ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αστυνομικές δυνάμεις και διώξεις ενάντια στις κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα
Την αστυνομοκρατία και την επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που έγινε την Τετάρτη 25/4 έξω από συμβολαιογραφείο, ενάντια στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί να διενεργηθεί, καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ο πλειστηριασμός ενάντια στον οποίο κινητοποιήθηκαν σωματεία και φορείς αφορούσε διώροφο οίκημα μικρομεσαίου επαγγελματία, το οποίο στεγάζει το κατάστημα αλλά και την κατοικία του. Τελικά κηρύχθηκε άγονος, ενώ το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Ο αστυνομικός κλοιός που δημιουργήθηκε έξω από το κτίριο όπου βρίσκεται το συμβολαιογραφικό γραφείο κάνει σαφές πως «η κυβέρνηση και οι εταίροι της είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν μέχρι κεραίας και με κάθε τρόπο το νόμο που ψήφισαν, με τον οποίο οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των αυτοαπασχολούμενων καθίστανται "ιδιώνυμο" αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα», τονίζουν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. «Η μαζικότητα της κινητοποίησης έδειξε αγωνιστικές διαθέσεις και αποφασιστικότητα, που έφεραν αποτέλεσμα. Ετσι θα συνεχίσουμε και ακόμη πιο μαχητικά», προσθέτουν, και διαβεβαιώνουν ότι όπως αποτράπηκε «ο πλειστηριασμός που έσπευσε να προστατεύσει η κυβέρνηση, έτσι και αύριο θα υψώσουμε τείχος αλληλεγγύης με τη φτωχολογιά».

Καλούν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μη φοβηθούν από την κυβερνητική καταστολή, αλλά μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους να συμμετάσχουν πιο μαζικά στον αγώνα, διεκδικώντας: Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων και η αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί το ιδιώνυμο. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εργατικών - λαϊκών κατοικιών, λαϊκών καταθέσεων, μικρομάγαζων και εργαλείων δουλειάς των αυτοαπασχολούμενων. Να ψηφιστεί νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις στην Πρέβεζα

Με συγκέντρωση, χτες, έξω από τα δικαστήρια, απάντησαν σωματεία και φορείς, μαθητές και σπουδαστές της Πρέβεζας στη δίωξη εννέα εργαζομένων για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις των σωματείων τους, τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για να πάρει μέρος στην κινητοποίηση.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, κόντρα στην καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση. Η προγραμματισμένη για χτες δίκη αναβλήθηκε για το Φλεβάρη του 2019.

Η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να πάρουν τη θέση τους στην πάλη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σήμερα είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ αυτός ο αγώνας να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα σωματεία, εργαζόμενους και φορείς. Παράλληλα με την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να μη δεχτούμε να πληρώσουν αυτοί την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, όπως έκαναν ήδη μια και δυο φορές, πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις των λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Να κάνουμε όλοι μαζί πράξη το σύνθημα: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' ΔΟΥ Λάρισας ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών και μαγαζιών μικρών ΕΒΕ για χρέη προς το Δημόσιο οργάνωσε, τη Δευτέρα 30/4, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ.
ΒΟΛΟΣ
Συλλαλητήριο ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της πόλης, στις λαϊκές οικογένειες που ανησυχούν για την υγεία τους και για το μέλλον των παιδιών τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από την ΑΓΕΤ, στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF - RDF από τη δημοτική αρχή Βόλου, που πραγματοποιείται το Σάββατο 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Στο κάλεσμα τονίζεται: «Μπορούμε να σταματήσουμε την επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που η καύση σκουπιδιών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, ισχυροποιώντας τα σωματεία, κάνοντας βήματα στην οργάνωση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών και απαιτώντας:

-- Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ

-- Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού πετ-κοκ

-- Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

-- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Κάλεσμα στους συνταξιούχους της περιοχής να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει η διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας.

Αρχαιρεσίες συνδικάτων

-- Συνεχίζονται μέχρι τις 10 Μάη οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) να καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική στήριξή της, για την παραπέρα ενίσχυση του ταξικού συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου, σε παραρτήματά του, αλλά και σε χώρους δουλειάς. Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) μπορούν να ψηφίζουν έως τις 8/5 και στις 10/5 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.).

Την ίδια περίοδο θα λειτουργούν κάλπες σε παραρτήματα και χώρους δουλειάς. Σήμερα θα στηθούν στο παράρτημα Βορείων (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), καθώς και σε «Olympic Royal» και «Metropolitan». Αύριο στο παράρτημα Δυτικών (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών), στο παράρτημα Νοτίων (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στο δημαρχείο Γλυφάδας (Αλσους 15) και στο «Μοντ Παρνέ».

-- Την παράταση των εκλογών στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας για το Σάββατο 5/5 και την Κυριακή 6/5 (από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.) αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με την ταυτότητα και το βιβλιάριο Υγείας τους στα γραφεία του Συνδέσμου στο ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48).

-- Συνεχίζονται έως την Κυριακή 6/5 οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) και σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή.

-- Ολοκληρώνονται στις 6 Μάη (12 μ. με 6 μ.μ. στο ΕΚΘ) οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης.

-- Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία πραγματοποιεί η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται στην αίθουσα του παλιού Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43) σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή (8.30 π.μ. έως 8 μ.μ.).

-- Από σήμερα Πέμπτη έως τις 11/5 θα γίνουν οι εκλογές στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7) τις εξής μέρες και ώρες: Πέμπτη 3/5 (12 μ. έως 8 μ.μ.), Παρασκευή 4/5 (12 μ. έως 8 μ.μ.), Σάββατο 5/5 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.), Κυριακή 6/5 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.), Δευτέρα 7/5 (12 μ. έως 8 μ.μ.), Τετάρτη 9/5 (12 μ. έως 8 μ.μ.) και Παρασκευή 11/5 (9 π.μ. έως 9 μ.μ.).

Κινητοποίηση για τα ΒΑΕ

Παναττική στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη της βάρδιας) πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι στο Δημόσιο (από χώρους που έχουν ΒΑΕ) για το ζήτημα του θεσμού των ΒΑΕ. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 12.30 το μεσημέρι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση συμβασιούχων στην καθαριότητα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, σε συνέλευση, αύριο Παρασκευή, στη 1 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Συνεχίζει να απαιτεί: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ

Σε 8,5% υπολογίζεται το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη για το μήνα Μάρτη, σύμφωνα με τη Eurostat, στα ίδια επίπεδα με το Φλεβάρη και μειωμένο σε σύγκριση με το Μάρτη του 2017 (9,4%). Αντίστοιχα, συνολικά στην ΕΕ η ανεργία υπολογίζεται σε 7,1%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το Φλεβάρη και χαμηλότερα από το Φλεβάρη του 2017 (7,9%). Σύμφωνα με τη Eurostat, στην ΕΕ υπήρχαν το Μάρτη 17,481 εκατομμύρια άνεργοι, τα 13,824 εκ των οποίων στην Ευρωζώνη.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι η Τσεχία (2,2%), η Μάλτα (3,3%) και η Γερμανία (3,4%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα (20,6%, σύμφωνα με στοιχεία του Γενάρη) και ακολουθεί η Ισπανία (16,1%).

Τέλος, στις ΗΠΑ το Μάρτη η ανεργία καταγράφηκε στο 4,1% (αμετάβλητη από το Φλεβάρη και μειωμένη από το 4,5% του Μάρτη του 2017).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ