ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

Πρόγραμμα δράσης, με συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες, αποφασίζουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για τις 14 Μάρτη, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Για την προετοιμασία της απεργίας και συνολικά της μάχης για τις ΣΣΕ, που ήδη έχει ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1). Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας προχωρούν στις 21/2 οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας οργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΙΚΑ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στον τομέα της Ασφάλισης (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου). Επιπλέον, το Συνδικάτο θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/2, στις 10 π.μ., στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

ΣΕΤΗΠ: Προετοιμασία κινητοποιήσεων και σχεδίου κλαδικής Σύμβασης

Τη δραστηριότητά του για το επόμενο διάστημα και το στόχο να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για κλαδική κινητοποίηση και απεργία μέσα στο Μάρτη, με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, συζήτησε την περασμένη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Το ΣΕΤΗΠ, βασισμένο και στις αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης. Τέτοιο σχέδιο διαμορφώνεται για πρώτη φορά στον κλάδο και στόχος του Συνδικάτου είναι να αποτελέσει τη βάση, ώστε στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη να γίνουν συναντήσεις με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

«Να ανοίξει πλατιά συζήτηση σε όλες τις σωματειακές επιτροπές, σε όλους τους χώρους δουλειάς, ώστε να συζητηθεί το προσχέδιο της κλαδικής Σύμβασης, επιχειρησιακά σχέδια και συμβάσεις όπου υπάρχουν, από κοινού δράσεις για τη διεκδίκησή τους», αναφέρει το Συνδικάτο, ενώ καλεί σε νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Σχέδιο δράσης στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου στις 5/3, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Olympic Royal». Την ίδια μέρα, τα σωματεία θα προχωρήσουν σε μαζική παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων, στις 4.30 μ.μ.

Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο προγραμματίζει σύσκεψη της Σωματειακής Επιτροπής στις επιχειρήσεις «Goody's» και «Everest», στις 28/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

Εχει ακόμα αποφασίσει το διήμερο 2 και 3 Μάρτη να είναι διήμερο εξορμήσεων και συσκέψεων σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Απεργία στο «Νηρέα» στη Θεσπρωτία

Σε απεργία προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Νηρέας» στη Θεσπρωτία, την Πέμπτη 22/2. Διεκδικεί: Υπογραφή ΣΣΕ, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις μειώσεις, καμία απόλυση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Την κινητοποίηση των εργαζομένων στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Την 1η Μάρτη κινητοποίηση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση και διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ, οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

Συνελεύσεις σωματείων με επίκεντρο τις Συμβάσεις

Στην Αττική: Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν το Σωματείο Ξενοδοχείου «Metropolitan» στις 21/2, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων στις 25/2, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής στις 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

Στην Αχαΐα: Εχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας στις 4/3 και του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας στις 7/3.

Στη Ζάκυνθο: Το Σωματείο Τραπεζοϋπαλλήλων πραγματοποιεί σύσκεψη αύριο, ενώ Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 28/2 και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 3/3.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Καταγγέλλει επικοινωνιακά παιχνίδια με αφορμή την επιχειρησιακή Σύμβαση

Στον επικοινωνιακό «βομβαρδισμό» γύρω από τη νέα επιχειρησιακή Σύμβαση, που έχει αφήσει στο σκοτάδι τους ίδιους τους εργαζόμενους, αναφέρεται η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, «όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της εργοδοσίας και τα μισόλογα περί μισθολογικού και εργασιακού εξορθολογισμού», ενώ ακολούθησαν δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, στις οποίες αναφέρονταν ορισμένοι από τους όρους. «Αλήθεια, αν είναι τόσο καλή αυτή η Σύμβαση όπως την παρουσιάζουν μέσω ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, γιατί δεν την δίνουν στους εργαζόμενους και στη δημοσιότητα;», σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα. Η εν λόγω Σύμβαση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους, ούτε στα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων, παρά τα σχετικά αιτήματά τους.

«Και ενώ αυτός ο χορός έχει στηθεί πάνω στις δικές μας πλάτες, ήρθε και η ανακοίνωση του επιχειρησιακού εργοδοτικού σωματείου, που αντί να φωτίσει λίγο την υπόθεση, αντιθέτως την συσκότισε περισσότερο», αναφέρει η Επιτροπή και συνεχίζει: «Σ' αυτήν την ανακοίνωση μας λένε πολλά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά τίποτα το χειροπιαστό για ό,τι αφορά το εργασιακό μας μέλλον». Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή, το επιχειρησιακό σωματείο αναφέρει ότι «ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της εργοδοσίας (κάτι που έκανε πάντα άλλωστε)», ενώ καλεί τους εργαζόμενους να παραταχθούν πίσω από τα συμφέροντά της, ξεχνώντας κάθε διεκδίκηση για καλυτέρευση της ζωής τους.

«Αυτοί που πρωτοστάτησαν τόσο στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών, όσο και στην κατάργηση των κλαδικών, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας δεσμεύουν κάτω από μια επιχειρησιακή σύμβαση για την οποία δεν ενημερωθήκαμε και δεν ζητήθηκε και η γνώμη των εργαζομένων», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή όλων σε πλήρη απασχόληση. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων υποχρεωτικά εφαρμοστέων από όλους. 920 ευρώ κατώτατος κλαδικός μισθός.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Πρόταση για απεργία και σχέδιο αγωνιστικών παρεμβάσεων

Πρόταση για απεργία στις αρχές του Μάρτη αποφάσισε να καταθέσει το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ στην επικείμενη Γενική Συνέλευση, ενώ αντίστοιχο αίτημα θα κατατεθεί στο ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ). Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από σχετική πρωτοβουλία συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ σημειώνει: «Απαιτούμε τέτοιες αποφάσεις για απεργία και αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πάρουν η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και τα υπόλοιπα σωματεία - μέλη της».

Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποπροσανατολίζονται «από τις "Σειρήνες" για προσφυγή σε νομικές διαδικασίες κατά της ένταξης στο "υπερταμείο" και κατά της ιδιωτικοποίησης», καθώς όλα αυτά δοκιμάστηκαν σε άλλους χώρους «και το μόνο που κατάφεραν ήταν να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, χωρίς να "ανοίξει ρουθούνι"».

Γι' αυτόν το λόγο η Επιτροπή προτείνει την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και την κήρυξη απεργίας μέσα στο Μάρτη με αιτήματα: Οχι στην ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή (πλειοψηφικό πακέτο, μειοψηφικό πακέτο και μάνατζμεντ κ.λπ.). Ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα προχωρά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες έως τα μέσα του Μάρτη, όπως: Κινητοποίηση στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, την Πέμπτη 1 Μάρτη, στις 13.00. Συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς στις 21/2. Απευθύνει ψήφισμα - κάλεσμα σε σωματεία και μαζικούς φορείς της Αττικής για οργάνωση της δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Οργάνωση μαζικής παρέμβασης της Επιτροπής στο Σύνταγμα, με στόχο την ενημέρωση για τις συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αποφάσεις σε χώρους δουλειάς για κλαδική απεργία

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην ΟΤΟΕ, εργαζόμενοι στις τράπεζες οργανώνουν Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, καταστήματα, και παίρνουν αποφάσεις, καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία τους να πιέσουν την Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ) να κηρύξει πανελλαδική κλαδική απεργία ενάντια στη στόχευση των τραπεζιτών για μείωση των θέσεων εργασίας (με εθελούσιες, «απόσχιση κλάδων»), αλλά και ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας για όσους εργαζόμενους απομείνουν, με εκατοντάδες απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Νέο Κόσμο, Μέγαρα, Ελευσίνα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, σε δύο στο Βόλο και δύο στη Ζάκυνθο. Αντίστοιχα, σε δύο καταστήματα της Πειραιώς και ένα της Eurobank στη Ζάκυνθο, ενώ έχουν συλλεχθεί υπογραφές από εργαζόμενους σε κατάστημα της Alpha Bank επίσης στη Ζάκυνθο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, προβάλλοντας τα αιτήματα: Καμιά απόλυση συμβασιούχου, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων και συμβασιούχοι από Μαρούσι, Πειραιά, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Νέα Ιωνία, Ωρωπό, οι απολυμένοι συμβασιούχοι από το Βρεφοκομείο Αθήνας κ.ά.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Μ. Τσελέντης, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν «δεν φθάνουν για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις, ούτε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας». Τόνισε την αντίθεση του Συνδικάτου στην κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών με εργαζόμενους ελαστικές μορφές εργασίας και πρόβαλε το αίτημα ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Μίλησε επίσης ο Β. Βασιλάκος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και μέλος της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και συμβασιούχων συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Κ. Πουλάκη, ο οποίος όμως υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική που χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ