ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προλειαίνεται το έδαφος για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Περιοδεία της βουλευτή Λιάνας Κανέλλη στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

Eurokinissi

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»
Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», όπου φιλοξενούνται 86 παιδιά, πριν από μερικά χρόνια υπηρετούσαν τέσσερις παιδίατροι. Σήμερα υπηρετεί μία παιδίατρος, που φτάνει για να καλύψει μόνο τη μέρα και όχι τη νύχτα, ενώ όταν παίρνει άδεια, οι διαγνώσεις και οι οδηγίες δίνονται από το ...τηλέφωνο.

Το επιστημονικό προσωπικό έχει αποψιλωθεί. Από 23 κοινωνικούς λειτουργούς έμειναν οι 9. Από τους 5 ψυχολόγους έχουν μείνει μόνο 2. Ακόμη και στις διοικητικές υπηρεσίες, μέχρι πριν από κάποια χρόνια δούλευαν 5 άτομα και τώρα μόλις 2. Στο Τμήμα Ενταλμάτων ήταν 3 κι έμεινε 1. Υπάρχουν οφειλόμενα ρεπό και άδειες από το 2013. Στη βάρδια αντιστοιχούν 2 εργαζόμενοι με 14 παιδιά ηλικίας κάποιων μηνών μέχρι 4 ετών.

«Πότε να προλάβεις να τα ταΐσεις, να τα αλλάξεις, να τα καθαρίσεις και να τα πάρεις μια αγκαλιά. Μιλάμε για βρέφη και μικρά παιδιά, με το καθένα να έχει διαφορετικές ανάγκες. Αν ένα μωρό το αφήνεις συνέχεια στο πάρκο, πώς θα εκπαιδευτεί και θα εξελιχθεί; (...) Η απάντηση που μας δίνουν είναι ότι δεν καλύπτουμε τις εργατοώρες. Οι εργαζόμενοι είναι στα όρια της εξουθένωσης. Μας παρουσιάζονται όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας (...) Στηριζόμαστε στην καλή μας τύχη και την εμπειρία μας».

Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα είπαν οι εργαζόμενοι του «Μητέρα», κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οσα είπαν διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάζει τις αναλογίες προσωπικού - παιδιών σχεδόν ιδανικές... Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που το θέμα της παιδικής προστασίας οξύνεται σημαντικά, από τις συνέπειες και τα αδιέξοδα που αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα (πολλαπλασιασμός των παθογενειών μέσα σε οικογένειες, όπως ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση, τοξικοεξάρτηση, ψυχικές ασθένειες), αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Από τη συζήτηση με το προσωπικό του Κέντρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γίνεται φανερή η επιδίωξη διαχρονικά των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, να απαλλαγεί το κράτος από την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα απροστάτευτα παιδιά. Οι δομές Πρόνοιας, όπως συμβαίνει και στο «Μητέρα», ρημάζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

«Ολα όσα βιώνουμε είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που έχουν παρελθόν, παρόν και το δυστύχημα θα 'ναι αν έχουν και μέλλον. Με μαθηματική ακρίβεια και το Κέντρο Βρεφών οδεύει προς οριστική απαξίωση, για να περάσει το σύνολο της λειτουργίας αυτών των διαδικασιών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός, να αφήνουν δομές Πρόνοιας να ρημάζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ώστε να προετοιμάζουν ευκολότερα το έδαφος για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και να ανοίξει παραπέρα ο δρόμος σε ιδιώτες (ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, "φιλανθρωπικά" ιδρύματα) να κερδοσκοπήσουν ακόμη κι από την προστασία των ορφανών, εγκαταλελειμμένων, κακοποιημένων παιδιών. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές της ΕΕ, με αυτήν την πολιτική είμαστε σήμερα αντιμέτωποι, όπου ακόμη και το παιδί κοστολογείται και τιμολογείται από την πρώτη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων η Λ. Κανέλλη, συζητώντας με τις εργαζόμενες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναλύθηκαν οι θέσεις του Κόμματος, οι διεκδικήσεις για τις οποίες πρωτοστατεί στον αγώνα, όπως για την πρόληψη του φαινομένου των απροστάτευτων παιδιών, με στήριξη της οικογένειας με ευθύνη του κράτους. Επίσης για την ανάγκη να αναπτυχθούν δημόσιες δομές με βάση τις ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση και με όλο το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Αναδείχθηκε ότι το νομοσχέδιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση με τίτλο «Μέτρα Προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας» δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος, ούτε και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών παιδικής προστασίας, αλλά αντίθετα τις υπονομεύει, με την ενίσχυση του ρόλου των ΜΚΟ και άλλων ιδιωτικών φορέων.

ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναντήσεις με ενώσεις αστυνομικών

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με τα ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων και της Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ηπείρου. Ακολούθησαν περιοδεία και μοίρασμα έντυπου υλικού στους αστυνομικούς.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Αστυνομικού Σώματος, ενώ συζητήθηκαν και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ επισήμαναν τις πολιτικές αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των ένστολων για αξιοπρεπή διαβίωση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους ως εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και στήριξη των δίκαιων αιτημάτων και την επίλυση προβλημάτων των αστυνομικών, όπως η μη καταβολή σε αυτούς του επιδόματος παραμεθορίου, η παντελής έλλειψη στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής, η εντατικοποίηση της εργασίας σε ωράρια και συνθήκες, η μη καταβολή οδοιπορικών, κ.ά. Σημείωσαν επίσης ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει την πλειοψηφία των αστυνομικών με τον κατασταλτικό μηχανισμό που υπηρετούν. Οι αστυνομικοί και όλοι όσοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από λαϊκές οικογένειες, τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τα συμφέροντα των οικογενειών τους, του ελληνικού λαού και όχι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό κάθε φασίστας, κάθε νοσταλγός του Χίτλερ, κάθε ναζιστής της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, όποιος υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί πρέπει να στρέφονται με μίσος και καταστολή ενάντια στο λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του, πρέπει να απομονωθεί.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας συζήτησαν με τους αστυνομικούς τις εξελίξεις στην περιοχή, με τους ανταγωνισμούς που οξύνονται προκαλώντας έντονη ανησυχία. Αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον εφησυχασμό που καλλιεργεί, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα, αλλά και για την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικινδύνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ευθύνονται για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και αποτελούν παράγοντα μόνιμης ανασφάλειας για τους λαούς. Από τη σκοπιά αυτή κάλεσαν το προσωπικό της Αστυνομίας να συμπορευτεί με το λαό στον αγώνα για διέξοδο από την κρίση προς όφελός του, για καμία αλλαγή συνόρων, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων, για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους» διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς (Βυζαντίου 3). Θα μιλήσουν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού», την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου δεσπόζει το μνημείο τους.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Πενθήμερη εκδρομή στη Θράκη

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Μάη πενθήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους που αφορούν την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με διανυκτερεύσεις σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα. Πληροφορίες στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλ. 210.822.2952 κάθε μέρα (εκτός Σαββατοκύριακου) από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ