ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες βδομάδες

Ο Εβρος συχνά ξεβράζει νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα

Copyright 2018 The Associated

Ο Εβρος συχνά ξεβράζει νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα
Σημαντική αύξηση των λεγόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών παρουσιάζεται τις τελευταίες βδομάδες στον Εβρο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι καταγράφηκαν με την είσοδό τους είτε εντοπίστηκαν να μεταφέρονται από διακινητές, ξεπερνούν τους 3.000 τον Απρίλη, αριθμός διπλάσιος από τους 1.658 του Μάρτη και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους 327 που είχαν συλληφθεί στην περιοχή τον Απρίλη του 2017. Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1.700 πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί τον Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν λιγότεροι από 300.

Για μεγάλη αύξηση των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα έκανε λόγο χτες και ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» ο Γάλλος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής επισήμανε ότι τις τελευταίες τέσσερις με πέντε βδομάδες έχει αυξηθεί κατά 17% ο αριθμός των νεοαφιχθέντων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Ο Φαμπρίς Λετζερί προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας του αλλά και πιο δραστικές απελάσεις. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτελείται σήμερα μόλις το 40% των αποφάσεων επαναπροώθησης και αυτό είναι λίγο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής, σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στον Εβρο μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία. Εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται αυτήν τη στιγμή σε χώρους κράτησης της Αστυνομίας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς, προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο. Ο πληθυσμός στο ΚΥΤ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους ανήλικων. Καθώς το ΚΥΤ είναι υπερπλήρες, οι νεοαφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή, αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο ΚΥΤ.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται σε αστυνομικούς χώρους κράτησης είναι ήδη εκεί για πάνω από τρεις μήνες. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές και οι υπηρεσίες περιορισμένες. Μέλη της Υπατης Αρμοστείας σε επίσκεψή τους βρήκαν σε μια δομή οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα σε μια σειρά από κελιά. Σε άλλη αστυνομική δομή, μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες ήταν διαθέσιμοι για πάνω από 500 ανθρώπους. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες είναι και έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας. Οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές.

  • Επεισόδια ξέσπασαν, για μία ακόμη φορά, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μέσα και έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης από πρόσφυγες και μετανάστες, όπου για άγνωστο λόγο ξεκίνησαν μεταξύ τους συμπλοκές. Τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς, πετώντας πέτρες και σπάζοντας κάδους και πινακίδες στο δρόμο.

«HOT SPOT» ΒΙΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ
Σημαντικά προβλήματα για πρόσφυγες και εργαζόμενους

Περιοδεία στο χώρο πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου την περασμένη Δευτέρα

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο
Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο
Περιοδεία στο «hot spot» στη BΙΑΛ και στο χωριό του Χαλκειούς στη Χίο πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Απρίλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναδείχθηκαν οι ασφυκτικές συνθήκες στην καθημερινότητα μεταναστών και προσφύγων, με πολλούς να αναγκάζονται να μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές στο γύρω χώρο. Στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, με χωρητικότητα 1.274 άτομα, βρίσκονται πάνω από 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως ιρακινής καταγωγής, αλλά και σημαντικός αριθμός Σύρων.

Η νέα διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της ΒΙΑΛ (δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί το ΦΕΚ της πρόσληψής της) στην ενημέρωση που έκανε στη βουλευτή του ΚΚΕ ανέπτυξε αναλυτικά τα προβλήματα της λειτουργίας του χώρου. Η Δ. Μανωλάκου συζήτησε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο «hot spot». Παραμένει η έλλειψη διερμηνέων που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Παραμένουν επίσης τα προβλήματα στην περίφραξη του καταυλισμού και στην προστασία των γειτονικών χωραφιών, στην αποχέτευση και στην παροχή ρεύματος. Στα νέα τμήματα της δομής δεν υπάρχει ρεύμα...

Οι εργαζόμενοι στον καταυλισμό είναι πολλαπλών ταχυτήτων, με εργασιακές σχέσεις με ημερομηνία λήξης. Στην Υπηρεσία Ασύλου δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους, που λήγουν σε μερικές μέρες, και παρά τις υποσχέσεις κινδυνεύουν με απόλυση 7 εργαζόμενοι. Μεγάλος αριθμός επίσης εργάζεται με κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, με τις συμβάσεις να λήγουν τον επόμενο μήνα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση με τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας. Η απόλυσή τους θα σημάνει σοβαρά προβλήματα, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, οι μόνιμοι, που είναι επιφορτισμένοι με τη μεταφορά των προσφύγων στα πλοία 24 ώρες το 24ωρο, δεν πληρώνονται βραδινά και υπερωρίες.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ενισχύεται ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε, την περασμένη Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που προβλέπει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ 2013/33 «Σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία». Οπως αναδείχθηκε και στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες τους αφαιρούνται παραπέρα δικαιώματα, ενώ ενισχύεται η καταστολή σε βάρος τους. Το ΚΚΕ από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Δ. Μανωλάκου, το χαρακτήρισε «απάνθρωπο».

Χαρακτηριστικό ως προς τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 7, που αφορά τον «γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο» και με το οποίο όχι μόνο πλήττονται βασικά δικαιώματα και ενισχύεται η καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, αλλά αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το παραβιάσουν διακόπτεται σε αυτούς η παροχή «υλικών συνθηκών υποδοχής», δηλαδή ούτε νερό δεν θα τους προσφέρεται! Και όχι μόνο αυτό. Οπως ανέδειξε η Αγ. Λαϊνιώτη, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, μιλώντας για τον γεωγραφικό περιορισμό, «τα νοσοκομεία των νησιών - το βλέπουμε στηn πράξη στην Αρχή Προσφυγών - στερούνται μαγνητικών τομογράφων, σοβαρών ειδικοτήτων». Και ζήτησε πρόβλεψη για άρση του γεωγραφικού περιορισμού όταν προκύπτει «ευαλωτότητα».

Ακόμα, η Δ. Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, επισήμανε ότι «το άρθρο 7 δεν προβλέπει ούτε περιοδική επανεξέταση, ούτε έστω προσφυγή κατά της απόφασης που εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία». Εμπόδια βάζει και στο σύστημα χορήγησης ασύλου. Για παράδειγμα, ρυθμίσεις του υπονομεύουν άμεσα το δικαίωμα να προσφεύγει ο αιτών στα διαιτητικά δικαστήρια, αφού η προσφυγή του δεν τον προστατεύει από την απέλαση και προβλέπονται διαδικασίες fast track τέτοιες που ο αιτών εύκολα μπορεί να χάσει το δικαίωμά του για άσυλο και πολλά ακόμα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη - σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα, όπως ανέφερε η Ειρ. Ζάννη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων - Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, αυτό που κυριαρχεί είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ωράρια - λάστιχο που φτάνουν μέχρι εξάντλησης και πάει λέγοντας. Κατά τις αρχές του χρόνου απολύθηκαν 100 συμβασιούχοι μετά από δύο χρόνια δουλειάς.

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, δείχνοντας ποια είναι η κατάσταση, σημείωσε ότι καθαρά στην Υπηρεσία Ασύλου της Λέσβου εργάζονται 18 εργαζόμενοι, από τους οποίους τις επόμενες μέρες θα φύγουν οι 9 επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι 18 εργαζόμενοι έχουν δυνατότητα να εξετάζουν 12 αιτήσεις τη μέρα, μέχρι αρχές 2018 εκκρεμούσαν 4.000, ενώ μόνο κατά τη χτεσινή μέρα είχαν φτάσει στο νησί άλλοι 137 πρόσφυγες.

Στην εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Υπηρεσίες, που φτάνει στο σημείο να απαγορεύεται άδεια σε έγκυο, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος παράλληλα καταδίκασε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που δημιουργούν την προσφυγιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ