ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Σταυρώνουν» μισθωτούς και συνταξιούχους

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του συστήματος «Ηλιος»

Την επίθεση διαρκείας από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων αποτυπώνουν και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για τους μισθούς, τις συντάξεις και την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία του ΕΦΚΑ και τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» αποτυπώνονται η συνεχής μείωση των εργατικών εισοδημάτων, η άνοδος της μερικής απασχόλησης, παράλληλα με τη διαρκή συρρίκνωση των συντάξεων και την καθήλωση μεγάλου μέρους των συνταξιούχων σε συνθήκες φτώχειας.

4 στις 10 κύριες συντάξεις κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στις συντάξεις, τα στοιχεία του «Ηλιος» για τους δύο πρώτους μήνες του 2018 είναι χαρακτηριστικά, χωρίς ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Γενάρη και Φλεβάρη. Ετσι, τον πρώτο μήνα του έτους, τουλάχιστον 4 στους 10 συνταξιούχους έλαβαν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά (χωρίς δηλαδή να αφαιρεθεί η εισφορά Υγείας 6% και ο φόρος που αναλογεί). Συγκεκριμένα, από τις 2,854 εκατομμύρια κύριες συντάξεις οι 1,161 εκατ. συντάξεις (ποσοστό 40,7%) ήταν κάτω των 500 ευρώ μεικτά. Από αυτές, οι 617.415 ήταν συντάξεις γήρατος με μέσο όρο σύνταξης τα 371,04 ευρώ μεικτά, οι 395.120 συντάξεις θανάτου με μέσο όρο σύνταξης τα 333,27 ευρώ και οι 144.274 συντάξεις αναπηρικές με μέσο όρο σύνταξης τα 386,17 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη τον Γενάρη του 2018 διαμορφώθηκε στα 722,43 ευρώ μεικτά, (723,06 τον Φλεβάρη), η μέση επικουρική στα 171,78 ευρώ μεικτά (171,86 τον Φλεβάρη) και το μέσο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων στα 97,94 ευρώ μεικτά (97,99 ευρώ τον Φλεβάρη). Ακόμα και αν υπολογίσουμε το σύνολο του εισοδήματος των συνταξιούχων από συντάξεις (δηλαδή από κύριες και επικουρικές καθώς και όποια άλλη σύνταξη), το μέσο εισόδημα ανά συνταξιούχο είναι 822,13 ευρώ μεικτά.

Μαζί με όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 φαίνεται ότι το επίπεδο των συντάξεων χειροτερεύει παραπέρα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τις νέες συντάξεις που βγαίνουν κάθε μήνα, στις οποίες περιλαμβάνονται και συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Ετσι η μέση νέα κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, για τις συντάξεις που βγήκε οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον προηγούμενη Γενάρη, είναι μόλις 480,29 ευρώ, όταν τον Φλεβάρη του 2015 η μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ ήταν 708,2 ευρώ! Αντίστοιχα, η μέση κύρια σύνταξη του Δημοσίου στις νέες συντάξεις ήταν τον περασμένο Γενάρη 697,16 ευρώ, όταν πριν 3 χρόνια (Φλεβάρης 2015) η μέση σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου ήταν 1.029,3 ευρώ! Στον ΟΑΕΕ, η μέση σύνταξη στις νέες συντάξεις διαμορφώθηκε στα 765,45 ευρώ ενώ στον ΟΓΑ ήταν μόλις 284,87 ευρώ, όταν τον Φλεβάρη του 2015 η μέση σύνταξη των συνταξιούχων αγροτών ήταν 431,95 ευρώ.

Στο 30% η μερική απασχόληση

Την ίδια ώρα, την ανηφόρα τραβά η μερική απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να μειώνονται τα εργατικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, τον Οκτώβρη του 2017, ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τους 657.542 μισθωτούς (29,96%), σε σύνολο 2.194.048 εργαζομένων. Δηλαδή σταθερά τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Ταυτόχρονα, ο μέσος μισθός αυτών των εργαζομένων είναι μόλις 382,91 ευρώ μεικτά (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές). Σε αυτήν την ομάδα μισθωτών η απασχόληση διαμορφώνεται στις 16,29 μέρες το μήνα.

Συνολικά τον ίδιο μήνα, οι μισθωτοί σε 261.351 κοινές επιχειρήσεις ανήλθαν σε 2.194.048 άτομα, ενώ ακόμα 37.541 εργάζονται σε οικοδομοτεχνικά έργα. Στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση ήταν 21 μέρες και στα οικοδομοτεχνικά έργα 14,59 μέρες.

Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στα 1.148,27 ευρώ μεικτά, αλλά ο μέσος μισθός στο σύνολο των μισθωτών ήταν 920,2 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις του εργαζόμενου σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ καθώς και ο φόρος που αναλογεί.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Europass»: Εργαλείο ενίσχυσης της κινητικότητας των εργαζομένων

Σε δήλωσή της σχετικά με την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της απόφασης για το «Europass», για το μηχανισμό δηλαδή της ΕΕ για ενιαία έγγραφα παρουσίασης «των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων» των εργαζομένων (π.χ. βιογραφικό, γνώση ξένων γλωσσών), η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το "Europass" αποτελεί εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της κινητικότητας των νέων εργαζομένων, με διαρκή περιπλάνηση προς αναζήτηση προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς, συνεχή επανακατάρτιση και "ευελιξία", με δεξιότητες μιας χρήσης, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δημιουργήθηκε με στόχο την αντιστοίχιση των επαγγελματικών προσόντων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Ο εκσυγχρονισμός του, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, εντάσσεται στο σχεδιασμό του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα", στη στρατηγική της κινητικότητας, της σχεδιαζόμενης "Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας". Υπηρετεί την επιδίωξη του κεφαλαίου να έχει όπου κι όποτε θέλει όσους εργαζόμενους έχει ανάγκη, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, για τη μέγιστη κερδοφορία του.

Το "Europass" είναι εργαλείο στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των νέων των λαϊκών στρωμάτων. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι ξένος και ασύμβατος με το να εξασφαλίσει στους νέους, συνολικά στους εργαζόμενους, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όπως και ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γιατί η οργάνωση της παραγωγής υπηρετεί αποκλειστικά το κριτήριο του κέρδους και θεμελιώνεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Μόνη προοπτική και διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους, στην κατεύθυνση της ανατροπής της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας, για την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τη σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής με κίνητρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
  • Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ προχωρά το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, την Πέμπτη 12/4. Οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., με αστυνομική ταυτότητα ή βιβλιάριο Υγείας. Η Εφορευτική Επιτροπή που εξελέγη στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, την περασμένη Παρασκευή, θα δέχεται τις υποψηφιότητες τη Δευτέρα 9/4, από τις 7 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην έδρα του Εργατικού Κέντρου.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β).
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16/4, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στη συνέλευση έχει προκηρύξει στάση εργασίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., τη μέρα εκείνη.
Διαδικτυακή επίθεση στο site του ΠΑΜΕ

Διαδικτυακή επίθεση από ανώνυμα κέντρα δέχτηκε από το βράδυ της Τρίτης 3 Απρίλη μέχρι το πρωί της Πέμπτης 5 Απρίλη η ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση και την περιήγηση επισκεπτών στη σελίδα. Με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, τα προβλήματα διορθώθηκαν από το πρωί της Πέμπτης, οπότε ομαλοποιήθηκε πλήρως η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ και στο διαδικτυακό του ραδιόφωνο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org