ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
Σελ. /24
Αθλητικό και πολιτιστικό διήμερο φοιτητικών συλλόγων στο Βόλο

Πέντε φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πήραν πρωτοβουλία και οργάνωσαν με επιτυχία αθλητικό και πολιτιστικό διήμερο στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Βόλο, το Σαββατοκύριακο 10 - 11 Μάρτη. Πρόκειται για τους φοιτητικούς συλλόγους Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, που με την πρωτοβουλία τους συνδύασαν την άθληση, τη διασκέδαση αλλά και τη διεκδίκηση για όλα όσα τους αξίζουν.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκαν τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και μπάσκετ 3on3, που συνδυάζονται και με το πανελλαδικό τουρνουά που διοργανώνουν οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Πραγματοποιήθηκε επίσης τουρνουά σκάκι, και το Σάββατο το βράδυ έγινε πάρτι για την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων, ενώ την Κυριακή το βράδυ δόθηκε συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και στην 17χρονη μαθήτρια Αχέντ Ταμίμι. Την Παρασκευή το βράδυ προβλήθηκε ταινία αντιπολεμικού περιεχομένου, από την κινηματογραφική ομάδα του Συλλόγου της Γεωπονίας. Από το σύνολο αυτής της δραστηριότητας πέρασαν εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Βόλου.

Πέραν της διασκέδασης και της άθλησης, οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν:

  • Να ανοίξουν, να ανακαινιστούν και να είναι δωρεάν όλοι οι υπάρχοντες χώροι άθλησης που έχουν στην ευθύνη τους τα Ιδρύματα (γυμναστήρια, γήπεδα, πισίνες κ.ά.).
  • Πρόσβαση όλων των φοιτητών στους χώρους άθλησης μόνο με την επίδειξη του πάσο.
  • Πρόσληψη γυμναστών, δασκάλων χορού, μουσικής και άλλου κατάλληλου προσωπικού για τη στήριξη των ομάδων αθλητισμού και πολιτισμού των συλλόγων.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλου του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων.
  • Παραχώρηση ειδικών χώρων μέσα στο Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων.


Στο χώρο του διημέρου υπήρχαν τραπεζάκια της ΟΓΕ με αφορμή την 8η Μάρτη, του ΚΕΘΕΑ με αφορμή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «φαρμακευτική» κάνναβη, αλλά και της ΕΕΔΥΕ, όπου μαζεύτηκαν υπογραφές αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και στην Αχέντ Ταμίμι.

Το επόμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν δυναμικά τη δράση τους, καλώντας σε κινητοποίηση στις 19 Μάρτη στο θόλο του Πανεπιστημίου, κόντρα στις αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους. Επίσης, ο Φοιτητικός Σύλλογος της Γεωπονίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την εργασιακή προοπτική των γεωπόνων την Πέμπτη 15 Μάρτη, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του πραγματοποιεί και ο Σύλλογος Ειδικής Αγωγής, την Τετάρτη 14 Μάρτη.




ΜΑΘΗΤΕΣ
«School art festival» σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ιωαννίνων και η Ενωση Γονέων νομού Ιωαννίνων αποφάσισαν, με αφορμή την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, να διοργανώσουν μια μεγάλη μαθητική γιορτή, το School Art Festival, το Σάββατο 31 Μάρτη, με σύνθημα: «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ' τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Και καλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση, με πολύμορφους τρόπους.

Από την αρχή της χρονιάς, οι μαθητές έδειξαν τη δύναμή τους, ότι δεν εγκαταλείπουν τα όνειρα και τις ανάγκες τους για το σχολείο και τη ζωή. Μέρες τώρα έχει ανοίξει η συζήτηση στα σχολεία, σε κάθε τάξη, ότι είναι πολλά αυτά που προβληματίζουν τους μαθητές, που δεν τα ανέχονται.

Οι μαθητές θα εκφραστούν και θα δημιουργήσουν ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, μέσα από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, την ποίηση, τη ζωγραφική και με όποιον άλλο τρόπο θέλουν.

Αντίστοιχα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πρέβεζας διοργανώνει School Art Festival με σύνθημα: «Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς», το Σάββατο 24 Μάρτη, στη Λαϊκή Αγορά, στις 7.30 μ.μ.

Επίσης, καλεί σε τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου, με σύνθημα: «Βάλε γκολ στο τέρμα, όχι στη ζωή σου. Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών καλεί τη νεολαία της πόλης και της γύρω περιοχής να δηλώσει συμμετοχή μέσα από τα 15μελή των σχολείων για να εκφραστεί ενάντια στον πόλεμο, να βροντοφωνάξει πως δε θα γίνει κρέας στα κανόνια του ΝΑΤΟ. Μέσα και από αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αγωνίζονται, και στην Παλαιστίνια μαθήτρια Αχέντ Ταμίμι. Οι δηλώσεις συμμετοχής από μαθητικά συμβούλια έχουν ήδη ξεκινήσει...


1ο ΕΠΑΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Το 1ο ΕΠΑΛ Ζωγράφου πραγματοποίησε δράση με φωτογραφίες στήριξης του Παλαιστινιακού λαού και της 16χρονης Αχέντ Ταμίμι, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που κήρυξαν δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες σε όλο τον κόσμο για την περασμένη Δευτέρα.

Το 15μελές και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ζωγράφου δήλωσαν στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας: «Μεταξύ άλλων οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ζωγράφου εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και την πλήρη απέχθειά μας στη φυλάκιση της 16χρονης συμμαθήτριάς μας Αχέντ Ταμίμι. Ο Παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται κατά της ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καταδικάζουμε τη βία, τον αυταρχισμό, τις δολοφονίες αγωνιστών, τις φυλακίσεις. Καταγγέλλουμε την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που είναι ένας ακόμα μοχλός της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στους Παλαιστίνιους. Καταδικάζουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ