Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ

Οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Βόλο
Οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Βόλο
Να μην υπάρξει καμιά επανάπαυση, αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση της καύσης στερεών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλών για την υγεία του λαού, καλεί τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς και τους κατοίκους τόσο της Μαγνησίας όσο και όλης της Θεσσαλίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, ότι χρειάστηκε να γίνουν η Επερώτηση από τους συμβούλους του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η κινητοποίηση των ταξικών εργατικών σωματείων και φορέων της Μαγνησίας, για να κάνει η περιφερειακή αρχή την αναδίπλωση και να δηλώσει ότι αίρει την προηγούμενη θετική της απόφαση που επέτρεπε στην ΑΓΕΤ να καίει SRF και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα την ανάκληση της γνωμοδοτικής απόφασης που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το 2013, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση υλικών της ΑΓΕΤ στο Βόλο. Σημειώνει: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην πάλη των ταξικών εργατικών σωματείων και των κατοίκων του Βόλου, που αγωνίζονται ενάντια στην καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ και κάθε άλλη μονάδα. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία επανάπαυση. Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ξανακούσει μεγάλες κουβέντες από τον περιφερειάρχη και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες από το Βόλο, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Αγοραστός ανέβηκε "στα κεραμίδια", με ανέξοδες δηλώσεις, που την επομένη εξανεμίστηκαν κάτω από τη δικαιολογία ότι "είναι θέμα της κυβέρνησης".

Ετσι και τώρα, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε ραδιόφωνο του Βόλου δήλωσε ότι: "Εμείς εκτελούμε το νόμο και κάνουμε ελέγχους. Δεν έχουμε δυνατότητα να πούμε στη βιομηχανία να κάψει συγκεκριμένα καύσιμα. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι, αλλά δεν μπορούμε να το απαγορέψουμε", νίπτοντας τας χείρας για άλλη μια φορά. Ο "νόμος" που ο κ. Αγοραστός δηλώνει πως η Περιφέρεια τηρεί, είναι εκείνος που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να καίει τα σκουπίδια της μισής ΕΕ και να γεμίζει διοξίνες και επικίνδυνα αέρια το Βόλο. Οι έλεγχοι με βάση αυτήν τη "νομιμότητα", όσοι και αν είναι, θα βγάζουν πάντα "σύννομες" τις εκπομπές αερίων. Σε τελική ανάλυση θα βγάζουν "σύννομο" το στόχο της εταιρείας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της σε βάρος του λαού της πόλης.

Οσοι, λοιπόν, βγαίνουν και μιλάνε για "νίκη" στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν χάνουν ευκαιρία να "ευχαριστούν" τον περιφερειάρχη, τελικά συμβάλλουν να συσκοτίζονται οι ένοχοι, να καλλιεργείται επανάπαυση στον κόσμο. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση της περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF σχεδόν σε κάθε δήμο».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, αφού η εταιρεία έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και τους τοποτηρητές της, την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και τη δημοτική αρχή Βόλου.

Ο αγώνας των εργατικών σωματείων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας πρέπει να έχει στο επίκεντρο:

-- Την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και απάλειψη κάθε σχεδιασμού για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση, όπως χιλιάδων τόνων SRF/RDF στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ.

-- Την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

-- Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα συγκρούεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λογική τού "ο ρυπαίνων πληρώνει", του καθορισμού των ορίων ρύπων με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων, όπως ρητά και κυνικά ομολογεί η ΕΕ. Στη βάση αυτή, να ενταθούν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ