Οπως σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα: «Στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ "Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018" καλούνται νέοι θεατρικοί συγγραφείς να παρουσιάσουν τα έργα τους σε μορφή αναλογίου.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Οι συγγραφείς καταθέτουν το θεατρικό τους έργο από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Εφόσον εγκριθεί η πρότασή τους καλούνται να την παρουσιάσουν (με ηθοποιούς και συντελεστές που οι ίδιοι θα επιλέξουν) σε μορφή αναλογίου την περίοδο Απρίλιος - Μάιος 2018, στο Θέατρο "Από Κοινού".
Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει: Δύο παρουσιάσεις-παραστάσεις σε μορφή αναλογίου από κάθε έργο που θα επιλεχθεί για να συμμετάσχει στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ "Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018". Η παρουσίαση θα γίνει την περίοδο Απρίλιος - Μάιος 2018 ενώπιον κοινού και επιτροπής».
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι: Παναγιώτης Μέντης (συγγραφέας - ηθοποιός), Κοραής Δαμάτης (σκηνοθέτης - συγγραφέας), Γιάννης Μετζικώφ (σκηνογράφος), Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός) και Ελένη Γερασιμίδου (ηθοποιός).
Εχουν οριστεί 2 βραβεία, για το καλύτερο θεατρικό έργο που θα οριστεί από την κριτική επιτροπή και για το καλύτερο θεατρικό έργο που θα οριστεί από το κοινό. Τα δύο θεατρικά έργα που θα βραβευτούν από κοινό και κριτική επιτροπή θα παρουσιαστούν για 4 παραστάσεις το καθένα (χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση από το Θέατρο) σε μορφή παράστασης, στη σκηνή του Θεάτρου «Από Κοινού». Η περίοδος που θα παρουσιαστούν θα είναι μεταξύ Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 2018. Το καλύτερο θεατρικό έργο, που θα βραβευτεί από την κριτική επιτροπή, θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΟΣΤΡΙΑ».
Οσοι ενδιαφέρονται χρειάζεται να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:
Η υποβολή θεατρικών έργων, με όρο να μην παρουσιαστεί κάπου αλλού και να μην έχει εκδοθεί, γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1) Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: apokoinou4@gmail.com. Το θέμα του μηνύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φράση «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 2018» και τον τίτλο του θεατρικού έργου.
2) Ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Από Κοινού Θέατρο (Ευπατριδών 4, Γκάζι, Τ.Κ. 11854). Στο φάκελο πρέπει να αναγράφεται: «Υπ' όψιν 1ου διαγωνιστικού φεστιβάλ "ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 2018"».
Οι προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε τις εξής πληροφορίες:
-- Στοιχεία επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης και διεύθυνσης email) του δημιουργού / δημιουργών που καταθέτουν το έργο.
-- Τίτλο και σύντομη περίληψη του έργου.
-- Ολόκληρο το έργο. Σε περίπτωση που το έργο συνδέεται με άλλου είδους πρωτογενές υλικό (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίημα, κ.λπ.), πρέπει να συνυποβάλλεται το σχετικό υλικό.
-- Το βιογραφικό του προτείνοντος συγγραφέα και τα βιογραφικά συντελεστών (εφόσον η πρόταση είναι με συγκεκριμένους συνεργάτες).
Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής έργων θα γίνονται δεκτές μέσω email στη διεύθυνση apokoinou4@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 211 4057249.
Ενα μουσικό ταξίδι με ελληνικούς και ξένους σταθμούς, τραγούδια που αγαπήσαμε, σιγοτραγουδήσαμε και κάποια απ' αυτά έγραψαν ιστορία. Τραγούδια από τα «Νέγρικα» του Λοΐζου και του Νεγρεπόντη μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου και από τις μπαλάντες του Σαββόπουλου και τα ερωτικά της Καραΐνδρου και του Κυπουργού, έως και τις μελωδικές στιγμές της Ρεμπούτσικα και του Καλαντζόπουλου, δίνουν το στίγμα αυτής της μουσικής συνάντησης.
Δεν λείπουν όμως και μεγάλα και σπουδαία τραγούδια του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου, με τζαζ αναφορές που τόσο αγαπούν και οι δυο ερμηνεύτριες.
Ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο και ο David Lynch στα πνευστά, που θα απογειώσουν το μουσικό ταξίδι στο χρόνο και στους ήχους.
Το έργο αποτελεί μια συρραφή πάνω στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Μέσω μιας μουσικής δωματίου σε συνδυασμό με τρεις φωνές, δύο ηθοποιούς και έναν μουσικό (βιολί), ξετυλίγεται μπροστά μας η πορεία προς τον πόλεμο της Τροίας. Εξιστορούνται η πορεία του Αγαμέμνονα, η αφορμή του πολέμου, η θυσία της κόρης του, ο ίδιος ο πόλεμος, η επιστροφή του στο Αργος και η τιμωρία που του επιφύλασσε η γυναίκα του. Αφορμή ο πόλεμος και η ίδια η φύση του. Τα αίτια, μέσα από το λόγο των δύο τραγικών ποιητών.
Συρραφή: Κωνσταντίνος Χατζής. Αποσπάσματα μετάφρασης: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής. Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης. Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας. Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Χριστιάνα Φελούκα. Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης.
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ανανεώνει την πετυχημένη του συνεργασία για 4η χρονιά με τον «Σταυρό του Νότου» και από την Παρασκευή 19 Γενάρη και κάθε Παρασκευή για 8 παραστάσεις η σκηνή του «Σταυρού του Νότου Plus» θα γεμίσει με γέλιο!
Στη νέα stand up comedy παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου θα υπάρχουν - όπως πάντα - πολιτική σάτιρα μέχρι να του βάλουν τσιμέντο στα πόδια και να τον πετάξουν στη θάλασσα, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ, χωρίς επίσης να λείπουν οι εύστοχοι σχολιασμοί για όλους και για όλα και οι αυτοσαρκασμοί! Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Χαϊκάλης.
Εναρξη: 22.30. «Σταυρός του Νότου Plus», Φραντζή 14, Νέος Κόσμος. Τηλ. κρατήσεων: 2109226975.
Συναυλία - αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα διοργάνωσε χτες η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 180 χρόνων από την ίδρυσή της. Την εκδήλωση προσφώνησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, που επέδωσε τιμητική πλακέτα στον συνθέτη.
Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, μουσικός και ερμηνευτής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ερμήνευσε, ενορχήστρωσε και διασκεύασε μερικά από τα ωραιότερα και πιο διαχρονικά τραγούδια του συνθέτη. Η «Ορχήστρα των Αισθήσεων», που αποτελείται επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της από νέους μουσικούς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ανέλαβε να ταξιδέψει το πολυπληθές ακροατήριο σε αξέχαστες συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.
Στη συναυλία συμμετείχε, επίσης, και ο συνθέτης και ερμηνευτής Λ. Μαχαιρίτσας.
Επί σκηνής στο πιάνο εμφανίστηκε, συγκινημένος, και ο ίδιος ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος συμμετείχε τιμητικά στη συναυλία, η οποία ενθουσίασε το κοινό.