ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των διπλά εγκλωβισμένων στα νησιά

Μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στη βόρεια Ελλάδα. Από την 1η Απρίλη μέχρι και χτες, συνολικά 1.173 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά και συγκεκριμένα: 630 στη Λέσβο, 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο. Επιπλέον, σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα στη Θράκη στοιβάζονται άνθρωποι που φτάνουν από τον Εβρο και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Από την καταγραφή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκύπτει ότι από την Πέμπτη 5 Απρίλη έως και χτες, Τρίτη 10 Απρίλη, έφτασαν συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 607 πρόσφυγες και μετανάστες και συγκεκριμένα 418 στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας εντοπίστηκε σκάφος με 66 μετανάστες κοντά στην Κυλλήνη. Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο κτίριο του Λιμεναρχείου. Πρόκειται για Ιρακινούς και Αφγανούς, από αυτούς οι 28 είναι άντρες, οι 14 γυναίκες - δύο εξ αυτών είναι έγκυες, 16 αγόρια και 8 κορίτσια. Μαζί τους έχουν συλληφθεί και τρεις Ουκρανοί διακινητές. Ακόμα, στον εντοπισμό και τη διάσωση 52 προσφύγων προέβησαν, τα ξημερώματα της Τρίτης, οι λιμενικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Παναγιάς Οινουσσών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο.

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι έρευνες στο Σοφικό Διδυμότειχου για τον εντοπισμό μιας γυναίκας και τριών παιδιών, που σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων που ταξίδευαν μαζί τους χάθηκαν στα νερά του ποταμού Εβρου από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ακόμα, στη σύλληψη τριών μεταναστών προέβησαν, χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, οι οποίοι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Αύξηση ροών και των διπλά εγκλωβισμένων

Η αύξηση των ροών επαναφέρει το πρόβλημα των διπλά εγκλωβισμένων ανθρώπων στα νησιά. Ιδιαίτερα στη Λέσβο, όπου μόνο στο ΚΥΤ της Μόριας βρίσκονται κοντά στους 6.000 ανθρώπους, από τους 7.958 σε όλο το νησί. Το βράδυ της Δευτέρας 9 Απρίλη, σημειώθηκαν για άλλη μια φορά επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας μεταξύ ομάδων Ιρακινών, που φιλοξενούνται εκεί.

Η αύξηση των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο να συνεχιστούν, προκαλούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού. Η κατάσταση στο νησί έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο και μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο εάν συνδυαστεί με την ένταση που καλλιεργείται στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας, στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Eurokinissi

Ζητούμενο, λοιπόν, παραμένει η λήψη δραστικών μέτρων για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Κάτι που σημαίνει, από τη μία, να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού που επιθυμούν και, από την άλλη, τη μεταφορά τους, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, που θα είναι κατάλληλα να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να γίνονται από εδώ και στο εξής η κατάθεση και η εξέταση ασύλου και η έκδοση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου. Να προβλεφθεί πλήρης αποζημίωση των κατοίκων από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης.

Εξαγγελίες που δεν δίνουν λύσεις

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά εμφανίζεται να εξαγγέλλει μέτρα μέχρι το 2019, όταν το πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού είναι εκρηκτικό. Πολλά μάλιστα από αυτά έχουν εξαγγελθεί ξανά στο παρελθόν, ενώ οι ευθύνες της γι' αυτήν την κατάσταση είναι μεγάλες και εξαιτίας της συμφωνίας της στην κοινή δήλωση που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Να αναφερθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το άσυλο εκκρεμεί από τις αρχές Γενάρη. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, με το νέο πλαίσιο: Η απόφαση για το άσυλο μετά την αίτηση ουσιαστικά θα είναι τελεσίδικη (καταργούνται τα 4 στάδια και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται, όταν εκδοθεί η απόφαση από την Αρχή Προσφυγών, με μόνη δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Δικαιοσύνη). Μειώνονται οι χρόνοι κατάθεσης ένστασης και οι χρόνοι που οι υπηρεσίες θα πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας, σε πρόσφατη σχετική συνέντευξη, ανέφερε πως θα αυξήσει τις 12 Επιτροπές Προσφυγών που λειτουργούν τώρα σε 20, ενώ το 2019 σχεδιάζει να γίνουν 30. «Η Υπηρεσία Ασύλου να έχει περισσότερο κόσμο ώστε να εξετάζει πιο γρήγορα τις πρώτες αιτήσεις. Αυτήν τη στιγμή, η Υπηρεσία Ασύλου έχει συνολικά με τις διοικητικές υπηρεσίες περίπου 600. Μέχρι το τέλος του 2018 - έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ - θα έρθουν άλλοι 200».

Παράλληλα, το δουλεμπόριο συνεχίζει να «ανθεί» και τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται άγρια την προσπάθεια ανθρώπων να διαφύγουν από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ετσι, ένας 24χρονος, υπήκοος Λιβάνου, συνελήφθη προχτές από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει στο εσωτερικό της Ελλάδας 21 πρόσφυγες - μετανάστες από το Ιράκ και τη Συρία, με ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο που είχε ρουμανικές πινακίδες. Η σύλληψη έγινε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Πέπλου Εβρου, την ώρα που επιχειρούσε να θέσει σε λειτουργία το φορτηγό. Ο 24χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και το φορτηγό κατασχέθηκε.

Παραπέμπονται σε δίκη για τη δολοφονία στη Ζάκυνθο

Εννέα άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία του 22χρονου Αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον το περασμένο καλοκαίρι στον Λαγανά της Ζακύνθου, μαζί με έναν ακόμη δράστη που δεν έχει εντοπιστεί, παραπέμπονται σε δίκη. Οι εννέα θα δικαστούν για βαρύτατα αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης. Συγκεκριμένα, οι έξι παραπέμπονται για το αδίκημα «της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία», ένας για το αδίκημα «της άμεσης συνέργειας στην ως άνω πράξη κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και δύο για το αδίκημα «της απόπειρας ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση». Οι δικαστές ζητούν να συνεχιστεί η προφυλάκιση των επτά δραστών.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, που είδε τη δημοσιότητα, τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι δράστες χρειάστηκαν μόλις 11 δευτερόλεπτα για να σκοτώσουν τον νεαρό, ενώ περιγράφεται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες η ανθρωποκτόνος δράση των εννέα, που συνέχισαν να χτυπούν με βία τον Μπακαρί ακόμη κι όταν αυτός ήταν πεσμένος στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του.

Στοιχεία για τις απελάσεις το Μάρτη

Πάνω από 1.100 αλλοδαποί απελάθηκαν από την Ελλάδα το Μάρτη, επιστρέφοντας στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, σε βάρος 1.191 υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (668 άτομα), το Πακιστάν (138), το Ιράκ (134), τη Γεωργία (55), την Αλγερία (28), την Τουρκία (23), τη Βουλγαρία (21), το Ιράν (16) και το Αφγανιστάν (15). Σημειώνεται ότι το 2017 επεστράφησαν συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 20.255 άτομα, ενώ από τις αρχές της χρονιάς έχουν επιστραφεί συνολικά 3.504 άτομα.

Σεισμός στα Δωδεκάνησα

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες, στις 18.56, σε θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Αστυπάλαιας και νοτιοανατολικά της Αμοργού. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αστυπάλαιας, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) η δόνηση είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ. Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ