Ανακοίνωση με αφορμή το προχτεσινό θανατηφόρο ατύχημα στο Μπραχάμι
Τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τα εργατικά «ατυχήματα» αναδεικνύει η Ομοσπονδία Οικοδόμων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας) |
Η Ομοσπονδία αναδεικνύει τις ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς και απαιτεί μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πριν συμπληρωθεί βδομάδα από το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα", ο κλάδος μετράει ακόμα έναν συνάδελφο που έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.
Χτες (σ.σ. προχτές) αργά το απόγευμα, εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε μπετονιέρα (επιτόπιας παρασκευής μπετού) σε χώρο αποθήκευσης μηχανημάτων στο Μπραχάμι Αττικής.
Οταν χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι κάποιος φταίει, υπάρχουν ευθύνες.
Ρωτάμε ακόμη μια φορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Υγείας να μας απαντήσουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα χιλιάδες μηχανήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς.
Ποιος ελέγχει αν έχει γίνει η κατάλληλη συντήρηση, αν υπάρχει καταλληλότητα για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ή όχι;
Ποιος ελέγχει σε ποιους χώρους αποθηκεύονται, την ασφάλεια των χώρων, και πώς ξαναμπαίνουν στην παραγωγή μετά από μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα απουσίας;
Ποιος ελέγχει αν τηρούνται τα ωράρια εργασίας; Αν τα μηχανήματα τα χειρίζονται πιστοποιημένοι με άδεια χειριστές, αν τα συντηρούν τακτικά αντίστοιχοι ειδικευμένοι τεχνίτες και μηχανικοί;
Το υπουργείο έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς.
Εκτός από την εντατικοποίηση που έχει εξασφαλίσει για τους εργοδότες, εκτός από τους άθλιους όρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την ακαταλληλότητα, την κακή συντήρηση μηχανημάτων.
Τα δύο τελευταία θανατηφόρα είναι σχεδόν ίδια. Εχουν συμβεί παρόμοια σε λιγότερο από ένα χρόνο, όπως στο εργοτάξιο στον οδικό άξονα Κορίνθου - Πατρών στην Παναγούλα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Μετά τα θανατηφόρα «ατυχήματα» στο Μαρκόπουλο την προηγούμενη βδομάδα και σε εργοτάξιο στον Αγιο Δημήτριο προχτές, ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.
Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε, επίσης τη Δευτέρα, σε ξυλουργείο στη Ζήρο Σητείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 30χρονος Πακιστανός που εργαζόταν στο ξυλουργείο, κατά τη διάρκεια χειρισμού μηχανήματος, χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο δεν κατάφεραν να προσφέρουν καμία βοήθεια στον 30χρονο, καθώς ήταν ήδη νεκρός. Την υπόθεση διερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Ζήρο κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου.
Δεκαπέντε εργαζόμενες που απασχολούσε με την πατέντα του εργόσημου απέλυσε την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία της ανθοκομικής επιχείρησης «Selecta Hellas» στη Χρυσούπολη Καβάλας. Κι αυτό όταν τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να ενημερώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί στην επιχείρηση για... τα «οφέλη» του εργόσημου!
Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Selecta Hellas» καταγγέλλει τις απολύσεις και καλεί τους εργαζόμενους να μπουν στον αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, μόνιμους και εποχιακούς, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, βασικό μισθό στα 751 ευρώ το μήνα και από εκεί και πέρα να προστίθενται ό,τι επιπλέον επιδόματα δικαιούνται (πτυχία, τριετίες κ.λπ.). Ενσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά και ασφάλιση στο ΙΚΑ.
Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο θυμίζει ότι δουλειά με εργόσημο σημαίνει δουλειά χωρίς σταθερούς όρους εργασίας, αφού το πόσες μέρες και ώρες θα δουλεύουν εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες της εργοδοσίας. Οταν η εταιρεία τούς χρειάζεται, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, 10 ώρες τη μέρα, χωρίς να γίνεται καν λόγος για υπερωριακές προσαυξήσεις. Οταν δεν τους χρειάζεται, τους ανακοινώνει ότι σταματάνε και όταν τους ξαναχρειαστεί θα τους πάρει τηλέφωνο. Ακόμα και αυτοί που συνεχίζουν να δουλεύουν προσπαθούν να ζήσουν με 2 μεροκάματα τη βδομάδα...
Οπως σημειώνει μάλιστα το σωματείο, «μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα που βιώνουμε και μετά την απόλυση των συναδέλφων μας την προηγούμενη βδομάδα, ο εργοδότης θέλει μέσα σ' αυτήν τη βδομάδα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το εργόσημο. Οσο και αν προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το εργόσημο ως τον εργασιακό παράδεισο η εμπειρία μας λέει άλλα. Με το εργόσημο, η εργοδοσία έχει φτιάξει μια δεξαμενή εργαζομένων που όποτε μας χρειάζονται μας καλούν με χαμηλό μεροκάματο, όποτε δεν μας χρειάζονται μας πετάνε στην ανεργία είτε προσωρινά (3 - 4 μήνες) είτε για πάντα.
Οσο η εργοδοσία προσπαθεί να μας πείσει για τα οφέλη του εργόσημου εμείς θα συνεχίσουμε: Να μη δικαιούμαστε Ταμείο Ανεργίας (σημαντικό εφόσον μας παρουσιάζουν ως εποχιακούς). Να μην έχουμε δικαίωμα σε αναρρωτική, σε επιδόματα, σε άδειες με αποδοχές. Να μη δικαιούμαστε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Να μην έχουμε σταθερό μισθό.
Ταυτόχρονα, θα καλούμαστε να πληρώνουμε κάθε χρόνο το ποσό (κατά μέσο όρο 800 ευρώ) για να μπορούμε να έχουμε ασφάλεια στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή, μας παρακρατούν 3 ευρώ από το μεροκάματό μας. Ουσιαστικά ο εργοδότης πληρώνει ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές και τη διαφορά την πληρώνουμε από την τσέπη μας. Οταν λοιπόν κατά μέσο όρο η μισθοδοσία για ένα χρόνο στη "ΣΕΛΕΚΤΑ" είναι γύρω στα 400 ευρώ το μήνα, συνεπάγεται ότι τους 2 μήνες εργαζόμαστε μόνο για να πληρώσουμε τον ΟΓΑ».
Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης καταγγέλλει το ρόλο του σωματείου που έφτιαξε η εργοδοσία μαζί με ξεπουλημένες δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νέστου): «Δεν βγάλανε κιχ για τις απολύσεις, δεν λένε κουβέντα για Συμβάσεις. Στηρίζουν την εργασιακή σχέση του εργόσημου κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία. Φτιάξανε και επιχειρησιακό Σωματείο προσπαθώντας να χτυπήσουν το επιχειρησιακό Σωματείο που ήδη υπάρχει και έχει στηθεί από τους εργαζόμενους που διεκδικούν».
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η οικογένεια του 53χρονου εργαζόμενου ο οποίος σκοτώθηκε στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στις 29/2/2016, όταν καταπλακώθηκε από όγκο μεταλλεύματος βάρους περίπου 6 τόνων, που κατέπεσε από ύψος 4 περίπου μέτρων. Στην αγωγή της η οικογένεια του 53χρονου καταγγέλλει ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «αμέλεια, παραλείψεις και παραβάσεις της νομοθεσίας».
Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο, σημειώθηκε νέο περιβαλλοντικό «ατύχημα» στη Χαλκιδική, όταν φορτηγό εργολάβου της «Ελληνικός Χρυσός» («Eldorado Gold»), που μετέφερε χύδην τοξικά απόβλητα από την Ολυμπιάδα στον υπό κατασκευή χώρο απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακα, ανετράπη έξω από τα Αρχαία Στάγειρα, με αποτέλεσμα δεκάδες τόνοι αποβλήτων να χυθούν στο δρόμο. Για τη μεταφορά τοξικών αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακα, η «Ελληνικός Χρυσός» είναι υποχρεωμένη να χειρίζεται τα απόβλητα ως τοξικά. Πρέπει δηλαδή να μεταφέρονται μέσα σε κλειστά κιβώτια (container), τα φορτηγά να φέρουν σημάνσεις για την επικινδυνότητα του φορτίου κ.λπ.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (πλατεία Κλαυθμώνος) διοργανώνει την Παρασκευή 16/3, στις 6.30 μ.μ., η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα της Αθήνας, τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες να πάρουν μέρος.
Μπροστά στην 17η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για δυνάμωμα της οργάνωσης και κοινό αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, στους ντόπιους και τους ξεριζωμένους από την εξαθλίωση και τον πόλεμο μετανάστες και πρόσφυγες.
Την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών προωθούν με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή και επιχειρηματικοί όμιλοι, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στο δήμο Αθήνας, με αφορμή τη διενέργεια διαγωνισμού για τη φύλαξη κτιρίων του δήμου από ιδιωτική εταιρεία, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 2,7 εκατομμύρια ευρώ για ένα 18μηνο!
Οπως επισημαίνει η Σωματειακή Επιτροπή, ενώ η δημοτική αρχή διαθέτει «τόσα λεφτά για να παραδώσει τη φύλαξη σε επιχειρηματικά συμφέροντα, απέλυσε 70 εργαζόμενους στο Βρεφοκομείο και μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση για τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και για εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα, χρησιμοποιώντας μαζί με την κυβέρνηση το προκλητικό επιχείρημα ότι "δεν υπάρχουν λεφτά λόγω της κρίσης και των μνημονίων"! Εξίσου προκλητική και ηχηρή είναι η σιωπή των Σωματείων του δήμου, της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και των παρατάξεων ΔΑΚΕ, "Συνδικαλιστική Ανατροπή" και ΑΣΚ».
Η Σωματειακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, ενάντια στις απολύσεις και τις ελαστικές μορφές εργασίας. Να παλέψουν για ολόπλευρη ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, επαναπρόσληψη των απολυμένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.