ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα οργάνωσης και δράσης για την κατάσταση στα Ναυπηγεία

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Ναυπηγείων την Τρίτη 27 Μάρτη

Eurokinissi

Κάλεσμα στους εργάτες των Ναυπηγείων να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν, να δουν ότι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός, φέρνει τη διαρκή ανασφάλεια και την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, απευθύνει η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ. Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους εργάτες να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ, να συζητήσουν με τους κομμουνιστές την πολιτική του πρόταση, που είναι και η μόνη ρεαλιστική διέξοδος.

Με την ανακοίνωση της ΤΟ Βιομηχανίας έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εξόρμηση στα Ναυπηγεία, ενώ η ΚΟ Ναυπηγείων διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τρίτη 27 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Λ. Αθηνών και Καραϊσκάκη), με θέμα «Οι εξελίξεις στη Ναυπηγική Βιομηχανία - Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Εργάτες στη Ναυπηγική Βιομηχανία,

Εχετε πλέον μεγάλη πείρα. Μη χάνετε άλλο χρόνο. Μπορείτε να κρίνετε με ασφάλεια τι έλεγε και γιατί σας προειδοποιούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΚΕ. Επίσης τι έλεγαν, πώς προσπαθούσαν να σας αποκοιμίσουν και να σας αφοπλίσουν τα υπόλοιπα κόμματα, όπως και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που δουλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι για τα δικά μας.

Σκεφτείτε με βάση την πείρα και τη γνώση σας: Τι κερδίσαμε από τη στάση που κρατούσαν και κρατάνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή, οι διάφοροι κατά καιρούς "σωτήρες" και "επενδυτές", οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές; Ολοι αυτοί μας καλούνε εδώ και χρόνια να στρατευτούμε κάτω από ξένες για τα δικά μας συμφέροντα σημαίες. Να προσκυνάμε πότε τον Ταβουλάρη, πότε τον Σάφα, πάντα τον καπιταλιστικό δρόμο παραγωγής και ανάπτυξης. Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουν διοικήσεις σωματείων όπως των Ναυπηγείων της Ελευσίνας γιατί εξασφάλισαν την εργασιακή ειρήνη και να καλούν τώρα τους κυβερνώντες να τους αποδώσουν τα εύσημα. Αντίστοιχα στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά να προωθείται η "σιγή νεκροταφείου", να προβάλλεται ο αγώνας σαν ξεπερασμένος, τη στιγμή που οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες. Πρόκειται για τον τέλειο ξεπεσμό, που δεν μπορεί να τον αποδεχτεί κανένας τίμιος εργάτης, να έχουν δηλαδή τέτοιο προσανατολισμό τα συνδικάτα.

Αρα, έχουμε δει πού οδηγεί αυτός ο δρόμος, του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας. Να παζαρεύουμε κάθε φορά πόσα θα χάσουμε, να είμαστε σε μόνιμη ανασφάλεια, να είμαστε υποταγμένοι σε αυτούς που μας κάνουν τη ζωή κόλαση.

Υπάρχει και άλλος δρόμος!

Είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ. Ολοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως ποτέ κανείς δεν χάρισε στην εργατική τάξη αυτά που δικαιούνταν. Πάντα με αγώνα και με θυσία κατακτήθηκε ό,τι κατακτήθηκε, αλλιώς θα ήμασταν ακόμη στα σπήλαια. Αρα, τι χρειάζεται τώρα: Σκληρός, συνεχής αγώνας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή, που όμως θα στοχεύσει τον ένοχο στο κέντρο, που δεν είναι άλλος από το καπιταλιστικό σύστημα.

Σε αυτόν το δρόμο σάς καλεί το ΚΚΕ να συμπορευτείτε μαζί του.

Σήμερα, η κατάσταση στα Ναυπηγεία ολοένα και χειροτερεύει, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αυτό θα συνεχιστεί και με την περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ολοι τους μαζί, κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ, πανηγυρίζουν για το "ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον" που διαμορφώνεται μετά την 3η "αξιολόγηση" και την επερχόμενη 4η. Τι εννοούν:

Για τους εργάτες: Χαμηλότερα μεροκάματα, περισσότερους φόρους, λιγότερα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (...)

Για τους καπιταλιστές: Σημαίνει λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις, (...) περισσότερες κρατικές υποδομές για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, περισσότερες διευκολύνσεις για τις εξαγωγές τους, νόμους που θα διευκολύνουν την ασυδοσία τους, πιο φτηνοί και πιο υπάκουοι εργάτες.

Να αμφισβητήσουμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Η κατάσταση αυτή στα Ναυπηγεία θα χειροτερεύει όσο ο κλάδος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα συνεχίσει να είναι στο κέντρο της οξυμένης αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις κυβερνήσεις, σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί οι γενικότεροι ανταγωνισμοί, που αφορούν και τα επικίνδυνα "γεωστρατηγικά παιχνίδια", τη σύγκρουση των αστικών τάξεων όλης της ευρύτερης περιοχής, όπως της Τουρκίας, που αυξάνει την επιθετικότητά της, αλλά και της Ελλάδας που έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ. Ολοι αυτοί θέλουν και τη Ναυπηγική Βιομηχανία πλήρως υποταγμένη και προσαρμοσμένη στα δικά τους ιμπεριαλιστικά, ξένα προς εμάς συμφέροντα.

Το ΚΚΕ σάς καλεί να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε. Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά. Στη χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης και έμπειρου εργατικού δυναμικού, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να δουλέψει ο κλάδος μας. Ποιο είναι το εμπόδιο; Ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής. Αυτόν πρέπει να αμφισβητήσουμε και να ανατρέψουμε. Σε μια τέτοια πορεία και προοπτική, στο σοσιαλισμό, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μαζί και των Ναυπηγείων, οι εργάτες στη Ναυπηγική Βιομηχανία θα απολαμβάνουν τους κόπους του ιδρώτα τους, θα δουλεύουν για αυτούς και τα παιδιά τους και όχι για τους καπιταλιστές όπως τώρα.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα ο ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Ισχυρό ΚΚΕ!

Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ. Δώστε δύναμη στη δύναμή σας. Απομονώστε όσους μας θέλουν συμβιβασμένους και απογοητευμένους. Οσους μας λένε πως "τίποτα δεν γίνεται". Αυτά τα λένε όσοι πράγματι δεν θέλουν να γίνει τίποτα, να μείνουν τα πράγματα αμετακίνητα ή να κινούνται μόνο προς όφελος του κεφαλαίου. Εμείς οι εργάτες έχουμε τη δύναμη, ακόμη δεν την έχουμε δοκιμάσει. Αν τη δοκιμάσουμε, αυτοί που τώρα φαίνονται ανίκητοι, θα τους κάνουμε να τρέμουν.

Στηρίξτε το ΚΚΕ:

Τη μόνη δύναμη που δεν σας είπε ποτέ ψέματα, δεν σας χάιδεψε τα αυτιά με όμορφα λόγια και απατηλές υποσχέσεις.

Που αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση και την προετοιμασία της εργατικής τάξης, για να συγκρουστεί με τον αληθινό ένοχο για τα δεινά της, με το κεφάλαιο.

Που έχει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων».

Προχωράει κανονικά η «αξιοποίηση» της ναυπηγικής βιομηχανίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης των σχεδιασμών των μονοπωλιακών ομίλων για την «αξιοποίηση» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, την οποία στη συγκεκριμένη φάση θεωρούν «στρατηγικής σημασίας» για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και την αύξηση της επιρροής τους στην ευρύτερη και «φλεγόμενη» από τους ανταγωνισμούς περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο φόντο αυτό, χτες η «Cosco», η οποία αυτήν την περίοδο «τρέχει» το «master plan» της για την «ανάπτυξη» - προς όφελός της βέβαια - του λιμανιού του Πειραιά, έφερε πλωτή δεξαμενή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με ικανότητα να σηκώσει πλοία έως και 80.000 τόνων.

Ο μονοπωλιακός όμιλος της «Cosco», στον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε το 51% (συν 15% τα επόμενα 5 χρόνια) των μετοχών του ΟΛΠ, ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τη «μόνιμη» δεξαμενή Νο 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τη μεγαλύτερη στη Ν/Α Μεσόγειο, με ικανότητα να εξυπηρετήσει πλοία έως 500.000 τόνων.

Στο μεταξύ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης μετά από σχετική αίτηση του Δημοσίου, η οποία έγινε δεκτή από τα δικαστήρια. Με βάση την απόφαση αυτή, θα εκποιηθεί αρχικά το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων (εξ ου και το ενδιαφέρον της «Cosco» για τη δεξαμενή Νο 5) και θα ακολουθήσει το στρατιωτικό τμήμα, καθώς τώρα εκτελεί πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Βέβαια, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την τύχη των πάνω από 800 εργαζομένων.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου από τον όμιλο Ταβουλάρη (ιδιοκτήτης και των Ναυπηγείων Ελευσίνας) στον όμιλο ΟΝΕΧ, ελληνοαμερικανικών συμφερόντων.

Η πρόσφατη κινητικότητα γύρω από τα ναυπηγεία είναι ενταγμένη στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη, ζοφερό διαγράφεται το μέλλον των εργαζομένων, αφού όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί προϋποθέτουν ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη, ενώ φέρνουν και τη βαθύτερη εμπλοκή στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή όλης της λιμενικής λεκάνης από την Ελευσίνα έως τον Πειραιά σε ειδική οικονομική ζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αβάντα της κυβέρνησης το Ναυπηγείο Νεωρίου όχι μόνο παραδίδεται στον νέο «επενδυτή» «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα, αλλά οι εργαζόμενοι καλούνται από τον «επενδυτή» και την προσωρινή - εργοδοτική - διοίκηση του σωματείου τους να υπογράψουν και αναδρομική απόλυσή τους, από τις 30/4/2017! Αυτό γιατί το σχέδιο «εξυγίανσης» της επιχείρησης δεν «χωράει» την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται εδώ και ένα χρόνο από τον όμιλο Ταβουλάρη.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό και τη θέση του Κόμματος

Εκδήλωση με θέμα «Ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο σινεμά «Τεχνόπολις» στην Αμμουδάρα. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ