ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαράζ» επισκέψεων στη Ρωσία

Την ερχόμενη Παρασκευή η συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν στο Σότσι

Από την πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα

AP

Από την πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Μπαράζ» επισκέψεων στη Ρωσία πραγματοποιούν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 18 Μάη στο Σότσι. Οι διαπραγματεύσεις Γερμανίας - Ρωσίας αφορούν πολλά μέτωπα, όπως την Ενέργεια, τις εμπορικές - οικονομικές σχέσεις γενικότερα, την Ουκρανία, τη Συρία και φυσικά τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη Ρωσία, η οποία επιδιώκουν να αναπτυχθεί, και ζητούν άρση των κυρώσεων και επίλυση των συγκρούσεων (Συρία, Ουκρανία κ.λπ.) μετά από διάλογο με τη Ρωσία.

Προετοιμάζοντας το ταξίδι της Μέρκελ, την Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζήτησαν για διάφορα διμερή και διεθνή θέματα και για τη διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, θα βρεθεί στο Κίεβο και στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα. Ενα βασικό θέμα θα είναι ο υπό κατασκευή ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα ενώνει τη Ρωσία με τη Β. Γερμανία (παράλληλα με τον υπάρχοντα αγωγό «Νord Stream 1») καθώς και η διατήρηση της Ουκρανίας ως χώρας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου, κάτι που υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση. Στο δεύτερο ρωσικό αγωγό αντιδρούν οι ΗΠΑ, καθώς θέλουν να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή, ώστε να υπάρξει πεδίο για τους αμερικανικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ενα άλλο σημαντικό θέμα μεταξύ των υπουργών Οικονομίας θα είναι οι γερμανορωσικές οικονομικές σχέσεις. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά το 2017, όμως συνολικά οι οικονομικές σχέσεις επιβαρύνονται από τις αμοιβαίες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το 2014, εξαιτίας της σύγκρουσης στην Κριμαία.

Πρόταση για ενίσχυση της PESCO με μη μέλη της ΕΕ

Στόχος η αποφασιστικότερη στρατιωτική παρουσία στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Πρόταση για «άνοιγμα» της κοινής στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ (PESCO - Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία) σε χώρες εκτός Ενωσης κατέθεσαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, σύμφωνα με αποκλειστικό έγγραφο που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Politico» και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών τον επόμενο μήνα.

Το δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Συμμετοχή τρίτων κρατών σε σχέδια της PESCO» σημειώνει: «Ορισμένα σχέδια της PESCO μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή χωρών εκτός ΕΕ, όσον αφορά στην παροχή ικανοτήτων, ειδικών γνώσεων ή οικονομικών συνεισφορών που είναι χρήσιμες και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις». Η PESCO είναι το πρόγραμμα ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ μεταξύ των 25 από τις 28 χώρες που ξεκίνησε πέρυσι.

Η πρόταση αυτή «προσφέρει έναν άλλο τρόπο - πέρα από το ΝΑΤΟ - ώστε να παραμείνει η Βρετανία δεσμευμένη στις ευρωπαϊκές δομές ασφαλείας μετά το Βrexit», αναφέρει το ρεπορτάζ του «Politico» και προσθέτει: «Είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ και μία από τις λίγες που μπορούν να παρέμβουν σε απομακρυσμένες εμπόλεμες ζώνες».

Ακόμη επικαλείται δήλωση Ολλανδού διπλωμάτη, ότι η πρόταση «ξεπερνά» τη Βρετανία ή το Brexit: «Δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δουλεύουμε πολύ με τη Νορβηγία, που θα μπορούσε να συμβάλει, αλλά και τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ελβετία».

Το έγγραφο προτείνει ακόμη η πρόσκληση των τρίτων χωρών από τα κράτη - μέλη της PESCO «να είναι ομόφωνη και κατά περίπτωση» και ότι «ένα τρίτο κράτος δεν θα συμμετάσχει σε καμία λήψη αποφάσεων σε σχέση με τα γενικά θέματα της PESCO». Το ρεπορτάζ σχολιάζει πως «ένα σημαντικό κίνητρο για χώρες εκτός της ΕΕ είναι το όφελος των εταιρειών τους από προσοδοφόρες συμβάσεις για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Στο πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας ύψους 13 δισ. ευρώ».

Την πρόταση φέρονται να στηρίζουν οι: Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία.

ΙΤΑΛΙΑ
Προχωρούν οι επαφές «Λέγκας» - «M5S»

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Κίνημα Πέντε Αστέρων» («M5S»), Λουίτζι ντι Μάγιο, χαρακτήρισε «θετική» τη νέα συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ηγέτη της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στα δύο συγκεκριμένα αστικά κόμματα, με την προσδοκία βέβαια ότι θα κερδίσουν ψήφο εμπιστοσύνης και από άλλα κόμματα.

Ο ντι Μάγιο είπε ότι «βρίσκουμε νέα πεδία συμφωνίας, η συνάντηση ήταν θετική» και πρόσθεσε πως γίνονται «αξιοσημείωτα βήματα» όσον αφορά τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και ζητήματα που αφορούν το κατώτατο εισόδημα, τη φορολογική πολιτική, την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa», δεν αποκλειόταν οι δύο πλευρές να καταλήξουν και στο πρόσωπο ενός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, που ενδεχομένως θα παρουσίαζαν στον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την Κυριακή. Αν το παζάρι συνεχιστεί, δεν αποκλείεται - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις - ένα κυβερνητικό σχήμα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και στα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Ωστόσο, το δίμηνο που ακολούθησε μετά τις εκλογές της 4ης Μάρτη, έδειξε ότι το παζάρι είναι σκληρό. «Λέγκα» και «M5S» είχαν επαφές και άλλες φορές, ωστόσο ο βαθμός εμπλοκής άλλων δυνάμεων (όπως η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) εμπόδιζε να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις όπως η Confindustria έχουν καλέσει από την πρώτη στιγμή στη συγκρότηση κυβέρνησης και κατάρτισης νέου προϋπολογισμού, με στόχο την άμεση υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων που απαιτεί το κεφάλαιο, την ευρύτερη θωράκισή του, σε ένα περιβάλλον όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εντός Ευρώπης και γενικότερα.

ΙΡΑΚ
Οι πρώτες εκλογές μετά την ήττα των τζιχαντιστών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράκ μετά την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» πραγματοποιούνται το Σάββατο 12/5, για την ανάδειξη των μελών της νέας 329μελούς Βουλής, μεταξύ περίπου 7.000 υποψηφίων από δεκάδες πολιτικά κόμματα.

Η προσέλευση των εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις κάλπες ξεκινά στις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 6 μ.μ. Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους υποψήφιους της προτίμησής τους με ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, που αναμένεται να εξελιχθούν σε «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά από 48 ώρες. Αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να συγκροτήσει μόνο όποιο κόμμα ή συμμαχία μπορέσει να εκλέξει τουλάχιστον 165 βουλευτές, κάτι που δεν θεωρείται καθόλου εύκολο. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης εκτιμάται πως μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, και μέχρι τότε θα παραμείνει διαχειριστής της εξουσίας ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αμπάντι.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες αναβάθμισης των Κατεχομένων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η ασφάλεια της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" είναι ταυτόχρονα και ασφάλεια της Τουρκίας», δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ, μετά από συνάντηση που είχε με τον «υπουργό Παιδείας» του ψευδοκράτους, Τζεμάλ Γκιουρσέλ Οζγιγίτ. «Αν δεν γίνει αποδεκτή η ισότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο Ακντάγ, λέγοντας ακόμα πως «είμαστε υποχρεωμένοι να ιδρύσουμε ένα καθεστώς στο οποίο οι δύο κοινότητες να ζήσουν ισότιμα».

Από την πλευρά του, ο Οζγιγίτ είπε ότι «όσο αναπτύσσεται η "ΤΔΒΚ" (σ.σ. όπως προκλητικά επιμένουν να αποκαλούν το ψευδοκράτος), όσο γίνεται πιο πλούσια και όσο αυξάνεται η ευημερία, και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πλησιάσει περισσότερο σε συμφωνία».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι συμμετείχε ξανά σε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που θεωρεί τα Κατεχόμενα «παρατηρητή». Σε παρέμβασή του, ο Οζερσάι χαρακτήρισε την τρέχουσα φάση των διεργασιών για το Κυπριακό «περίοδο περισυλλογής», που αποτελεί «νέο παράθυρο ευκαιρίας» εφόσον - συνέχισε - «καταφέρουμε να αποφύγουμε το φαύλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει αυτοσκοπός παρά μέσο για λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνάντησε στη Λευκωσία την βοηθό γενικού γραμματέα για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, Μπιντού Κέιτα, συζητώντας μεταξύ άλλων τη στρατηγική αναθεώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού για την «ασφάλεια» του νησιού και τη σύνδεσή της με διάφορες εναλλακτικές «λύσεις».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
Προετοιμάζεται για τις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θα προσπαθήσουμε και οι δύο να κάνουμε (σ.σ. αυτήν τη συνάντηση) μια πολύ ειδική στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση θα γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, όπως δήλωσε ο Τραμπ, ενώ και η βορειοκορεατική πλευρά επιβεβαίωσε επίσημα τις προετοιμασίες, μετά τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Πιονγιάνγκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο.

«Πιστεύω πραγματικά ότι θα έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι πολύ ουσιαστικό», πρόσθεσε ο Τραμπ, καθώς εντείνονται οι διεργασίες για τις συνομιλίες με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο, οι οποίες φυσικά αφορούν το συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού.

Οσον αφορά την επιλογή της Σιγκαπούρης για την πραγματοποίηση της συνάντησης, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία. Το 2012 η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε σε «στρατηγικό εταίρο» της Ουάσιγκτον, ενώ το 2015 οι δύο πλευρές υπέγραψαν και Συμφωνία Ενισχυμένης Συνεργασίας στην Ασφάλεια.

Παράλληλα, η Σιγκαπούρη είναι μία από τις χώρες όπου η Βόρεια Κορέα διατηρεί πρεσβεία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ