ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προετοιμάζει τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τη διατήρηση και διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας των εκπαιδευτικών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ προανήγγειλε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη για τους απλήρωτους ωρομίσθιους των ΤΕΙ Κρήτης και Αθήνας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόβαλε το αίτημα για την προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτουν ανάγκες των ιδρυμάτων και μέχρι τότε να εξασφαλιστούν για τους εκτάκτους συμβάσεις με αξιοπρεπή αμοιβή και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η απάντηση του υπουργού ήταν για το καθεστώς των εκτάκτων «πως έχουν ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής και το ίδιο θα γίνει και με όλες τις συγκλήτους των πανεπιστημίων που θα συνεργαστούν με ΤΕΙ», συγκεκριμένες προτάσεις ώστε «το προσωπικό αυτό να ενταχθεί με μία μονιμότερη σχέση εργασίας», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. Πρόσθεσε ότι «το θέμα θα δούμε πώς θα λυθεί, ενδεχομένως με διαφορετικό τρόπο» από το ένα ίδρυμα στο άλλο. «Περιμένουμε προτάσεις από τις διοικήσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, για να δούμε και μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο τι θα καταφέρουμε να κάνουμε γι' αυτό το προσωπικό», πρόσθεσε.

Οσον αφορά την απληρωσιά που βασανίζει τους ωρομίσθιους του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και γενικότερα, όπως και αυτούς της Αθήνας, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός τους το 2011 ήταν στα 23,5 εκατ. ευρώ και το 2017 ήταν κάτι λιγότερο από τα 5 εκατ. ευρώ! Δηλαδή μείωση της τάξης του 80% μέσα σε 6 χρόνια.

Επισήμανε ότι οι ωρομίσθιοι του ΤΕΙ Κρήτης είναι απλήρωτοι από τον Γενάρη, ενώ αυτοί των ΤΕΙ της Αθήνας από τις 29 Νοέμβρη, ρωτώντας τον υπουργό αν γνωρίζει πώς αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους έκαναν Χριστούγεννα και Πάσχα. Χώρια το γεγονός ότι με πρόσχημα τις καθυστερήσεις του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», γίνονται ετεροχρονισμένες συμβάσεις, ελαχιστοποιώντας το χρόνο ισχύος των συμβάσεων και οι εργαζόμενοι χάνουν μέρος του μισθού τους.

Ανέφερε ακόμα ότι, παράλληλα με την απληρωσιά των ωρομίσθιων, τα ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και για άλλες υπηρεσίες όπως ρεύμα, καθαριότητα, φύλαξη, αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ξενοδοχεία των περιοχών για τους άπορους φοιτητές.

Ο υπουργός απάντησε όσον αφορά το ΤΕΙ Κρήτης ότι την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η δεύτερη τροποποίηση του προϋπολογισμού του και έτσι θα γίνουν οι πληρωμές. Οσον αφορά τα ΤΕΙ της Αθήνας, δήλωσε άγνοια, ενώ δεσμεύτηκε για αύξηση της χρηματοδότησης συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως 45% μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ανάμεσα σε άλλα ευχολόγια.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ημερίδα για τη μόρφωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες

Από αντίστοιχη ημερίδα που διοργάνωσε το Γενάρη η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας
Από αντίστοιχη ημερίδα που διοργάνωσε το Γενάρη η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας
Ημερίδα με θέμα «Μόρφωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες» διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, την Κυριακή 20 Μάη, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΣΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110, στην πλατεία Βικτωρίας), στις 10 π.μ.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: «Η υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης έχει σοβαρή επίπτωση στη μόρφωση των παιδιών μας. Αυτό πολλαπλασιάζεται για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες, έχοντας κάνει την Ειδική Αγωγή να είναι ο "φτωχός συγγενής" του εκπαιδευτικού συστήματος. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, στη μεταφορά των μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς αναπληρωτές, που εναλλάσσονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, μέχρι να εξοικειωθεί το παιδί, να φεύγουν και να έρχεται κάποιος άλλος.

Η πλειοψηφία αυτών των δομών (ειδικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικά Γυμνάσια, ειδικά Λύκεια, ΕΕΕΕΚ, Τμήματα Ενταξης) λειτουργούν σε απαράδεκτους, εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, που δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε "πρώην αποθήκες" σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.ά. (...)

Καλούμε όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους να ενημερώσουν το σύνολο των γονέων και να παραβρεθούν στη συζήτηση, ώστε πιο συντονισμένα να διεκδικήσουμε:

  • Να ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό.
  • Να διοριστούν τώρα όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί και συνοδοί για την Παράλληλη Στήριξη.
  • Να χρηματοδοτηθεί η Ειδική Αγωγή και η Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, δομές και υλικά. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για την επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων: Χρήματα, υλικά, βιβλία, βελτιώσεις υποδομών και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία πληρωμή από τους γονείς για Παράλληλη Στήριξη και συνοδεία. Κανένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του, επειδή δεν υπάρχει το ανάλογο μόνιμο προσωπικό και η δημόσια και δωρεάν ειδική σχολική μονάδα για να το στηρίξει.
  • Αμεση καταβολή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειες των ΑμεΑ. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ, για να εξασφαλιστούν δωρεάν όλες οι αναγκαίες θεραπείες για τα παιδιά μας χωρίς καμία περικοπή.
  • Κάλυψη όλων των αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη με ένα δάσκαλο/-α ανά παιδί και όχι να μετατρέπεται η συγκεκριμένη εκπαιδευτική ανάγκη σε περιοδική συνάντηση του εκπαιδευτικού με 2, 3, 4 και πέντε παιδιά.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής Παράλληλης Στήριξης. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών».
4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΥΡΩΝΑ
Δρομολογείται λύση για το κτιριακό του πρόβλημα

Για μια πρώτη νίκη γονιών και εκπαιδευτικών κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», καθώς δρομολογείται χτίσιμο σύγχρονου διδακτηρίου για τους μαθητές του 4ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βύρωνα.

Θυμίζουμε ότι το κτίριο που στεγάζει τώρα τα δύο σχολεία κρίθηκε επικίνδυνο και σφραγίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας αγώνας γονιών και εκπαιδευτικών που διεκδικούσαν λύση, ο οποίος έφερε αποτελέσματα. Ετσι, παρά τα εμπόδια που εντόπιζε αρχικά η δημοτική αρχή, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/4, δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει την ανέγερση ενός σύγχρονου διδακτηρίου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» σημειώνει σχετικά: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, και μάλιστα, όταν η συμμετοχή είναι μαζική, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα.

Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως από τη νέα σχολική χρονιά το 4ο Δημοτικό Βύρωνα θα μετεγκατασταθεί ενιαία σε κτίριο της Αρχιεπισκοπής επί της Κατεχάκη, το οποίο θα ανακαινιστεί έως τότε. Καμία αξιόπιστη πρόταση δεν έκανε για τη στέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου κι αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα (...)

Για το τελευταίο δίμηνο αυτής της σχολικής χρονιάς, η μόνη "δυνατή" λύση που προτάθηκε στους γονείς και στους δασκάλους είναι το σπάσιμο του σχολείου σε τρία μέρη - σχολεία: 5 αίθουσες στα παρακείμενα με το υπάρχον 4ο Δημοτικό κτίρια, 4 αίθουσες στο 12ο και 2 αίθουσες στο 7ο Βύρωνα (που τελικά θα πάνε στο 8ο). Αυτή δεν ήταν παρά μία λύση ανάγκης που αναγκάστηκαν να δεχτούν οι γονείς».

Απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή ο Σύλλογος προσθέτει: «Τη δέσμευση που δώσατε θα την τηρήσετε! Αλλιώς θα μας βρείτε μπροστά σας με νέες κινητοποιήσεις».

Σύσκεψη εκπαιδευτικών και γονιών

Κάλεσμα προς τους φορείς των γονιών για μια κοινή σύσκεψη με θέμα τη μόρφωση των παιδιών και το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, απευθύνουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και «Ρ. Ιμβριώτη».

Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 18.30, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών, «στέλνουμε αυτό το κάλεσμα προς την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Αττικής, τις Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων Αττικής γιατί θέλουμε να σας καλέσουμε σε σύσκεψη για να συζητήσουμε και να παλέψουμε μαζί για το σχολείο και τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά μας».

Προσθέτουν ακόμα μεταξύ άλλων ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες:

  • 15 μαθητές ανά τμήμα σε Νηπιαγωγείο και Α', Β' Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα στις υπόλοιπες τάξεις και ακόμα μικρότερο αριθμό σε κατευθύνσεις και εργαστήρια για να γίνεται πιο ουσιαστική δουλειά με τα παιδιά.
  • Ολοήμερο σχολείο, με διευρυμένη χρονική λειτουργία, δωρεάν σίτιση με πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και όλες τις ειδικότητες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Αγωγή.

Για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ