Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης διμερούς συνεργασίας, που επεκτείνεται και στην «υπεράσπιση της ενεργειακής ασφάλειας»
Νέα κοινή στρατιωτική άσκηση Γαλλίας - Κύπρου έγινε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, ενταγμένη στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας για αντιμετώπιση «περιστατικών έρευνας και διάσωσης», αλλά και «καταστάσεων ανάγκης» που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ.
Η άσκηση έγινε την Τρίτη 3 Απρίλη, με τον κωδικό «CYFRA-02/18». Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, τον επιχειρησιακό έλεγχο είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Λάρνακας, σε συνεργασία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Το σενάριό της αφορούσε «ναυτικό ατύχημα σε πλοία ή πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα».
Πρόκειται για τη δεύτερη γαλλο-κυπριακή άσκηση που γίνεται φέτος, αφού το Γενάρη οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει και στη «CYFRA-01/18», με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και της γαλλικής φρεγάτας «JEAN DE VIENNE».
Θυμίζουμε ότι πριν κάποιο καιρό κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Γαλλίας - Κύπρου, με στόχο την επέκτασή της και στην «υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», την «αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.
Αλλωστε, το ενδιαφέρον της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας για την κυπριακή ΑΟΖ και όλη την περιφέρεια το επιβεβαιώνουν και οι επενδυτικές φιλοδοξίες μεγάλων ομίλων, όπως της «Total», η οποία έχει ήδη δικαιώματα ερευνών και εξορύξεων σε διάφορα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοινοπραξία με την ιταλική ΕΝΙ κ.τ.λ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, οι ηγέτες Τουρκίας και Ρωσίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν, που συναντήθηκαν προχτές στην Αγκυρα, είχαν στην ατζέντα τους και το Κυπριακό.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που βρισκόταν σε ιδιωτική επίσκεψη στο νησί. Η συνάντηση των δύο αντρών κράτησε πάνω από μία ώρα και, σύμφωνα με τον Μπλερ, αφορούσε και το Κυπριακό, όπως και τις «προκλήσεις» και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή. Ακόμα, αφορούσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου - Μεγάλης Βρετανίας.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Το δικαστήριο διέταξε προχτές τη φυλάκιση των εννιά φοιτητών που στα μέσα Μάρτη είχαν συλληφθεί επειδή αντέδρασαν σε πανηγύρια μελών του ΑΚΡ στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης για την «επιτυχία της επιχείρησης στο Αφρίν της Συρίας». Μάλιστα, με αφορμή αυτά τα γεγονότα, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε εξαπολύσει τότε νέα επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» και απειλώντας μάλιστα με «κυνήγι» όσων αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, με το σκεπτικό μάλιστα ότι τα πανεπιστήμια «δεν μπορούν να ανατρέφουν νεολαία τρομοκρατών!».
Λίγο καιρό πριν, μέλη της ΚΝ Τουρκίας είχαν δεχτεί επίθεση από φασίστες επειδή εξορμούσαν στο πλαίσιο δίμηνης καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο της Τουρκίας στη Συρία. Σε ανακοίνωσή της η ΚΝ Τουρκίας είχε καταγγείλει τις ακροδεξιές ομάδες, τονίζοντας ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, ενώ οι κομμουνιστές αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Στο μεταξύ, πρώτο φαίνεται να παραμένει στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP στην Τουρκία, όπως δείχνει και νέα έρευνα που δημοσίευσε η «Cumhyrriyet».
Σύμφωνα με την έρευνα, σε σύνολο 5.620 ερωτηθέντων, το 43,2% δήλωσε ότι αν γίνονταν εκλογές θα ψήφιζε ΑΚΡ. Το σοσιαλδημοκρατικό CHP (το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) θα έπαιρνε 23,1%, ενώ το νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΡ) της Μεράλ Αξενέρ (μαζί με το σύμμαχό του SP) θα έπαιρνε 21,7%. Τέλος, το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP συγκέντρωσε το 11,7% των ψήφων των ερωτηθέντων.
Ενδεικτικό της δυναμικής που εμφανίζεται να αναπτύσσει το ΙΡ είναι ότι αν Ερντογάν - Αξενέρ «μονομαχούσαν» μαζί στο β' γύρο θα έπαιρναν 41,9% έναντι 41,1%, σύμφωνα τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη έρευνα.
Θυμίζουμε ότι η Αξενέρ ίδρυσε το IP αφού διεκδίκησε την ηγεσία του ΜΗΡ και όταν απέτυχε αποχώρησε από αυτό, μαζί με μια ολόκληρη ομάδα στελεχών που αποστασιοποιήθηκε από την ηγετική γραμμή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία είναι πυκνές, ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια, όπως φάνηκε και με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όταν βγήκαν στην επιφάνεια και βαθιές αντιθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται μια μακρά συζήτηση για την ικανότητα των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης να «διαδεχθούν» την κυβέρνηση ΑΚΡ, εκφράζεται προβληματισμός, εντός αλλά και εκτός συνόρων, για το ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη «σταθερότητα» όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της περιφέρειας συνολικά.
Πάντως, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνάντησε τον ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία, γενικά την πορεία του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αλλά και τις ενέργειες που πρόκειται «να ληφθούν ενάντια σε όλες τις οργανώσεις τρομοκρατών». Ο Μπαχτσελί και το ΜΗΡ έχουν ανακοινώσει από το Φλεβάρη ότι στις επόμενες εκλογές θα στηρίξουν το ΑΚΡ.
MotionTeam |
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη |
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, Μοχάμεντ Ελαγκούζ, αναφέρθηκε στο αιματοκύλισμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που ήδη μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κάλεσε το λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του.
Ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, σημείωσε ότι η κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και κάλεσε το λαό της χώρας μας και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΓΑΖΑΣ.--
Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Β'Τselem» (γνωστή και ως Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη) κάλεσε χτες τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας να μην υπακούσουν στις εντολές για πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών, θυμίζοντας ότι αυτή η πρακτική εναντιώνεται στο διεθνές δίκαιο. Πρότεινε λοιπόν να προχωρήσουν σε πράξεις ανυπακοής ώστε να αποτρέψουν μεγαλύτερη αιματοχυσία από αυτή που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα έως προχτές να σκοτωθούν 19 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και έφηβοι 15 και 16 ετών) από τις σφαίρες Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και να τραυματιστούν πάνω από 1.500 άλλοι.
Η έκκληση της ισραηλινής οργάνωσης φάνηκε να έχει κάποιο αντίκτυπο όταν κατά τις χτεσινές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο τραυματισμός δύο ατόμων από ισραηλινά πυρά. Και τα δύο άτομα έφεραν τραύματα από σφαίρα στα πόδια, αντί σε άλλα ζωτικά σημεία του σώματος, όπως κεφάλι, που είχαν αναφερθεί την περασμένη βδομάδα από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές στη Γάζα, με την επισήμανση πως στόχος των δραστών ήταν τα θύματά τους να σκοτωθούν ή να μείνουν ανάπηρα...
Τέλος, χτες, εκπρόσωπος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και του ισραηλινού στρατού υποστήριξε πως στις 12 Μάρτη απέτρεψαν σχέδιο 10 Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας να χρησιμοποιήσουν αλιευτικό σκάφος σαν δόλωμα για να πραγματοποιήσουν επίθεση σε σκάφος του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού «με σκοπό να πιάσουν αιχμαλώτους». Η εξέλιξη σχολιάστηκε ευμενώς από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συνεχάρη τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, Σιν Μπετ, για τη σύλληψη των 10, λέγοντας τάχα πως «συνιστούν απόδειξη των πραγματικών προθέσεων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα».
ΑΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Την Ιορδανία επισκέφτηκε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, λίγες μέρες μέρες μετά το ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, σηματοδοτώντας τον ενισχυμένο ρόλο που διεκδικεί η Γερμανία στη Μέση Ανατολή. Ο Μάας συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Αμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και ανάμεσα σε άλλα συνομίλησαν για το πώς μπορεί να ξεκινήσει «μια εκ νέου ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Επισκέφτηκε επίσης καταυλισμό προσφύγων. Πάνω από μισό εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες έχουν ζητήσει καταφύγιο στη γειτονική Ιορδανία, μια χώρα με περίπου 9,5 εκατ. πληθυσμό. Σήμερα Πέμπτη, θα συναντηθεί με τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην πολεμική αεροπορική βάση Αλ Αζράκ, μετά τη μεταφορά των γερμανικών στρατευμάτων από τη ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Από εκεί επιχειρούν τα γερμανικά αναγνωριστικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού σε Συρία και Ιράκ.
«Η Ιορδανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ενόψει της επίσκεψης. Η στρατηγική γεωπολιτική σημασία που αποδίδει η Γερμανία στην Ιορδανία φαίνεται και από το γεγονός πως από το 2012 οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε «ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και στην εκπαίδευση των σωστικών συνεργείων και της αστυνομίας», αυξάνοντας την πολιτική επιρροή.
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών εντοπίζονται κυρίως στο εμπόριο, με τη Γερμανία να εξάγει στην Ιορδανία κυρίως προϊόντα κατασκευής μηχανημάτων και οχημάτων, τεχνικού εξοπλισμού, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα. Το 2016, οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 716 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της Ιορδανίας προς τη Γερμανία σε περίπου 24 εκατ. ευρώ.