Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προλειαίνεται το έδαφος για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Περιοδεία της βουλευτή Λιάνας Κανέλλη στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

Eurokinissi

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»
Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», όπου φιλοξενούνται 86 παιδιά, πριν από μερικά χρόνια υπηρετούσαν τέσσερις παιδίατροι. Σήμερα υπηρετεί μία παιδίατρος, που φτάνει για να καλύψει μόνο τη μέρα και όχι τη νύχτα, ενώ όταν παίρνει άδεια, οι διαγνώσεις και οι οδηγίες δίνονται από το ...τηλέφωνο.

Το επιστημονικό προσωπικό έχει αποψιλωθεί. Από 23 κοινωνικούς λειτουργούς έμειναν οι 9. Από τους 5 ψυχολόγους έχουν μείνει μόνο 2. Ακόμη και στις διοικητικές υπηρεσίες, μέχρι πριν από κάποια χρόνια δούλευαν 5 άτομα και τώρα μόλις 2. Στο Τμήμα Ενταλμάτων ήταν 3 κι έμεινε 1. Υπάρχουν οφειλόμενα ρεπό και άδειες από το 2013. Στη βάρδια αντιστοιχούν 2 εργαζόμενοι με 14 παιδιά ηλικίας κάποιων μηνών μέχρι 4 ετών.

«Πότε να προλάβεις να τα ταΐσεις, να τα αλλάξεις, να τα καθαρίσεις και να τα πάρεις μια αγκαλιά. Μιλάμε για βρέφη και μικρά παιδιά, με το καθένα να έχει διαφορετικές ανάγκες. Αν ένα μωρό το αφήνεις συνέχεια στο πάρκο, πώς θα εκπαιδευτεί και θα εξελιχθεί; (...) Η απάντηση που μας δίνουν είναι ότι δεν καλύπτουμε τις εργατοώρες. Οι εργαζόμενοι είναι στα όρια της εξουθένωσης. Μας παρουσιάζονται όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας (...) Στηριζόμαστε στην καλή μας τύχη και την εμπειρία μας».

Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα είπαν οι εργαζόμενοι του «Μητέρα», κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οσα είπαν διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάζει τις αναλογίες προσωπικού - παιδιών σχεδόν ιδανικές... Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που το θέμα της παιδικής προστασίας οξύνεται σημαντικά, από τις συνέπειες και τα αδιέξοδα που αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα (πολλαπλασιασμός των παθογενειών μέσα σε οικογένειες, όπως ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση, τοξικοεξάρτηση, ψυχικές ασθένειες), αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Από τη συζήτηση με το προσωπικό του Κέντρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γίνεται φανερή η επιδίωξη διαχρονικά των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, να απαλλαγεί το κράτος από την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα απροστάτευτα παιδιά. Οι δομές Πρόνοιας, όπως συμβαίνει και στο «Μητέρα», ρημάζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

«Ολα όσα βιώνουμε είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που έχουν παρελθόν, παρόν και το δυστύχημα θα 'ναι αν έχουν και μέλλον. Με μαθηματική ακρίβεια και το Κέντρο Βρεφών οδεύει προς οριστική απαξίωση, για να περάσει το σύνολο της λειτουργίας αυτών των διαδικασιών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός, να αφήνουν δομές Πρόνοιας να ρημάζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ώστε να προετοιμάζουν ευκολότερα το έδαφος για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και να ανοίξει παραπέρα ο δρόμος σε ιδιώτες (ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, "φιλανθρωπικά" ιδρύματα) να κερδοσκοπήσουν ακόμη κι από την προστασία των ορφανών, εγκαταλελειμμένων, κακοποιημένων παιδιών. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές της ΕΕ, με αυτήν την πολιτική είμαστε σήμερα αντιμέτωποι, όπου ακόμη και το παιδί κοστολογείται και τιμολογείται από την πρώτη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων η Λ. Κανέλλη, συζητώντας με τις εργαζόμενες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναλύθηκαν οι θέσεις του Κόμματος, οι διεκδικήσεις για τις οποίες πρωτοστατεί στον αγώνα, όπως για την πρόληψη του φαινομένου των απροστάτευτων παιδιών, με στήριξη της οικογένειας με ευθύνη του κράτους. Επίσης για την ανάγκη να αναπτυχθούν δημόσιες δομές με βάση τις ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση και με όλο το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Αναδείχθηκε ότι το νομοσχέδιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση με τίτλο «Μέτρα Προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας» δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος, ούτε και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών παιδικής προστασίας, αλλά αντίθετα τις υπονομεύει, με την ενίσχυση του ρόλου των ΜΚΟ και άλλων ιδιωτικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ