Με τους συγγενείς της Αχέντ Ταμίμι |
Από τους κατοίκους της περιοχής καταγγέλθηκε το πόσο έχει χειροτερέψει η κατάσταση από τις δηλώσεις Τραμπ περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, που έχει οδηγήσει στην αύξηση της επιθετικότητας και προκλητικότητας των Ισραηλινών.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ενημέρωσε για τις πολύμορφες δραστηριότητες αλληλεγγύης που έχουν γίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο από εργαζόμενους, φοιτητές, νεολαίους και δήλωσε ότι θα συνεχίσει και θα δυναμώσει τον αγώνα για την απελευθέρωση των συλληφθέντων και όλων των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων.
Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία εξέφρασε τη σταθερή θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και είχε συναντήσεις με φορείς και συνδικάτα.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Νέο «λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων στα γεωπολιτικά συμφέροντα ΗΠΑ - Τουρκίας με φόντο τον πόλεμο στη Συρία έριξε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Αφορμή έδωσε η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην κουρδική βορειοδυτική πόλη της Συρίας Μάνμπιτζ και η άρνηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή ώστε να δώσουν τα περιθώρια στον τουρκικό στρατό να διευρύνει την ακτίνα δράσης της χερσαίας επέμβασης που πραγματοποιεί από τις 20 Γενάρη στο Αφρίν της Β. Συρίας.
«Ο κύριος Ομπάμα δεν είπε την αλήθεια. Και ο Τραμπ βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι. Είπαν: Θα αποχωρήσουμε από το Μάνμπιτζ. Γιατί δεν αποχωρείτε; Ποιους φέρατε σε αυτήν την πόλη; Το (κουρδικό) Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, τις δυνάμεις YPG και το ΡΚΚ. Τους επιτρέψατε να εγκατασταθούν εκεί και τώρα μας λέτε μην πάτε στο Μάνμπιτζ. Εμείς θα πάμε στο Μάνμπιτζ, για να το παραδώσουμε στους Αραβες πραγματικούς ιδιοκτήτες του», είπε χτες βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Τουρκία «έχασε 5.000.000 τ.χλμ. εδάφους» μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας...
Μπροστά στις ασίγαστες κόντρες Τουρκίας - ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εκτονώσει την οργή της Αγκυρας, στέλνοντας αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, στρατηγό ε.α. Χ. Μακμάστερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εντός της επόμενης βδομάδας στην Αγκυρα.
Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ο ρωσικός στρατός ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της Αγκυρας, προκειμένου να ανακτηθούν τα συντρίμμια του ρωσικού μαχητικού «Su-25» και ιδιαίτερα η μηχανή και θραύσματα του πυραύλου εδάφους - αέρος, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψή του στις 3 Φλεβάρη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν ότι συνέβαλαν στον επαναπατρισμό της σορού του 34χρονου Ρώσου πιλότου Ρομάν Φιλίποφ, που αυτοκτόνησε με μία χειροβομβίδα για να μην πέσει στα χέρια τζιχαντιστών. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώθηκε πως έδωσε χτες στην οικογένεια του πιλότου μετά θάνατον το παράσημο του Ηρωα της Ρωσίας.
Το ίδιο 24ωρο, η τουρκική χερσαία επέμβαση προκαλεί αντιδράσεις του Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις στη Συρία. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί επικοινωνώντας χτες τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία «μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η συντριβή των τρομοκρατών στη Συρία», πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του είναι ενάντια στη στρατιωτική παρουσία άλλων ξένων δυνάμεων στη Συρία, εκτός και εάν διαθέτουν τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης.
Πλάι σε αυτές τις εξελίξεις, παρατηρείται έξαρση συγκρούσεων στα περίχωρα της Δαμασκού και στο προάστιο Α. Γκούτα, όπου και εκεί εδρεύουν δυνάμεις τζιχαντιστών. Οι τελευταίοι ισχυρίστηκαν ότι από αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν «38 άμαχοι» και εξαπέλυσαν και χτες μπαράζ όλμων και ρουκετών, προκαλώντας τον τραυματισμό 9 αμάχων, καταστροφές σε σπίτια, αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Δαμασκό ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε εκεχειρία τουλάχιστον ενός μήνα, για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες. Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Καζακστάν ανακοίνωσε επανάληψη των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα έως το τέλος τρέχοντος μηνός.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Να καθησυχάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί σε μέρος του αμερικανικού Κογκρέσου η δημοσιοποίηση του νέου «πυρηνικού δόγματος» των ΗΠΑ προσπάθησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. Καταθέτοντας στην επιτροπή «Ενόπλων Υπηρεσιών» της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάτις υποστήριξε πως η νέα στρατηγική του Πενταγώνου για τα πυρηνικά όπλα «επικεντρώνει ορθά ένα μεγάλο μέρος της προσοχής στον έλεγχο των όπλων» και ότι παράλληλα εστιάζει στην ενίσχυση «της πυρηνικής ισχύος» των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως δέχτηκε προ ημερών επιστολή γερουσιαστών που εκφράζουν ανησυχία για τη νέα στρατηγική επειδή θεωρούν πως θα μπορούσε να «υποβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ που αναπτύσσεται παραδοσιακά στη μείωση και εντέλει στην εξάλειψη πυρηνικών όπλων». Ο υπουργός πρόσθεσε πως η νέα στρατηγική επιδιώκει «να μειώσει» τις πιθανότητες μίας πυρηνικής επίθεσης σε βάρος των ΗΠΑ και να προωθήσει την πρόοδο σε διαβουλεύσεις που γίνονται για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων.
Το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ ενθαρρύνει την παραγωγή νέων «σύγχρονων όπλων χαμηλής ισχύος», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε πεδία συγκρούσεων στα οποία θεωρείται πως διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων.
Νωρίτερα, η αρμόδια υπηρεσία λογιστικής διαχείρισης του αμερικανικού Πενταγώνου (Defense Logistics Agency - DLA) ανακοίνωσε πως έχει «χάσει τα ίχνη» παραστατικών για δαπάνες ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Politico», αναφέρεται πως η «τρύπα» στις δαπάνες του Πενταγώνου εντοπίστηκε μετά τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου, καθώς τα χρήματα αυτά εμφανίζονται επισήμως να έχουν δαπανηθεί σε έργα στρατιωτικών κατασκευών και συστήματα υπολογιστών.
Ας σημειωθεί, πάντως, πως το Πεντάγωνο έχει ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ποτέ προηγουμένως δεν είχε πραγματοποιηθεί συνολικός λογιστικός έλεγχος, αναφορικά με τη διαχείριση των τεράστιων κονδυλίων που δίνονται σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο στρατιωτικό τομέα.
Με την επίσκεψη στο Περού τη Δευτέρα συνεχίστηκε η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στη Λατινική Αμερική, που ξεκίνησε από το Μεξικό την 1η του μήνα, συνεχίστηκε με συναντήσεις στην Αργεντινή, στην Κολομβία χτες και σήμερα ολοκληρώνεται στην Τζαμάικα. Ο στόχος της περιοδείας διαφάνηκε από την ομιλία του Τίλερσον στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου μίλησε για τη «νέα δέσμευση των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο», επικαλούμενος το αναχρονιστικό «δόγμα Μορνρόε» του 1863, που θεωρεί τις χώρες της Λατινικής Αμερικής «πίσω αυλή» των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν κατά των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Κούβας, κάνοντας λόγο για «ανάγκη αλλαγής καθεστώτος» ώστε να «εγκαθιδρυθούν η δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία», «αξίες» που όπως είπε «μοιράζονται οι χώρες στην περιοχή». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προτρέψει ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση Μαδούρο. Την ίδια ρητορική επανέλαβε και τη Δευτέρα από το Περού, στις συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών, Λουσία Αλτζοβίν, και τον Πρόεδρο της χώρας, Πάμπλο Κουζίνσκι, ιδιαίτερα μπροστά στη διοργάνωση της Συνόδου της Αμερικής, που θα φιλοξενήσει το Περού στα μέσα Απρίλη με θέμα «Δημοκρατική διακυβέρνηση και καταπολέμηση της διαφθοράς». Επίσης, με αφορμή τη συμμετοχή του Περού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως μη μόνιμο μέλος), κάλεσε σε στενότερη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν «απειλές» όπως η Βόρεια Κορέα, η «επαναφορά στη συνταγματική τάξη στη Βενεζουέλα» και η «δημοκρατική μετάβαση στην Κούβα», ζητήματα όπου η αντιδραστική κυβέρνηση του Περού πρωτοστατεί. Επίσης τον Τίλερσον απασχόλησε το διμερές εμπόριο με το Περού, που όπως είπε σημείωσε αύξηση κατά 60% από το 2009 έως το 2016. Ωστόσο, τόσο στο Περού όσο και συνολικά στην περιοχή, εκφράζεται ανησυχία για την αυξημένη παρουσία των κινεζικών και ρωσικών μονοπωλίων, που βεβαίως δρουν ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα των αμερικανικών.
Ιδιαίτερα υποκριτικό ήταν και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για δήθεν καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Ο Τίλερσον αναγκάστηκε μεν να παραδεχτεί ότι η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών είναι η αμερικανική, αλλά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να την μειώσει και να «βοηθήσει» τους αγρότες στη Λατινική Αμερική στην αντικατάσταση καλλιεργειών ώστε να μπορούν να ζήσουν. Το θέμα αυτό αναγγελλόταν ότι θα απασχολούσε και τη συνάντηση στην Κολομβία με τον Πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Σάντος, πρωινές ώρες Τετάρτης στην Ελλάδα.
ΡΑΜΑΛΑ.--
Ιραηλινές κατοχικές δυνάμεις μετά από ανθρωποκυνηγητό και εφόδους σε πόλεις και χωριά της βόρειας Δυτικής Οχθης σκότωσαν χτες, μετά από μάχη, τον νεαρό Παλαιστίνιο Αχμαντ Νάσερ Τζαράρ, ως ένοχο της δολοφονίας ραβίνου έποικου στις 9 Γενάρη στον εποικισμό Χαβάντ Γκιλάντ. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μπήκαν γύρω στις 3 π.μ. στο χωριό Γιαμούν της βόρειας Δυτικής Οχθης όπου ακολούθησε σύγκρουση.
Η δολοφονία του νεαρού έγινε αφορμή χτες για γενική απεργία στην παρακείμενη πόλη Τζενίν, όπου σχολεία και καταστήματα έμειναν όλη τη μέρα κλειστά σε ένδειξη πένθους.