ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ
Πίσω από το περιτύλιγμα του «εκσυγχρονισμού» βρίσκεται η σφαγή των κοινωνικών επιδομάτων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, διατυμπάνιζαν ότι πρόκειται για «ιστορική τομή», καθώς για «πρώτη φορά δημιουργείται εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», «σύγχρονο», «ηλεκτρονικό», που «δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια και τους άπορους», αλλά «όλους τους Ελληνες πολίτες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους» κ.ο.κ., επιδιώκοντας έτσι να ενισχύσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής».

Το παραμύθι περί «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης ενίσχυσε και η κριτική της ΝΔ στο νομοσχέδιο, καταψηφίζοντάς το, επειδή σύμφωνα με τον εισηγητή της, Ν. Μηταράκη, διακατέχεται από «προχειρότητα, ιδεολογικές αγκυλώσεις, αναποτελεσματικότητα, νέες τοποθετήσεις υπαλλήλων, κάποιες νομιμοποιήσεις δαπανών και παράταση προθεσμιών».

«Εκσυγχρονισμένος» φορέας για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέδειξε τον πραγματικό ρόλο του «εκσυγχρονισμένου» συστήματος. «Το σύστημα απονομής των προνοιακών παροχών μέσω ενός ενιαίου φορέα, του ΟΠΕΚΑ, όπως θα ονομάζεται πλέον ο ΟΓΑ, με τις επακόλουθες αλλαγές στο οργανόγραμμά του, την καθιέρωση ηλεκτρονικών μητρώων, καθώς και τη χρήση της πληροφορικής για την παροχή των υπηρεσιών του Οργανισμού, αν τα δει κανείς αυτά ξεκομμένα από το ρόλο που θα διαδραματίσει αυτός ο νέος φορέας, μπορεί να θεωρηθεί όντως εξυπηρετικό», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι «πίσω από το περιτύλιγμα του "εκσυγχρονισμού" του φορέα που θα αποδίδει τις προνοιακές παροχές, βρίσκεται το αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η άγρια περικοπή των προνοιακών παροχών» και «η διαχείριση της ακραίας φτώχειας».

Υπενθύμισε ότι «στο τρίτο μνημόνιο φιγουράρει φαρδιά πλατιά η υπογραφή της κυβέρνησης και των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, στη δέσμευση ότι κάθε χρόνο και για όσο διαρκεί το πρόγραμμα θα πετσοκόβουν κατά 0,5% του ΑΕΠ τα κονδύλια για την Πρόνοια», με βάση την οποία «οι περικοπές φτάνουν στο ύψος των 900 εκατομμυρίων ευρώ κατ' έτος». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για τις θεραπείες των παιδιών στην Ειδική Αγωγή τα κονδύλια από 110 εκατομμύρια μειώθηκαν στα 60 εκατομμύρια», από τους 500 χιλιάδες βαριά ανάπηρους επίδομα παίρνουν κάτω από 150 χιλιάδες και είναι άγνωστο πώς ζουν όλοι οι υπόλοιποι.

Ανέφερε επιπλέον ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στον ΟΓΑ για μονιμοποίηση των εργαζομένων ΙΔΑΧ, την ενίσχυση - στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού με επιπλέον προσωπικό», όπως και «τα αιτήματα των πολύτεκνων - τρίτεκνων οικογενειών για καμία περικοπή επιδομάτων».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά το σύστημα και όχι το ρόλο του νέου φορέα, αλλά και ορισμένα άρθρα από το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, όπως για την «υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης δήμων για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό», τα οποία βέβαια αφορούν ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου προβλήματος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Την ουσία της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας αναδεικνύει η ΑΣΥ

Ξεσκεπάζει παράλληλα το ρόλο του παλιού και νέου συνδικαλισμού στη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής

Το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία - Πρόνοια και την ουσία των μέτρων που εδραιώνουν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας αποκαλύπτουν οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστών με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ), στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον αντίποδα αυτών των παρεμβάσεων, οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΚΕ υπερασπίστηκαν τη γραμμή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, έμειναν στην περιγραφή των προβλημάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ οι συνδικαλιστές του ΑΡΜΑ υπερασπίστηκαν την κυβερνητική πολιτική.

«Η αντιπαράθεση που όλα αυτά τα χρόνια είχε αναπτύξει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνο ήταν αποπροσανατολιστική, αρκετές φορές έθιγε ακόμα και το κύρος της Ομοσπονδίας, απέκρυπτε συνειδητά αυτό που πραγματικά γίνεται στην Υγεία - Πρόνοια. Τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μια μεγάλη επιχείρηση που θεωρεί τους ασθενείς πελάτες, τις παροχές κόστος και τους εργαζόμενους φτηνό κι ευέλικτο δυναμικό», σημείωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης, στην κεντρική εισήγηση εκ μέρους της ΑΣΥ.

Μιλώντας για το ρόλο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Δ. Βρύσαλης επισήμανε ότι «στήριξαν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, καλλιεργώντας αυταπάτες πως μπορεί να συνυπάρξει η επιχειρηματική δραστηριότητα με το καθολικό δικαίωμα των ασθενών στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη και Υγεία. Αναρωτιόμαστε, τι παιχνίδια παίχτηκαν όταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, με το οποίο προωθούνταν η κατάργηση της απεργίας, η κατάργηση των ΒΑΕ, η κατάργηση της δυνατότητας για μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά επί της ουσίας έκαναν πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν το αίτημα πολλών σωματείων του κλάδου να κηρύξουν απεργία...».

«Η κριτική μας στις επιλογές της ηγεσίας στην ΠΟΕΔΗΝ γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και με κριτήριο ότι οι όποιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πήρε η πλειοψηφία δεν αμφισβητούσαν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής», τόνισε ο Δ. Βρύσαλης.

Υπογράμμισε δε: «Θέλουμε μια Ομοσπονδία που θα έχει ως σημαία την ενότητα όλων των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών. Που θα πρωτοστατεί στον αγώνα για σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Που καθημερινά θα οργανώνει την πάλη για απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης».

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων», τόνισε, καταλήγοντας: «Υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, όμως αυτός είναι συγκεντρωμένος σε μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Η λύση βρίσκεται σ' ένα κίνημα που παλεύει για να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικρών ΕΒΕ, γυναικών, νέων, ώστε όλοι μαζί να εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή είναι η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ κι αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη».

Ο

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Πατησίων 37) σήμερα, στις 10.30 π.μ. Την ώρα αυτή έχει οριστεί η συζήτηση της εργατικής διαφοράς για την απόλυση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και εργαζόμενου στο κατάστημα «The Mart» μέσω του «δουλεμπορικού» «InGroup». Ο Σύλλογος απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης, την οποία καταγγέλλει ως «παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική».

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Στάση εργασίας (11 π.μ. - 5 μ.μ.) πραγματοποιούν οι οδηγοί στα μπλε λεωφορεία της ΟΣΥ την Τρίτη 20/2, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή τους. Στις 14 και 15 Μάρτη θα γίνουν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ: Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα για να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, κανένας εργαζόμενος με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την Τρίτη 20/2, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο - δώμα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Στη σύσκεψη καλούν επίσης με αποφάσεις τους η ΕΙΝΑΠ, Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων και Επιτροπές Αγώνα.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: Κατάληψη στο κτίριο της Κάνιγγος πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της διεύθυνσης απονομής συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ σήμερα συνεχίζουν με στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη της βάρδιας), αντιδρώντας στην υποβάθμιση της υπηρεσίας και στους όρους μεταφοράς της αρμοδιότητας αυτής στον ΕΦΚΑ (έχει οριστεί μέχρι τις 30/4). Μέχρι σήμερα, στην υπηρεσία αυτή του ΓΛΚ, που είναι ήδη επιβαρυμένη, υπηρετούσαν πάνω από 100 εργαζόμενοι και τώρα φεύγουν 18 πηγαίνοντας σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της. Οταν θα γίνει η μεταφορά της στον ΕΦΚΑ προβλέπεται να αποσπαστούν από το ΓΛΚ 26 υπάλληλοι, σε πρώτη φάση, και άλλοι 26 μέχρι το Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα δεν προβλέπεται αν, πότε και πόσοι υπάλληλοι από τον ΕΦΚΑ θα στελεχώσουν την υπηρεσία. Για την ώρα, δηλαδή, προβλέπεται περίπου 50 εργαζόμενοι να αναλάβουν το έργο που πριν εκτελούσαν πάνω από 100, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρονοδιάγραμμα απονομής συντάξεων στους δικαιούχους του Δημοσίου.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας οι απλήρωτοι της «Ευρώπης»

Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, απαιτώντας να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί απλήρωτοι και «στον αέρα» από τον περασμένο Ιούλη, όταν οι εργασίες μεταφέρθηκαν από την «Ευρώπη» στο πρακτορείο «Αργος».

Η πόρτα του υπουργείου παρέμεινε κλειστή για τους εργαζόμενους, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του σωματείου να οριστεί συνάντηση με κάποιον εκπρόσωπό του.

Παρότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, δεν έχουν λάβει ακόμα το σχετικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Καθημερινά τους «κυνηγούν» χρέη και οφειλές σε ΔΕΗ, εφορία και τράπεζες, ενώ εμφανίζονται πλέον και «κρούσματα» διακοπών ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όπως όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ασθενείας (ξεπερνούν ακόμα και τον ένα χρόνο). Στο φόντο αυτό, το σωματείο έχει σε προηγούμενες κινητοποιήσεις θέσει στο υπουργείο αίτημα χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους. Το σωματείο κατήγγειλε ακόμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην ασφάλιση εργαζομένων που προσλαμβάνονται τους τελευταίους μήνες.

Το επόμενο διάστημα θα οριστεί νέα κινητοποίηση, με αιτήματα για την ανακούφιση των απλήρωτων εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ