτες 32 λεωφορεία γεμάτα εκατοντάδες αντικαθεστωτικών με τις οικογένειές τους.

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού ανακοίνωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες έστησαν το 11ο παρατηρητήριο στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου καταλήγουν οι περισσότερες ροές τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών από άλλα μέρη της Συρίας.

ΙΡΑΚ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενισχυμένα τα σιιτικά μπλοκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανατροπές φαίνεται πως φέρνουν στο αστικό πολιτικό σκηνικό του Ιράκ οι πρώτες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο, μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους», στις οποίες συμμετείχε περίπου το 44,5% των ψηφοφόρων, καθώς κερδισμένα φάνηκε να βγαίνουν εκλογικά μπλοκ σιιτών που στηρίζονται από το Ιράν, των οποίων οι πολιτοφυλακές συμμετείχαν ενεργά στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.

Τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χτες το πρωί, φάνηκε να δίνουν την κοινοβουλευτική πρωτιά στη συμμαχία Σαϊρούν, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του σιίτη εθνικιστή ιερωμένου Μοκντάντα αλ Σαντρ και το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα καθώς αναφέρθηκε πως πήρε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψήφους και εξέλεξε τουλάχιστον 54 βουλευτές στη νέα 329μελή Βουλή. Δεύτερη φαίνεται πως ήρθε η (επίσης σιιτική...) συμμαχία Φατάχ Αμίρι του ηγέτη παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίχθηκε από την Τεχεράνη και πρώην υπουργού Μεταφορών, Χάντι αλ Αμίρι, που φέρεται πως πήρε 1,2 εκατομμύρια ψήφους και 47 έδρες. Τρίτος φαίνεται πως είναι ο κομματικός συνασπισμός Nasr του απερχόμενου πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, που αρχικά φαινόταν να παίρνει την πρώτη θέση... Πολύ πιο πίσω και με διαφορά φερόταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι.

Τα τελικά αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών αναμένονταν αργότερα το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, οι διεργασίες για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό. Εως τότε θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.

ΗΠΑ - ΕΕ
Σε εξέλιξη η διαβούλευση για το εμπόριο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σκληρό παζάρι για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέδειξε ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σε συνέντευξή του. Εκτίμησε πως η διένεξη γύρω από το σχέδιο της Ουάσιγκτον να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα «δεν θα πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο» και πρόσθεσε πως οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς στοχεύουν μόνο σε «ισότιμους όρους ανταγωνισμού». Θυμίζουμε πως η προθεσμία που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση για εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς λήγει την 1η Ιούνη.

Ο Γκρενέλ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν «προτάσεις για το πώς μπορεί να αποτραπούν οι τιμωρητικοί δασμοί», δηλαδή ζητούν παραχωρήσεις και ανταλλάγματα. «Οι Γερμανοί κάνουν εξαιρετική δουλειά στο εμπόριο», δήλωσε. «Δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος... Συνομιλούμε με τους φίλους μας για να λύσουμε ένα πρόβλημα», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο Ιράν τονίζοντας: «Αναμένουμε από τους φίλους και συμμάχους μας να μας βοηθήσουν να φέρουμε το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη παραβίασε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΝΑΤΟική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζονται οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Αυτήν τη φορά έγινε άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα όπου συμμετέχει και η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία διεκδικεί το ρόλο του σημαιοφόρου της λυκοσυμμαχίας σε διάφορα πεδία.

Στην άσκηση με την επωνυμία «Ασπίδα της Θάλασσας», που είχε ως βάση το λιμάνι της Κονστάντσα και διήρκησε από τις 4 έως τις 11 Μάη, συμμετείχαν 21 πλοία, 10 μαχητικά και 2.300 στρατιώτες. Πήραν μέρος δυνάμεις από Ρουμανία, που ήταν και η «συντονίστρια», Βουλγαρία, Ελλάδα (με στρατιωτικούς), Βρετανία, Ισπανία, Τουρκία, Ουκρανία και ΗΠΑ. Προβαλλόμενος σκοπός της άσκησης ήταν να εξεταστούν ο συντονισμός των δυνάμεων και η ετοιμότητα και συνεργασία για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας από ασύμμετρες επιθέσεις έως ναυτικό και υποβρυχιακό πόλεμο.

Στην άσκηση αντέδρασε η Ρωσία, που κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποφεύγει τις ασκήσεις τόσο κοντά στα σύνορά της «γιατί αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί «να δυσκολέψει και τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ