Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Europass»: Εργαλείο ενίσχυσης της κινητικότητας των εργαζομένων

Σε δήλωσή της σχετικά με την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της απόφασης για το «Europass», για το μηχανισμό δηλαδή της ΕΕ για ενιαία έγγραφα παρουσίασης «των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων» των εργαζομένων (π.χ. βιογραφικό, γνώση ξένων γλωσσών), η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το "Europass" αποτελεί εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της κινητικότητας των νέων εργαζομένων, με διαρκή περιπλάνηση προς αναζήτηση προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς, συνεχή επανακατάρτιση και "ευελιξία", με δεξιότητες μιας χρήσης, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δημιουργήθηκε με στόχο την αντιστοίχιση των επαγγελματικών προσόντων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Ο εκσυγχρονισμός του, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, εντάσσεται στο σχεδιασμό του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα", στη στρατηγική της κινητικότητας, της σχεδιαζόμενης "Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας". Υπηρετεί την επιδίωξη του κεφαλαίου να έχει όπου κι όποτε θέλει όσους εργαζόμενους έχει ανάγκη, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, για τη μέγιστη κερδοφορία του.

Το "Europass" είναι εργαλείο στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των νέων των λαϊκών στρωμάτων. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι ξένος και ασύμβατος με το να εξασφαλίσει στους νέους, συνολικά στους εργαζόμενους, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όπως και ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γιατί η οργάνωση της παραγωγής υπηρετεί αποκλειστικά το κριτήριο του κέρδους και θεμελιώνεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Μόνη προοπτική και διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών τους και τις σύγχρονες ανάγκες τους, στην κατεύθυνση της ανατροπής της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας, για την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τη σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής με κίνητρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ