ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ «ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ» ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
«Απαιτούνται προσπάθειες» και μετά τη «λήξη» του προγράμματος...

«Η μεγάλη εκκρεμούσα ατζέντα απαιτεί περαιτέρω συνεχιζόμενες αποφασιστικές προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού».

Αυτό επισημαίνεται σε νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την αποτίμηση του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα, δείχνοντας με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο τη συνέχιση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και της «εποπτείας» και για μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προσδιορισμένη τυπική «λήξη» του τρέχοντος μνημονίου.

Στην έκθεση, υπό τον τίτλο «Το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - 1η και 2η Αξιολόγηση», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει την κυβέρνηση για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και σημειώνει ότι «οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή τους θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο».

Επισημαίνει πως υπάρχουν «διαρθρωτικές αδυναμίες», μεταξύ των οποίων και τα «κόκκινα» δάνεια, που «θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του».

Υπογραμμίζει ότι η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και «ιδιοκτησία» του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει «κλειδί» για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι «κλείνουν το μάτι» και στα όποια διάδοχα κυβερνητικά σχήματα, καθώς βέβαια και στον κρατικό μηχανισμό που διεκπεραιώνει τις «μεταρρυθμίσεις» στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ξεκαθαρίζοντας τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, «αυτό θα είναι κρίσιμο για να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία και να ξεπεράσει την ανάγκη για οικονομική βοήθεια μετά από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη βάση για μια επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές».

«Σημαντική πρόοδος» στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων

Σε ό,τι αφορά τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα της αγοράς εργασίας, αλλά και στη «βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ειδικότερα, έχουν εφαρμοστεί περισσότερα από 700 μέτρα για την «απομάκρυνση των εμποδίων στον ανταγωνισμό», ενώ προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις «έως τη λήξη του προγράμματος».

Ως βασικότερες «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των δημοσιονομικών αναφέρονται το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και η «μεταρρύθμιση» των συντελεστών ΦΠΑ.

Ειδικά για την κατακρεούργηση των συντάξεων επισημαίνεται η «ανάγκη» να συνεχιστεί η εφαρμογή των «μεταρρυθμιστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα η πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».

Επισημαίνει ότι τέθηκαν «υπό έλεγχο» οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας και των κοινωνικών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σημαντική θεωρείται η «μεταρρύθμιση» στη δημόσια διοίκηση. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από 905.000 το 2009 σε 672.000 το 2016 (μείωση 26%), ενώ οι μισθοί του δημόσιου τομέα μειώθηκαν κατά 38%. Σύμφωνα με την έκθεση, απομένει η πλήρης εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της «αξιολόγησης».

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του 2015, σημειώνεται πως έχουν εφαρμοστεί «μεταρρυθμίσεις» σχετικά με τη διακυβέρνησή τους. Αναφορικά με «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», η έκθεση επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της εφαρμογής μένει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» και μετά τη «λήξη» του προγράμματος.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ηγεσία του «νέου φορέα» έκφρασης της «κεντροαριστεράς», με τη Φώφη Γεννηματά με 42% και τον Νίκο Ανδρουλάκη με 25% να διεκδικούν την ηγεσία στο 2ο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.

Στις δηλώσεις τους, οι δύο υποψήφιοι αναμάσησαν τα περί «αλλαγής» και «νέου» που φέρνουν στο πολιτικό σκηνικό. Η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε «ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς».

Συγκροτήματα του Τύπου και αστικά επιτελεία προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εικόνα «μεγάλης συμμετοχής» στις εκλογές για το νέο φορέα (ψήφισαν περίπου 210.000 άτομα), προκειμένου να προσδώσουν δυναμική στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, με το βασικό σε κάθε περίπτωση να παραμένει η δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» που θα συμβάλει στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, ως μελλοντικός σύμμαχος σε κυβερνήσεις συνεργασίας και επιπλέον «ανάχωμα» για τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στις διεργασίες για το νέο φορέα παρεμβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με «όπλο» την πρωτοκαθεδρία στη σοσιαλδημοκρατία και τις στενές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ασκεί πιέσεις ώστε ο «νέος φορέας» να αποτελέσει πιθανό κυβερνητικό του σύμμαχο.

Το αποτέλεσμα «συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά τη σύμπραξη με τη ΝΔ. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντι-αριστερά», έγραψε στο «Τwitter» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

Ο δε «ΠΑΣΟΚογενής» Π. Κουρουμπλής είπε (στον ρ/σ «Alpha»): «Αυτός ο χώρος, εφόσον αποσαφηνίσει και την ταυτότητά του σε σχέση με τη δεξιά και την αριστερά, σε εκείνο που μπορεί ιστορικά να συμβάλει είναι να υπάρξει μια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματική σύγκλιση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, όπου και η κεντροαριστερά θα συγκλίνει προς τα εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκλίνει προς τα εκεί, θα βρεθεί ένας κοινός τόπος».

Παρέμβαση όμως υπάρχει και από πλευράς ΝΔ, που επίσης αναζητά εταίρο για πιθανή κυβερνητική συνεργασία. «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα», έσπευσε να γράψει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο ίδιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος που επιφυλάσσεται στο «νέο φορέα» θα είναι ρόλος του απαραίτητου συμπληρώματος ώστε να υλοποιείται απρόσκοπτα από τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος η δεδομένη στρατηγική του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλές επιδόσεις άλλων υποψηφίων επίσης ρίχνουν νερό στο μύλο των διεργασιών. Το 13% του Γ. Καμίνη αποδίδεται από διάφορους σε «μια παραπάνω απ' ό,τι χρειαζόταν ταύτιση του με το έργο κυβερνήσεων Σημίτη». Το 10% του Στ. Θεοδωράκη εντείνει τις γκρίνιες στο Ποτάμι, με στελέχη του να τον κατηγορούν ότι μόνος πήρε την απόφαση να μπλεχτεί στην αναμέτρηση και να αποφασίσει διάχυση του κόμματός τους στον υπό διαμόρφωση νέο φορέα. Τέλος, το 2,3% του Γ. Ραγκούση σχολιάζεται από τη σκοπιά του ότι ήταν ο μόνος που έλεγε ανοιχτά «όχι» σε πιθανή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΠΑΠ ΑΕ
«Γυρνάει» για τους ομίλους του τζόγου

Σε εξέλιξη είναι από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», με το οποίο η κυβέρνηση εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για την ΟΠΑΠ ΑΕ και συνολικά τους ομίλους του τζόγου, ενώ ανοίγει την «πόρτα» για επέκτασή του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: Παράταση για άλλα 8 χρόνια της 10ετούς σύμβασης με τον ΟΠΑΠ για την τοποθέτηση μηχανημάτων ηλεκτρονικού τζόγου («φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»), αύξηση του ελάχιστου αριθμού μηχανημάτων που τοποθετούνται σε καταστήματα (από 25 στα 50) και στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ (από 3 σε 15) κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση από τη μία ρημάζει τις ζωές του λαού και από την άλλη χτίζει «κουλοχέρηδες» για να καλλιεργηθούν οι αυταπάτες και ελπίδες για εύκολο χρήμα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Οπως είπε, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της θέλει να προσελκύσει παίκτες από τα παράνομα δίκτυα στα νόμιμα και για αυτό υπάρχει «πλήρης συναίνεση της ΟΠΑΠ ΑΕ». Τόνισε ότι η κυβέρνηση προσδοκά «πολυεπίπεδα κέρδη» από το νομοσχέδιο. Νομιμοποίηση του τζόγου με τη χειραγώγηση συνειδήσεων κυρίως της νέας γενιάς αλλά και αύξηση των κρατικών εσόδων από τους φόρους, που και αυτά θα διοχετευτούν ως προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το «δωράκι» στους καναλάρχες

Ο Σ. Βαρδαλής, μιλώντας για την τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων από το 20% στο 5%, τη χαρακτήρισε «δωράκι στους καναλάρχες», σημειώνοντας ότι με τη φοροαπαλλαγή η κυβέρνηση ξαναδίνει πίσω σχεδόν όσα θα πληρώσουν οι καναλάρχες για τις άδειες.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης δήλωσε την καταψήφιση της τροπολογίας για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας, απαιτώντας την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των περίπου 1.000 εργαζομένων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επίσης την τροπολογία για την προσωρινή σύνταξη, απαιτώντας την άμεση καταβολή της πλήρους σύνταξης, ενώ καταψήφισε και την τροπολογία για τη σύνταξη χηρείας, ζητώντας την κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 για το Ασφαλιστικό, σύνταξη χηρείας στο 70% της σύνταξης που έπαιρνε ή θα έπαιρνε ο θανών κ.λπ.

Πήραν φοροαπαλλαγές, συζητούν άδειες

Συνάντηση «σε καλό κλίμα», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε χτες ανάμεσα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, και τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, με τους καναλάρχες, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης («Star»), ο Θοδωρής Κυριακού («ΑΝΤ1»), ο Δημήτρης Κοντομηνάς («Alpha») και ο Γιάννης Αλαφούζος («ΣΚΑΪ»).

Δεν ήταν παρών ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς οι διεργασίες για την απόκτηση του «E-TV» δεν έχουν ολοκληρωθεί επισήμως, και ο Β. Μαρινάκης, αφού η κατάσταση στο «Mega» ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ενδεικτικά των παζαριών που γίνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, φέρεται να συζητήθηκαν η προκήρυξη των επτά τηλεοπτικών αδειών και το ζήτημα της απόσυρσης των δικαστικών προσφυγών των καναλιών, εφόσον υλοποιήθηκε το αίτημά τους για μείωση του φόρου της διαφήμισης στην τηλεόραση από το 20% στο 5%.

Εφυγε και από το κόμμα Βελόπουλου

Αποχώρησε μετά από οκτώ μέρες παραμονής του στο κόμμα Βελόπουλου «Ελληνική Λύση» ο φασίστας υπόδικος βουλευτής Ν. Μίχος. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος Βελόπουλου, το «διαζύγιο» οφείλεται στο ότι το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής «δεν δέχθηκε ότι είναι ισότιμος με τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος» και «ως βουλευτής πίστευε ότι πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ενώ παράλληλα θεωρούσε βέβαιη την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές».

Πέθανε ο Γ. Καψής

Πέθανε χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 88 ετών, ο Γιάννης Καψής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια του εκλιπόντα.

Συνεχίζεται η κοκορομαχία

Συνεχίζεται η κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο Ανδ. Λοβέρδος κατέθεσε έγγραφα στη Βουλή σύμφωνα με τα οποία ο εμφανιζόμενος ως μεσάζων στην αγοραπωλησία Β. Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδότηση μόνο για διαπραγμάτευση, κι όχι για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σ. Αραβίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για πραγματικό σκάνδαλο».

Η ΝΔ κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών σχετικά με τον «μεσάζοντα» Παπαδόπουλο και την «τιμωρία» - όπως αναφέρει - του πρόξενου της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος είχε ενημερώσει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τον Β. Παπαδόπουλο και στη συνέχεια ακυρώθηκε μετάθεσή του στο Λονδίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ