ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανής

Σκηνή από την ταινία «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»
Σκηνή από την ταινία «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»
Με αφιέρωμα στο νεορεαλισμό συνεχίζονται από σήμερα Τετάρτη οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανή «Σκοπευτήριο».

Οι προβολές θα γίνουν στο γνώριμο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων στο δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών), στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οπως σημειώνεται: «Ο νεορεαλισμός γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ιταλία μετά το 1945. Εισάγει στον κινηματογράφο τη σκέψη για το κοινωνικό είναι και γίγνεσθαι.

Ηρθε να αντιπαρατεθεί στο κοσμικό μελό, την αισθηματική κωμωδία, τη θεαματική υπερπαραγωγή και όλες αυτές τις ανούσιες ταινίες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη περίοδο, και που καμία νύξη δεν περιείχαν για τα διογκωμένα κοινωνικά προβλήματα και τις αγωνίες του απλού καθημερινού ανθρώπου. Υστερα από την τραυματική εμπειρία που προκάλεσε ο πόλεμος, φαινόταν σκανδαλώδης η επιστροφή σ' αυτού του είδους τις ταινίες».

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 11 Απρίλη: «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, 1945.

Η ταινία - σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, γυρισμένη αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Φιλμ - μανιφέστο και ορόσημο του νεορεαλισμού, με εκπληκτικές ερμηνείες.

Πρωταγωνιστούν: Αλντο Φαμπρίτζι, Αννα Μανιάνι, Νάντο Μπρούνο, Τζιοβάνα Γκαλέτι.

  • Τετάρτη 18 Απρίλη: «Πικρό ρύζι» του Τζουζέπε Ντε Σάντις, 1949.

Ταινία που διαθέτει πανέμορφη σκηνοθεσία και φωτογραφία, άριστες ερμηνείες και πρωτότυπο σενάριο. Η ιστορία περιγράφει το μόχθο, την εκμετάλλευση και την καθημερινότητα της εργατικής τάξης, κλασικά στοιχεία του ιταλικού νεορεαλισμού.

Παίζουν: Σιλβάνα Μαγκάνο, Βιτόριο Γκάσμαν, Ντόρις Ντόουλινγκ, Ραλφ Βαλόνε.

  • Τετάρτη 25 Απρίλη: «Ουμπέρτο Ντι» του Βιτόριο Ντε Σίκα, 1952.

Το νεορεαλιστικό αριστούργημα του Ντε Σίκα, σε σενάριο του θεωρητικού του ρεύματος, Τσέζαρε Τζαβατίνι. Η συγκεκριμένη ταινία, αφιερωμένη στον πατέρα του Ντε Σίκα, Ουμπέρτο, ξεσήκωσε πλήθος αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων από χριστιανοδημοκράτες κυρίως πολιτικούς, που ισχυρίζονταν ότι η ταινία πρόσφερε χείριστες υπηρεσίες στην εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό. Κοινωνική καταγγελία, ολοκληρωμένα, ευαίσθητα και οξυδερκή ψυχολογικά πορτρέτα. Τα γηρατειά και η μοναξιά αποδίδονται με σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τόνους λυρικούς.

Με τους Κάρλο Μπατίστι, Λίνα Τζενάρι, Μαρία Πία Κασίλιο.

  • Τετάρτη 2 Μάη 2018 - Αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά: «Μαύρη Γη» του Στέλιου Τατασόπουλου, 1952.

Ελληνική νεορεαλιστική ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Περιγράφει ρεαλιστικά τις σκληρές έως εφιαλτικές συνθήκες εργασίες στα σμυριδωρυχεία της Απειράνθου Νάξου.

Με τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκόλα, Σόφη Λίλα, Κατερίνα Ζάχου.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο «Kremlino»

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την παράσταση «Οι φωνές των ποιητών» στο «Kremlino» (Καραΐσκου 119) του Πειραιά, από αυτό το Σάββατο 14 Απρίλη και για ακόμα τρία Σάββατα, έως τις 5 Μάη.

Πλαισιωμένος από ένα πιάνο, ένα βιολί και ένα μπάσο, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου χαμηλώνει την ένταση, για να ακουστεί η ποίηση, τραγούδια μεγάλων μας ποιητών, όπως του Τάσου Λειβαδίτη, του Κώστα Βάρναλη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μάνου Ελευθερίου, του Κώστα Καρυωτάκη, του Γιάννη Ρίτσου, του Νίκου Καββαδία, του Ναζίμ Χικμέτ. Αλλά και σπουδαίοι στίχοι που έγραψαν οι Αλκης Αλκαίος, Οδυσσέας Ιωάννου, Αποστόλης Μπουλασίκης, Γιάννης Νεγρεπόντης.

Μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου επί σκηνής οι Ανδρέας Αποστόλου στο πιάνο, Βαγγέλης Πατεράκης στο μπάσο και Μαίρη Μπρόζη στο βιολί και στο τραγούδι.

Δίπτυχο χορού στη Λυρική

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού σε χορογραφία δύο διακεκριμένων χορογράφων της ευρωπαϊκής σκηνής, του φιλοξενούμενου χορογράφου του Μπαλέτου της Λυρικής, Αντώνη Φωνιαδάκη, και του Σουηδού Αλεξάντερ Εκμαν. Για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, στις 3, 4, 5, 6 Μάη, στις 20.00 στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει μία νέα χορογραφία του για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο «Εquilibre». Μια χορογραφία για τη σιδηρά πειθαρχία και την ατσαλένια θέληση των χορευτών του κλασικού χορού, την αυστηρή του δομή και την ερμητική του ιεραρχία, στοιχεία που παραπέμπουν ευθέως στην αυλική του καταγωγή. Η μουσική στο «Equilibre» είναι του Φίλιπ Γκλας.

Ο Σουηδός χορογράφος Αλεξάντερ Εκμαν, ο οποίος είναι γνωστός για τον γρήγορο ρυθμό, το πνευματώδες του χιούμορ και τις έξυπνες μεταμορφώσεις, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την επιτυχημένη του χορογραφία «Cacti» (2010). Το πολυβραβευμένο «Cacti» είναι ένα σχόλιο για τη σχέση τέχνης και κριτικής. Ο Εκμαν για πρώτη φορά συνεργάζεται με μουσικούς επί σκηνής - με ένα κουαρτέτο εγχόρδων, οι οποίοι παίζουν έργα των Χάιντν, Μπετόβεν και Σούμπερτ.

Με τους Α' χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ.

«Μετά την πρόβα» στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής»

© Nikos Pandazaras

Συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007), το «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής» (Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11) ανεβάζει το έργο «Μετά την πρόβα» του Ι. Μπέργκμαν. Η παράσταση θα ανέβει στις 18 Απρίλη, με νέα μετάφραση του Χρήστου Μαρσέλλου και σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη. Πρωταγωνιστούν οι Περικλής Μουστάκης, Μαρία Ναυπλιώτου και Πηνελόπη Τσιλίκα.

Το «Μετά την πρόβα» ξεκίνησε ως τηλεοπτική ταινία το 1984. Το έργο αναδεικνύει την περιπλοκότητα της σχέσης ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Το «Μετά την Πρόβα» θεωρείται αυτοβιογραφία του ίδιου του Μπέργκμαν, γεγονός που πιστοποιείται μέσα από βιβλία του ίδιου του σκηνοθέτη. Βέβαια, ο Μπέργκμαν είναι ευρύτερα γνωστός από τις ταινίες του, όμως και οι σκηνοθεσίες του στο θέατρο είναι εξίσου σημαντικές και εγγράφονται στις μεγάλες θεατρικές σκηνοθεσίες του 20ού αιώνα. Τα κείμενά του, οι εξαιρετικοί του διάλογοι και πολλά από τα σενάριά του, μεταξύ των οποίων και το «Μετά την πρόβα», συμπεριλαμβάνονται στο θεατρικό ρεπερτόριο πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο.

Το «Μετά την πρόβα» είναι το πρώτο από τρία έργα που θα ανεβάσει το 2018 το «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής», συμμετέχοντας στο Ετος Μπέργκμαν.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.

Συναυλία με θέμα τη μουσική από την Ιταλία

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 20.30, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (αίθουσα «Μηχανουργείο»), η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα δώσουν συναυλία με θέμα τη μουσική από την Ιταλία. Θα παρουσιαστούν εισαγωγές, χορωδιακά κ.ά. των Κερουμπίνι, Ροσσίνι, Φάτσιο, Πουτσίνι, Μαρτούτσι, Βέρντι και Ρεσπίγκι (Αντάτζιο με παραλλαγές για βιολοντσέλο και ορχήστρα).

Τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Χρήστος Κολοβός στο ντεμπούτο του με ελληνική συμφωνική ορχήστρα. Σολίστ: Μαρίνα Κολοβού (τσέλο).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ