ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγορεύει σε προστάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ «σφυρίζουν αδιάφορα» για την τουρκική προκλητικότητα

«Πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς

Copyright 2018 The Associated

«Πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς
«Χαστούκι» στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, που έχοντας αναλάβει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ρόλο σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, επιμένουν να αναγορεύουν το ΝΑΤΟ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε εγγυητές της ασφάλειας, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolou». Θυμίζουμε ότι ερωτώμενος σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, είπε πως «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ευχαριστώντας τη γιατί «συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους» και προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές».

Η «συνήθης» στάση

Στην πραγματικότητα, ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πάγια τακτική της λυκοσυμμαχίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί σε όλα τα παρόμοια περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν που αποτυπώνουν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, π.χ. με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου στα Ιμια. Χαρακτηριστική π.χ. η πρόσφατη τοποθέτηση της αναπληρώτριας γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρ. Γκοτμούλερ, από το βήμα της ΝΑΤΟικής φιέστας που στήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και ενώ είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καλούσε να σκεφτούμε το ΝΑΤΟ σαν μια «μεγάλη οικογένεια», «όπου λογικό είναι να υπάρχουν διαφορές, όπως σε κάθε οικογένεια» και γι' αυτό «πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας για να τις λύσουμε (...) Αυτό, άλλωστε, είναι η γραμμή από τα κεντρικά της συμμαχίας (...) να προχωράμε με συναίνεση για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που προτάσσει το ΝΑΤΟ».

Τα «ζητήματα που προτάσσει το ΝΑΤΟ» και στα οποία στοιχίζεται απόλυτα η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, δεν είναι άλλα από τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως τη Ρωσία, για τη «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των αγορών και των σφαιρών επιρροής, όλα όσα δηλαδή ανάβουν το φιτίλι του πολέμου στην περιοχή. Είναι, εξάλλου, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο των σχετικών «παζαριών» που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Γι' αυτό και τα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως επιβεβαιώνεται όλο και πιο συχνά, όχι μόνο δεν αποτελούν πηγή «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά πηγή μεγάλων κινδύνων.

Στην ίδια ρότα, άλλωστε, κινείται και η ΕΕ, της οποίας η ύπατη εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε πρόσφατα την «ελπίδα» της να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στην υπόθεση, επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατούν «σχέσεις καλής γειτονίας», ειδικά μεταξύ δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Σε ανάλογο τόνο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρ. Σχοινάς, δήλωνε πως «εμείς στην Επιτροπή ελπίζουμε σε μία σύντομη και θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να συμβαίνει μεταξύ δύο κοντινών γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».

Χαρακτηριστική και η χτεσινή δήλωση του επίτροπου Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλου, που... ευχήθηκε «γρήγορα να επιστρέψουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που αυτήν τη στιγμή είναι κρατούμενοι στην Τουρκία», ενώ επιβεβαιώνοντας ότι για την ΕΕ η κατάσταση θυμίζει το «bussiness as usual», σημείωσε ότι «η ΕΕ προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση στη Βάρνα με την Τουρκία», προσθέτοντας πως «θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ο ρεαλισμός και θα εκδηλωθεί η αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο που διανοίγει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Σταθερά στην επικίνδυνη γραμμή

Τα κυβερνητικά στελέχη συνέχισαν πάντως και χτες να καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό και αυταπάτες σχετικά με το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, που κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ανέφερε: «Αυτήν τη στιγμή ο γγ του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό απ' τη στιγμή που το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης. Δεν θα ήταν και από τη μεριά του σωστό να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στις διαδικασίες των τουρκικών δικαστηρίων»!

Συμπλήρωσε δε πως «έχουμε πει ότι αναμένουμε να δούμε το κατηγορητήριο και ελπίζουμε και δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση πάνω στο συγκεκριμένο περιστατικό και μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι αυτή είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη. Αν βεβαίως η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει σε μια κατεύθυνση που δεν θα ευνοεί την καταλλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες». «Πρωτοβουλίες» πάντα εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου και ενώ μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι η υποτιθέμενη τέτοια διεθνοποίηση του ζητήματος μόνο κινδύνους γεννάει για το λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Alpha») ότι η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ «είναι καλή και ισορροπημένη», ερμηνεύοντάς την ως «μήνυμα» με αποδέκτη την Τουρκία!

Στο μεταξύ, ως «άδειασμα» του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, στο πλαίσιο της φημολογίας για δυσαρέσκεια του Μαξίμου απ' τους χειρισμούς του, ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, στον «ΑΝΤ1», πως είναι «υπερτροφικός λόγος η αναφορά σε ομηρία», αλλά και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ, πως είναι «άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Ξέρουμε τι θέλουμε. Και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας καμιά φορά κάνουν λάθη». Για το θέμα ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο Π. Καμμένος «έκανε τη σχετική αναφορά προφανώς μεταφορικά».

«Μεταφορικά» ή όχι, κανείς πάντως δεν αμφισβήτησε το άλλο μισό των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας περί «ΝΑΤΟικών στρατιωτικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, κινούνται και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκο, να γράφει χτες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αποφεύγει να πάρει θέση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μηδενικού αποτελέσματος διπλωματικές παρεμβάσεις».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραστηριότητα με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του Κόμματος

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν την πολύμορφη δράση τους, καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη των λαών, να παλέψουν για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό.

Σήμερα Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., σε συγκέντρωση των Οργανώσεων Παντείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο κτίριο ΔΕΣΚΟΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή), θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 19/3:

-- Στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Καλλιθέας στη δημοτική αίθουσα Καλλιθέας (Πλάτωνος 24), θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Μπραχαμίου, στο 4ο ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλίας 10), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Αργυρούπολης - Ελληνικού, στο Α' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αξιουπόλεως 27), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Επίσης:

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ανουντσιάτα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ν. Σμύρνης Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο καφέ «Αμμος» (Αγχιάλου 1 και Νικομήδειας 31, Ν. Σμύρνη), με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 18 Μάρτη:

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Μοσχάτου - Ταύρου Αττικής, στην αίθουσα Δημαρχείου Ταύρου, θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Φαλήρου Αττικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (Διονυσίου Σολωμού 40), θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Σαρωνίδας Αττικής, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Σαρωνίδας, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκθέτει την κυβέρνηση η στάση Πόντιου Πιλάτου του ΝΑΤΟ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς:

«Η στάση Πόντιου Πιλάτου του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά για το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουν να αναγορεύουν αυτόν τον επικίνδυνο για τους λαούς και τη χώρα μας οργανισμό σε εγγυητή της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ