ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Στα δικαστήρια σέρνονται στελέχη του ΚΚΕ για τη δράση τους ενάντια στους πλειστηριασμούς

Τον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει η βιομηχανία μηνύσεων ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ, συνδικαλιστές, εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση και σε άλλους αγωνιστές για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Οι διωκόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα καλούνταν να προσέλθουν στο Αστυνομικό Τμήμα για καταθέσεις μετά από μηνύσεις της αστυνομίας για τη δράση τους. Τελικά σε δίκη, στις 2 Μάη, στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας στέλνονται μαζί με άλλους αγωνιστές 8 στελέχη του ΚΚΕ, εκλεγμένα στην Περιφέρεια, στο δήμο Πάργας, σε εργατικά σωματεία, καθώς και σε άλλους κοινωνικούς φορείς.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για το γεγονός, υπενθυμίζοντας το νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκέμβρη, ο οποίος καθιστά για λογαριασμό του κεφαλαίου «ιδιώνυμο» αδίκημα την αντίσταση στους πλειστηριασμούς. Τονίζει επίσης ότι η διενέργεια της δίκης έχει και συμβολικό χαρακτήρα τρομοκράτησης, αφού το Μάη ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη από 500 ευρώ σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Η Οργάνωση του Κόμματος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία είναι μια κλιμάκωση που επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει "θεσμούς" και τραπεζίτες ότι οι προσπάθειές της για πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας θα ευοδωθούν και ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία ανησυχία για την υλοποίησή τους».

Υπογραμμίζει ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθεί η πάλη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα σωματεία, εργαζόμενους και φορείς. Παράλληλα με την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να μη δεχτούν να πληρώσουν αυτοί την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, όπως έκαναν ήδη μια και δυο φορές, πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.

Και καταλήγει: «Οσα μέτρα εκφοβισμού και καταστολής και αν επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επικρατήσει "σιγή νεκροταφείου", δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τέτοιες απαράδεκτες και αυταρχικές πρακτικές θα εκφοβίσει το ΚΚΕ, τα σωματεία, τους φορείς και το λαό και όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς που δρομολογεί σε βάρος των λαϊκών περιουσιών».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται περιοδείες και πολιτικές συγκεντρώσεις

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζουν να απευθύνονται στους εργαζόμενους, καλώντας τους να «ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα Πέμπτη, ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Παναιτώλιο και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο καφενείο του «Μπαρλίκα».

Την Κυριακή 18 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης Αττικής, η ΚΟΒ Πεύκης - Λυκόβρυσης καλεί σε συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., σε εκδήλωση της ΚΟ Δεσκάτης Γρεβενών, στο δημαρχείο, θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στις Μέλαμπες Ρεθύμνου, η ΚΟ Αγίου Βασιλείου καλεί σε συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Ντακουνάκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 16 Μάρτη και το Σάββατο 17 Μάρτη, οι Οργανώσεις Ν. Ιωνίας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής για τους 22 αγωνιστές του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Παναιτώλιο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της εργατικής τάξης στη δράση του ΕΑΜ - Τα μπλόκα των Γερμανών». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 17 Μάρτη, στις 11 π.μ., από την πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας θα ξεκινήσει πορεία τιμής και μνήμης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων του μπλόκου.

Εκδήλωση στο μνημείο των μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στελεχών του ΚΚΕ στα Λιβερά Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση, ο Γιώργος Κουδούνας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα κάνει ομιλία με θέμα «Η συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το 1944 στα Λιβερά και η μάχη ενάντια στους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους». Για την εκδήλωση θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 10.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών

Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών απέρριψε χτες το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση και της 21χρονης υπηκόου Τουρκίας που είχε συλληφθεί με άλλους ομοεθνείς τον περασμένο Δεκέμβρη στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα. Το Συμβούλιο έκρινε ότι οι κατηγορίες που της αποδίδονται από την τουρκική Δικαιοσύνη δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις, ούτε καν αδικοπραξίες (της αποδίδεται συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό). Επίσης, οι δικαστές έκριναν ότι δεν θα έχει δίκαιη δική και ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για άλλον έναν από τους 9 κρατούμενους, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης, το οποίο κλήθηκαν να κρίνουν οι δικαστές, η 21χρονη (γεννηθείσα στις 15-5-1997 στην Τουρκία) κατηγορείται για «συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007», δηλαδή από ηλικία 10 ετών... Η 21χρονη είπε ότι έχει συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά και υποστήριξε ότι αν εκδοθεί δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110), η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ θα γίνει και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.

  • Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο Βόλου, με συμμετοχή 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2421029003. Επίσης πούλμαν δρομολογεί το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Λαού. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2410252611 και 6973311663.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα η συγκέντρωση στην πρεσβεία της Λετονίας

Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λετονική πρεσβεία (Βασιλέως Κωνσταντίνου 38, απέναντι από το άγαλμα Τρούμαν), στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών) για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις χώρες κατά της σύναξης νεοφασιστικών οργανώσεων στη Ρίγα της Λετονίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΕΕΔΥΕ
Στις 6 Μάη ο 2ος αγώνας δρόμου ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Τη διεξαγωγή του 2ου αγώνα δρόμου ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ημιμαραθώνιος) την Κυριακή 6 Μάη αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η ΕΕΔΥΕ.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Τρίπολη στις 5 το απόγευμα και η διαδρομή είναι: Τρίπολη - Κερασίτσα - Στάδιο - Αγ. Σώστης - Τρίπολη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές καλούν σε συσπείρωση και δράση για ένα ισχυρό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, απαιτώντας: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τις ΝΑΤΟικές αποστολές. Το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα και όλων των βάσεων και στρατηγείων. Κατάργηση των πυρηνικών - Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 5 μ.μ. από το πάρκο των Αλύγιστων (πλησίον φυλακών Τρίπολης) στον Αγιο Αθανάσιο. Μια ώρα πριν οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εκκίνησης για να παραλάβουν τον αριθμό τους. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν λεωφορεία από την πλατεία Αγ. Βασιλείου στις 4 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ