Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Ρύθμιση που δεν διασφαλίζει τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών

Με αφορμή τα όσα προτείνει η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας

Τη ρύθμιση που προτείνει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τις λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη για τα σπίτια τους και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτρας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στην κλίνη του Προκρούστη επιμένει να ξαπλώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα σπίτια και τους κόπους μιας ζωής των λαϊκών οικογενειών, που βρέθηκαν χρεωμένες λόγω των πολιτικών της ΕΕ και του κεφαλαίου που υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, χτες και σήμερα. Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνει ο κ. Κατσιφάρας δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την πρώτη κατοικία αλλά "κατοικία με βάση τις ανάγκες", όπως σαφώς αναφέρει. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η όποια "προστασία" που υπόσχεται για την πρώτη κατοικία υπάρχει και σήμερα. Απαιτεί εκκαθάριση και διευθέτηση οφειλών, ρευστοποίηση όποιας άλλης περιουσίας, να μη μένει ο οφειλέτης πίσω στις δόσεις, να είναι "συνεργάσιμος".

Στην 128/17-07-2017 κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας "για την προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια", αναφέρεται: "...προτείνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος το οποίο θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή (...) σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου κ.λπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (...)". Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και όταν η λαϊκή οικογένεια θα χάνει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, η περιφερειακή αρχή και ο περιφερειάρχης προτείνουν να της δίνεται στέγη σε επιφάνεια ''ανάλογη των αναγκών της''. Οι προτάσεις αυτές δεν ξεφεύγουν από το σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο που εκφράζει και προστατεύει τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά της αυτή η Περιφέρεια είναι φυσιολογικό να έχει φανατικούς οπαδούς - συμμάχους τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις πολιτικές. Μάλιστα, προσπαθεί να πείσει και τους ίδιους τους πληττόμενους να γίνουν συμμέτοχοι στους αντιδραστικούς αυτούς σχεδιασμούς. Τα όρια της πρότασής της και το ποιους εξυπηρετεί τα γνωρίζει καλά η περιφερειακή αρχή. Γι' αυτό και δεν τόλμησε να τη θέσει σε δημόσια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πατρέων, αλλά προτίμησε την τακτική των συναντήσεων με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

(...) Παρά τις επιδιώξεις όλων εκείνων των δυνάμεων που χρησιμοποιούν και το καρότο και το μαστίγιο για να στηρίξουν τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, είτε καταστέλλοντας, είτε ενσωματώνοντας, η δύναμη εκείνη που θα δώσει απάντηση σε αυτό, αλλά και σε όλη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, είναι το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα η Κοινωνική Συμμαχία. Η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να οδηγήσει και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού και θα αποτελούν ένα ακόμα όπλο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος (2017-09-16 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών (2016-10-07 00:00:00.0)
Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου (2015-11-29 00:00:00.0)
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ουσιαστική ελάφρυνση χρεών των λαϊκών οικογενειών (2013-12-07 00:00:00.0)
Αυξάνονται και πληθύνονται τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (2010-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org