ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποίηση πενταετών και εποχικών πυροσβεστών

Συγκέντρωση μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη
Συγκέντρωση μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ο Χρ. Κατσώτης συζήτησε με εποχικούς πυροσβέστες, ενημερώνοντάς τους για την Ερώτηση που είχε υποβάλει το ΚΚΕ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων πυροσβεστών. Μάλιστα, η σχετική απάντηση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό αναφέρει ότι θα καλυφτούν την επόμενη αντιπυρική περίοδο οι 1.500 θέσεις των εποχικών, χωρίς όμως να υπάρχει καμία δέσμευση για τους εποχικούς πυροσβέστες που ήδη προσλαμβάνονταν τις αντιπυρικές περιόδους. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, για το πρόβλημα αυτό, η οποία απέβη άκαρπη.

Παρέμβαση πραγματοποίησε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», στην οποία υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την κοροϊδία και την υποσχεσιολογία των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και θα υποχωρούμε κάθε φορά που θα μας "σερβίρουν" ψεύτικες υποσχέσεις και δήθεν λύσεις, που στην ουσία παρατείνουν και διογκώνουν τα εργασιακά προβλήματα, την πολυετή ομηρία και το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη τροπολογία για τους τριετείς πυροσβέστες, που αντί για μονιμοποίηση, δημιούργησε ακόμα μια ταχύτητα εργασιακών σχέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφήνοντας "στον αέρα" όσους συναδέλφους πληρούσαν τα κριτήρια μονιμοποίησης, γεγονός για το οποίο εδώ και καιρό σας είχε προειδοποιήσει η ΕΑΚΠ. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται σταδιακά σε βάρος όλων των εργαζομένων. Πριν μερικούς μήνες, είδαμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων πέραν του 8μήνου, για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ. Στην ίδια ρότα είναι και η γνωμοδότηση του ΣτΕ, που βάζει εμπόδια στην επαναπρόσληψη των 1.300 περίπου εποχικών συναδέλφων μας για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αυτό εννοούν όταν μιλάνε κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και λοιποί, για συρρίκνωση των δαπανών του Δημοσίου με σκοπό να απελευθερωθούν κονδύλια για τα "πιράνχας" της "ανάπτυξης".

Ο Χρ. Κατσώτης συζητά με πυροσβέστες
Ο Χρ. Κατσώτης συζητά με πυροσβέστες
(...) Απαιτείται τώρα, πριν να είναι αργά, οργάνωση αγώνων με συνεχόμενες κινητοποιήσεις - διαμαρτυρίες, να διεκδικήσουμε: Τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων πυροσβεστών, συμβασιούχων και πενταετών, με σταθερές σχέσεις εργασίας στο ΠΣ, στη Δασική Υπηρεσία και στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Λύσεις στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα όλων των πυροσβεστών και της πυρασφάλειας της χώρας», επισημαίνει η ΕΑΚΠ.


ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ενας νεκρός στην Κέρκυρα

Σε λίμνη μετατράπηκαν ολόκληρες γειτονιές στο Ναύπλιο

Eurokinissi

Σε λίμνη μετατράπηκαν ολόκληρες γειτονιές στο Ναύπλιο
Εναν νεκρό άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το περασμένο Σάββατο την Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, νεκρός ανασύρθηκε από το Ι.Χ. αυτοκίνητό του ένας 55χρονος άνδρας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, στην περιοχή Περιβόλι προς Σάντα Μπάρμπαρα, στη νότια Κέρκυρα, παρασύρθηκε από ρέμα. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του, που μετά από προσπάθειες των πυροσβεστών κατάφεραν να σωθούν. Το Ι.Χ. αυτοκίνητο τύπου τζιπ, που οδηγούσε ο άτυχος 55χρονος, παρασύρθηκε από το ρέμα, όταν γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή της νότιας Κέρκυρας.

Εξάλλου, χωρίς ρεύμα ήταν μεγάλο μέρος της Κέρκυρας την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν σημειωθεί ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Λευκίμμης, με αποτέλεσμα τόσο η πόλη της Λευκίμμης όσο και οι γύρω περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα από το απόγευμα του Σαββάτου. Εκτεταμένες ζημιές είχαν υποστεί και ο περιφερειακός δρόμος της Λευκίμμης, σπίτια και κολώνες της ΔΕΗ, ύστερα από ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή, ενώ και το ποτάμι της Λευκίμμης προκάλεσε προβλήματα. Ο ανεμοστρόβιλος πέρασε από τις περιοχές Μαραθιά, Αγιο Γεώργιο.

Πλημμύρες σημειώθηκαν χτες σε πολλά σημεία της Σύμης, ενώ τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν στο λιμάνι του νησιού. Στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού Σώματος, με βατραχανθρώπους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος. Κατά πληροφορίες, πάνω από 15 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το χείμαρρο και βρέθηκαν στη θάλασσα της Σύμης μετά από την ισχυρή νεροποντή στο ακριτικό νησί. Τα αυτοκίνητα βρίσκονταν στο λιμάνι περιμένοντας το πλοίο «Blue Star Paros», το οποίο δεν έδεσε τελικά στη Σύμη λόγω της κακοκαιρίας. Αρκετά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στο γεφυράκι, στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, με αποτέλεσμα το νησί σχεδόν να έχει κοπεί στα δύο. Για ώρες δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην Αθήνα έντονα ήταν τα φαινόμενα, καθώς από το πρωί ισχυρές καταιγίδες έπληξαν το Λεκανοπέδιο. Στην περιοχή των Λευκακίων στο Ναύπλιο ο δρόμος πλημμύρισε, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι για τους πεζούς και μόνο με αυτοκίνητο μπορούσε κάποιος να τους διασχίσει. Στο Αργολικό το ρέμα που περνά στο χωριό είχε φουσκώσει, στον κόμβο Νέα Τίρυνθας στη Νέα Εθνική. Επίσης, υπήρξαν περιστατικά με πλημμυρισμένα υπόγεια σε Ναύπλιο και Αργος, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε και ζημιές, όπως σε κατάστημα στο Ναύπλιο.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Ρύθμιση που δεν διασφαλίζει τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών

Με αφορμή τα όσα προτείνει η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας

Τη ρύθμιση που προτείνει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τις λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη για τα σπίτια τους και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτρας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στην κλίνη του Προκρούστη επιμένει να ξαπλώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα σπίτια και τους κόπους μιας ζωής των λαϊκών οικογενειών, που βρέθηκαν χρεωμένες λόγω των πολιτικών της ΕΕ και του κεφαλαίου που υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, χτες και σήμερα. Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνει ο κ. Κατσιφάρας δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την πρώτη κατοικία αλλά "κατοικία με βάση τις ανάγκες", όπως σαφώς αναφέρει. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η όποια "προστασία" που υπόσχεται για την πρώτη κατοικία υπάρχει και σήμερα. Απαιτεί εκκαθάριση και διευθέτηση οφειλών, ρευστοποίηση όποιας άλλης περιουσίας, να μη μένει ο οφειλέτης πίσω στις δόσεις, να είναι "συνεργάσιμος".

Στην 128/17-07-2017 κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας "για την προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια", αναφέρεται: "...προτείνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος το οποίο θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή (...) σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου κ.λπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (...)". Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και όταν η λαϊκή οικογένεια θα χάνει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, η περιφερειακή αρχή και ο περιφερειάρχης προτείνουν να της δίνεται στέγη σε επιφάνεια ''ανάλογη των αναγκών της''. Οι προτάσεις αυτές δεν ξεφεύγουν από το σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο που εκφράζει και προστατεύει τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά της αυτή η Περιφέρεια είναι φυσιολογικό να έχει φανατικούς οπαδούς - συμμάχους τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις πολιτικές. Μάλιστα, προσπαθεί να πείσει και τους ίδιους τους πληττόμενους να γίνουν συμμέτοχοι στους αντιδραστικούς αυτούς σχεδιασμούς. Τα όρια της πρότασής της και το ποιους εξυπηρετεί τα γνωρίζει καλά η περιφερειακή αρχή. Γι' αυτό και δεν τόλμησε να τη θέσει σε δημόσια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πατρέων, αλλά προτίμησε την τακτική των συναντήσεων με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

(...) Παρά τις επιδιώξεις όλων εκείνων των δυνάμεων που χρησιμοποιούν και το καρότο και το μαστίγιο για να στηρίξουν τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, είτε καταστέλλοντας, είτε ενσωματώνοντας, η δύναμη εκείνη που θα δώσει απάντηση σε αυτό, αλλά και σε όλη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, είναι το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα η Κοινωνική Συμμαχία. Η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να οδηγήσει και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού και θα αποτελούν ένα ακόμα όπλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ