Οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Βόλο |
Επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, ότι χρειάστηκε να γίνουν η Επερώτηση από τους συμβούλους του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η κινητοποίηση των ταξικών εργατικών σωματείων και φορέων της Μαγνησίας, για να κάνει η περιφερειακή αρχή την αναδίπλωση και να δηλώσει ότι αίρει την προηγούμενη θετική της απόφαση που επέτρεπε στην ΑΓΕΤ να καίει SRF και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα την ανάκληση της γνωμοδοτικής απόφασης που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το 2013, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση υλικών της ΑΓΕΤ στο Βόλο. Σημειώνει: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην πάλη των ταξικών εργατικών σωματείων και των κατοίκων του Βόλου, που αγωνίζονται ενάντια στην καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ και κάθε άλλη μονάδα. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία επανάπαυση. Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ξανακούσει μεγάλες κουβέντες από τον περιφερειάρχη και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες από το Βόλο, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Αγοραστός ανέβηκε "στα κεραμίδια", με ανέξοδες δηλώσεις, που την επομένη εξανεμίστηκαν κάτω από τη δικαιολογία ότι "είναι θέμα της κυβέρνησης".
Ετσι και τώρα, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε ραδιόφωνο του Βόλου δήλωσε ότι: "Εμείς εκτελούμε το νόμο και κάνουμε ελέγχους. Δεν έχουμε δυνατότητα να πούμε στη βιομηχανία να κάψει συγκεκριμένα καύσιμα. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι, αλλά δεν μπορούμε να το απαγορέψουμε", νίπτοντας τας χείρας για άλλη μια φορά. Ο "νόμος" που ο κ. Αγοραστός δηλώνει πως η Περιφέρεια τηρεί, είναι εκείνος που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να καίει τα σκουπίδια της μισής ΕΕ και να γεμίζει διοξίνες και επικίνδυνα αέρια το Βόλο. Οι έλεγχοι με βάση αυτήν τη "νομιμότητα", όσοι και αν είναι, θα βγάζουν πάντα "σύννομες" τις εκπομπές αερίων. Σε τελική ανάλυση θα βγάζουν "σύννομο" το στόχο της εταιρείας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της σε βάρος του λαού της πόλης.
Οσοι, λοιπόν, βγαίνουν και μιλάνε για "νίκη" στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν χάνουν ευκαιρία να "ευχαριστούν" τον περιφερειάρχη, τελικά συμβάλλουν να συσκοτίζονται οι ένοχοι, να καλλιεργείται επανάπαυση στον κόσμο. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση της περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF σχεδόν σε κάθε δήμο».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, αφού η εταιρεία έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και τους τοποτηρητές της, την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και τη δημοτική αρχή Βόλου.
Ο αγώνας των εργατικών σωματείων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας πρέπει να έχει στο επίκεντρο:
-- Την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και απάλειψη κάθε σχεδιασμού για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση, όπως χιλιάδων τόνων SRF/RDF στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ.
-- Την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
-- Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα συγκρούεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λογική τού "ο ρυπαίνων πληρώνει", του καθορισμού των ορίων ρύπων με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων, όπως ρητά και κυνικά ομολογεί η ΕΕ. Στη βάση αυτή, να ενταθούν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων».
Eurokinissi |
Φωτ. αρχείου |
Πιο συγκεκριμένα, το 2017 ο τραγικός απολογισμός στη χώρα μας ήταν 69 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Την ίδια χρονιά, στην ΕΕ σημειώθηκαν 49 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Το 2017 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ 25.300 άνθρωποι, ήτοι 300 λιγότεροι από ό,τι το 2016 (-2%) και 6.200 λιγότεροι από ό,τι το 2010 (-20 %).
Επιπλέον, εκτιμάται ότι άλλοι 135.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ποσοστού ευάλωτων χρηστών: Πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Με μέσο όρο 49 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων, το ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο παρέμεινε μακράν το ασφαλέστερο στον κόσμο το 2017. Η Σουηδία (25 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), το Ηνωμένο Βασίλειο (27), οι Κάτω Χώρες (31) και η Δανία (32) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην οδική ασφάλεια το 2017. Η διαφορά μεταξύ των κρατών - μελών μειώθηκε ακόμη περισσότερο το 2017, με καταγεγραμμένα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων υψηλότερα από 80 θανάτους ανά εκατομμύριο μόνο σε δύο κράτη - μέλη (Ρουμανία και Βουλγαρία).
Τέλος, σε σχέση με το 2016 τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10%. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2010 - 2017 καταγράφεται σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα (-41%) και στην ΕΕ (-20%).
Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην Κακιά Σκάλα, στο δρόμο της επιστροφής μιας οικογένειας προς την Αθήνα.
Λίγο πριν το πρώτο τούνελ, στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 50χρονος και στο οποίο επέβαιναν ο πατέρας του και η μητέρα του ξέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε στα κιγκλιδώματα και ανατράπηκε κάθετα στο δρόμο. Νεκρός ανασύρθηκε ο πατέρας, 87 ετών, που καθόταν στο πίσω κάθισμα, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά η μητέρα, η οποία καθόταν στη θέση του συνοδηγού, και ελαφρά ο οδηγός. Στο σημείο μετέβησαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα για τον απεγκλωβισμό των τριών.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Μέχρι χτες δεν είχε γίνει γνωστή η ακριβής αιτία του δυστυχήματος.
Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε χτες σε μονοπάτι που αρχίζει από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα και εκτείνεται έως τον Αγιο Γεώργιο στο Ανω Καστρίτσι, στην Πάτρα. Η Τοπική Κοινότητα Ανω Καστριτσίου συνιστά στους διερχόμενους κατοίκους του χωριού, καθώς και σε εκδρομείς και περιπατητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι ο δρόμος έχει γίνει πολύ δύσκολος στη διέλευση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
Γυναίκα 40 χρόνων και μητέρα δύο παιδιών έχασε τη ζωή της στις 7 Απρίλη το απόγευμα, κάνοντας ράφτινγκ στον ποταμό Λάδωνα, στην περιοχή των Καλαβρύτων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με 10 ακόμα άτομα, αναποδογύρισε, για άγνωστο ακόμα λόγο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρεθεί στο νερό. Αμέσως ειδοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία και έπειτα από λίγη ώρα ανασύρθηκε η γυναίκα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της.
Μία 80χρονη γυναίκα εντόπισαν τα μεσάνυχτα της 7ης Απρίλη οι πυροσβέστες, που κλήθηκαν να σβήσουν την πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην οδό Πυθίας, στην Κυψέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα εντοπίστηκε μεταξύ κρεβατοκάμαρας και κουζίνας. Οι 15 πυροσβέστες με τα έξι οχήματα, που έσπευσαν στο σημείο, περίπου μία ώρα αργότερα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.