ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Αδικα πρόστιμα για φθορές οχημάτων

Motion Team

«Οι πυροσβέστες δεν είναι υπεύθυνοι για τις μεγάλες μειώσεις και τις περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Οι μειώσεις αυτές ευθύνονται για την έλλειψη της απαιτούμενης συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και για την πληθώρα παροπλισμένων οχημάτων που υπάρχουν στις υπηρεσίες, λόγω έλλειψης χρημάτων για την επισκευή τους». Αυτό τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, σε ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση δικαστικής απόφασης που ακυρώνει ποινή προστίμου σε πυροσβέστη που υπηρετεί στην Ηπειρο.

Ο τελευταίος αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί και να αρθεί η πειθαρχική ποινή προστίμου που του επιβλήθηκε (την οποία η ΕΑΚΠ χαρακτηρίζει άδικη και ανυπόστατη), αφού είχε τιμωρηθεί γιατί ως οδηγός υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος, παρότι εκτέλεσε κάτω από αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε «φθορά» στο ελαστικό και το σκαλοπάτι της υπερκατασκευής του οχήματος, χωρίς να αναφέρει το γεγονός στην υπηρεσία.

Οπως επισημαίνει η ΕΑΚΠ, «συγκεκριμένα σημεία του οχήματος ουδέποτε υπέστησαν οποιαδήποτε ζημιά, παρά μόνο ελάχιστες μικρές εκδορές που δικαιολογούνται απολύτως από την άσχημη κατάσταση του δασικού δρόμου, που διένυσε το πυροσβεστικό όχημα κατά την άμεση πρόσβασή του στο συμβάν, για να διασώσει από την καταστροφή την παρακείμενη δασική έκταση και να προστατεύσει τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής».

Οπως επισημαίνεται, παρόμοια φαινόμενα, με πρόκληση μικροεκδορών είτε στα ελαστικά είτε σε άλλα μέρη του αμαξώματος των πυροσβεστικών οχημάτων που δεν επιφέρουν καμιά φθορά ή αλλοίωση, παρατηρούνται στην πλειοψηφία των δασικών συμβάντων εξαιτίας των δύσβατων και απροσπέλαστων περιοχών που καλούνται συχνά να προσεγγίσουν τα οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν τις πυρκαγιές. «Την ευθύνη για την έλλειψη κατάλληλων - προσπελάσιμων δασικών δρόμων, την έλλειψη συντήρησης των υπαρχόντων και την πλήρη απουσία προληπτικών μέτρων γενικότερα, την έχουν αποκλειστικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι πυροσβέστες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΑΚΠ.

Προστίθεται δε πως ανάλογες καταστάσεις και μεθοδεύσεις «με ευθύνη διοικήσεων, που επιχειρούν να καταλογίσουν προς τους πυροσβέστες - οδηγούς ευθύνες όχι μόνο για τέτοιου είδους "φθορές", αλλά ακόμα και το οικονομικό βάρος της επισκευής των βλαβών των οχημάτων κατά τη διάρκεια συμβάντων, είχαμε πρόσφατα και στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο στόχος της πρακτικής αυτής που ακολουθείται από ορισμένες διοικήσεις, είναι να επωμίζονται οι υπάλληλοι το οικονομικό κόστος της επισκευής των οχημάτων μετά τη συμμετοχή τους σε συμβάν, μέσω των άδικων τσουχτερών προστίμων που τους επιβάλλονται!».

Καταλήγοντας, η ΕΑΚΠ αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα πως είναι επιτακτική αναγκαιότητα να «υπάρξει καθολική απαίτηση ώστε να σταματήσει άμεσα η τακτική της καταχρηστικής επίρριψης ευθυνών στους υπαλλήλους του ΠΣ και να μην ανεχτούμε κανέναν άδικο πειθαρχικό έλεγχο ή δίωξη, για οποιοδήποτε θέμα». Επίσης, «κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την οικονομική πολιτική τους, ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Αποκλειστικά και μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους και τις αντιλαϊκές πολιτικές που διαλύουν τη ζωή μας».

Πιάστηκε πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά

«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον», τόνισε χτες ο διευθυντής του κλάδου ασφάλειας και αστυνόμευσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης κατάσχεσης φορτηγού πλοίου στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο μετέφερε εκρηκτικά από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη.

Κλιμάκιο ειδικών αποστολών, μετά από επιχείρηση, προχώρησε στη σύλληψη των μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Andromeda» με σημαία Τανζανίας, που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες. Το πλήρωμα, το οποίο αποτελούνταν από οκτώ άτομα (δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό), κατά τη διάρκεια της προανάκρισης έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ προέκυψε ότι ο πλοίαρχος πήρε εντολή από τον ιδιοκτήτη του «Andromeda» να πλεύσει στο λιμάνι της Μισουράτα στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του πλοίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, στις 18/12/2017, δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου. Το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε, ενώ το πλοίο, το οποίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου, διαπιστώθηκε από την επιθεώρηση ότι φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος. Το πλήρωμα του πλοίου αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πειραιά, από όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί, ενώ το πλοίο, όπως και οι εκρηκτικές ύλες, κατασχέθηκε. Ως ιδιοκτήτης του πλοίου φέρεται η εταιρεία «Andromeda shipping», πιθανόν Ελληνα πλοιοκτήτη.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗ ΣΟΡΟ ενός άνδρα ανέσυραν χτες το μεσημέρι από το βυθό στο Δέλτα του ποταμού Εβρου άνδρες της 4ης ΕΜΑΚ. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τη σορό του 49χρονου ερασιτέχνη ψαρά τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν από περίπου τρεις βδομάδες στην περιοχή του Δέλτα. Ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού άνδρα θα δώσει η νεκροψία - νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, όπου μεταφέρθηκε η σορός.

ΤΗΝ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ληστείας που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο Αιγίνιο Πιερίας, με θύμα ταχυδρομικό υπάλληλο, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οπως ανακοινώθηκε, οι φερόμενοι ως ληστές, επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν το θύμα τους και με τη χρήση σωματικής βίας, του απέσπασαν 8.000 ευρώ και έφυγαν. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν το κλεμμένο δίκυκλο σε αγροτική περιοχή, όπου τους ανέμεναν δύο συνεργοί τους με αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο όχημα ανήκε σε γυναίκα, 31 ετών, η οποία ψευδώς κατέθεσε ότι το είχε πουλήσει. Εκτός από τους δύο κατηγορούμενους ως δράστες, η δικογραφία περιλαμβάνει τα ονόματα των δύο συνεργών τους, αλλά και της 31χρονης.

Πυροβολισμοί κοντά σε σχολείο

Αναστάτωση προκλήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του 3ου Γυμνάσιου Ανω Λιοσίων, καθώς χτες το μεσημέρι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο οικογένειες Ρομά, κοντά στο σχολείο.

Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και πληρώματα της Αμεσης Δράσης δεν βρήκαν κάλυκες κοντά στο σχολείο ή στο πρατήριο υγρών καυσίμων της περιοχής όπου έγινε το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές του Γυμνασίου κράτησαν, για προληπτικούς λόγους, τους μαθητές για λίγη ώρα μέσα στις τάξεις.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΚΕΘΕΑ
Πρόγραμμα συνεργασίας για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών

Σε συνεργασία για την πρόληψη στις τοπικές κοινωνίες προχωρούν ο δήμος Καισαριανής και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η συνεργασία αφορά την εφαρμογή ενός καινοτόμου από πλευράς εμβέλειας και διάρκειας προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στο δήμο της Καισαριανής κατά την τριετία 2018 - 2020.

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα θα δώσουν εκπρόσωποι του δήμου και του ΚΕΘΕΑ στις 17 Γενάρη 2018, για να ανακοινώσουν την έναρξη της πρωτοποριακής συνεργασίας τους στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Φιλαδελφείας, 3ος όροφος), στις 12 το μεσημέρι.

Τη συνεργασία και το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, ο δρ. Βασίλειος Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, και ο Αχιλλέας Ρούσσος, υπεύθυνος Δικτύου Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή 12 Γενάρη, από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βόρειους ανέμους, 8 και πιθανόν 9 μποφόρ στο Αιγαίο, προβλέπει με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την υπόλοιπη Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Μακεδονία.

Θα επηρεαστούν επίσης η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Στερεά (κυρίως η ανατολική), η Εύβοια, οι Κυκλάδες, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά, καθώς και στις περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 700 μέτρα) από το βράδυ της Παρασκευής. Επίσης σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο 400 - 600 μέτρα).

Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι παρά τη σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, μέχρι και την Τρίτη 16 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ