Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η συζήτηση κυβέρνησης και «θεσμών» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, και βέβαια η συμπλήρωσή του με «συνοδευτικά» αντιλαϊκά μέτρα, μετατίθεται για το Α' τρίμηνο του 2018, στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης», σε μια εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση έρχεται να διευκολύνει την κυβέρνηση στη διαχείριση των προαπαιτούμενων που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση.
Να σημειωθεί ότι η πορεία της «αξιολόγησης» θα συζητηθεί στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις 6 Νοέμβρη, η ατζέντα του οποίου περιλαμβάνει και το ζήτημα της «τραπεζικής ένωσης» στην Ευρωζώνη, καθώς και τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «έγκαιρο κλείσιμο» της «αξιολόγησης», ενώ αναφορικά με τις τρέχουσες εκκρεμότητες εστίασε στην Ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Σωρευτικά και στο ακέραιο» θα πρέπει να επιτευχθούν οι «ποσοτικοί στόχοι» σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της μάζας των κάθε είδους φόρων, όπως αυτοί προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με αποδέκτη τον διοικητή και τις υπηρεσίες της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης» και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «μέτρο σύγκρισης» για την επίτευξη των στόχων «συμφωνείται ότι αποτελούν τα μεγέθη που θα περιληφθούν στο Οριστικό Δελτίο Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού», το οποίο αναμένεται να εξεταστεί από τη Γιούροστατ τον Απρίλη του 2018.
Σε αυτό το φόντο, οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τους δυσβάστακτους φόρους και τα άλλα χαράτσια θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για τη δεύτερη δόση από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ έληγε χτες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει από αυτή ποσά ύψους 630 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου βρίσκεται το ζήτημα του βαθμού είσπραξης της μάζας των αντιλαϊκών φόρων. Επιπλέον, από 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής έστω και για μία μέρα συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό. Σε αυτό το φόντο, η ΑΑΔΕ προχωρά το σχεδιασμό για την αναβάθμιση και τον επανασχεδιασμό του ηλεκτρονικού συστήματος «Taxis»...
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες μετά τις ...«πληροφορίες» που διέδιδαν κυβερνητικές «πηγές» τάχα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα με «χάρισμα» των 2 τελευταίων δόσεων.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα το αντιλαϊκό της έργο ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η 3η «αξιολόγηση» μετέφερε, για μια ακόμα φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Στόχος είναι να «προχωρήσουν τάχιστα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν και να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενημέρωσε ότι από την πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών «καθίσταται σαφής η κοινή βούληση των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις» στη διαδικασία που, ως γνωστόν, περιλαμβάνει το πετσόκομμα των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις «απελευθερώσεις» τομέων της οικονομίας αλλά και το ενδεχόμενο εφαρμογής νωρίτερα των μέτρων του 4ου μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε σε δήθεν θετικές «ρυθμίσεις», όπως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που βεβαίως δεν αφορά την πλειοψηφία των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, αλλά την ανάγκη να προχωρήσει το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα ανάμεσα σε επιχειρήσεις, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το αφήγημα της κυβέρνησης περί διαχείρισης της «υπεραπόδοσης» που προκύπτει από την αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αναπαράγοντας την κοροϊδία του «κοινωνικού μερίσματος». Δηλαδή, την παροχή ενός «εφάπαξ βοηθήματος» στους πιο εξαθλιωμένους, παρμένου από το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, που η πολιτική της δημιουργεί.
Επιχειρώντας να τροφοδοτήσει το κάλπικο δίπολο με τη ΝΔ στάθηκε στο «σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση», που, όπως είπε, προχωρά μέσα από τα «περιφερειακά συνέδρια», λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «απουσιάζει από το πεδίο των προτάσεων». Βεβαίως, η ΝΔ, μέσω των στελεχών της στην Τοπική Διοίκηση, σε επιμελητήρια και άλλους φορείς, έχει πιάσει «στασίδι» στα περιβόητα «αναπτυξιακά συνέδρια» που γίνονται ανά τη χώρα, ακυρώνοντας στην πράξη τη φιλολογία περί «αβύσσου» που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τους χωρίζει. Αλλωστε, κοινή είναι η αγωνία τους για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Αναφερόμενος στις «αναπτυξιακές» φιέστες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη θα γίνουν στις 12 και 13 Νοέμβρη στην Κομοτηνή, ενώ για τα Ιόνια Νησιά στις 4 και 5 Δεκέμβρη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά προανήγγειλε και τα νέα επεισόδια στον δικομματικό καβγά, που θα παιχτούν την Παρασκευή στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να τοποθετείται για την «ασφάλεια». Εκεί θα «τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για την κάλυψη που παρέχει στον κ. Αυγενάκη», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της «ασφάλειας» που μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η αντίληψη της κυβέρνησης «βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα του κράτους της καταστολής και των σιδηρόφρακτων πόλεων της περιόδου 2010 - 2014» και ότι η πολιτική της «δεν πριμοδοτεί την ασφάλεια έναντι της ελευθερίας». Πρόκειται για ισχυρισμό - πρόκληση προς την εργατική τάξη, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να θέσει νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης μέσα στους τόπους δουλειάς με το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.
Ως «τεκμήριο» μάλιστα της ευαισθησίας της κυβέρνησης, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε την υποψηφιότητα του σημερινού υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οπως είπε, «μια πιθανή ευδοκίμηση της υποψηφιότητας αυτής θα αποτελέσει αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», δηλαδή την υλοποίηση των αντιδραστικών συμφωνιών διπλού εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, μέσω και του εκπροσώπου της χτες, επιχείρησε να σηκώσει αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες του Τύπου και των ΜΜΕ, με αφορμή την άρνησή τους να συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων του κλάδου (ΕΔΟΕΑΠ). Η προσπάθειά της όμως πέφτει στο κενό, αφού η πρότασή της για τη λεγόμενη «διάσωση» του ΕΔΟΕΑΠ είναι κομμένη και ραμμένη στη στρατηγική της κατεδάφισης του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, που υλοποιείται και με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Αλλωστε, η συγκεκριμένη πρόταση θεσμοθετεί μόνιμη καρμανιόλα ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αύξηση στις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων.
Νέο κύκλο εσωπαραταξιακών αντιπαραθέσεων προκάλεσε η αποκάλυψη, αργά προχτές το βράδυ, στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της «κεντροαριστεράς», ότι Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για μη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, με τους Γ. Καμίνη, Γ. Ραγκούση και Ν. Ανδρουλάκη να βάλλουν κατά των δύο πολιτικών αρχηγών.
Ο Στ. Θεοδωράκης υπερασπίστηκε χτες τη συμφωνία, λέγοντας ότι η ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα «λιγότερη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι μετά την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα στόχος είναι να υπάρξει «μία κοινοβουλευτική φωνή, αλλά με πολλούς εκπροσώπους».
Ο Γ. Καμίνης, από την πλευρά του, έλεγε χτες ότι με την «ομολογία» Γεννηματά - Θεοδωράκη περί συμφωνίας, «αποκαλύφθηκε ότι για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών».
Ο Γ. Ραγκούσης έλεγε ότι «αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με το χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας». Κάλεσε Γεννηματά και Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι «θα σεβαστούν τη διαδικασία ενοποίησης του χώρου, μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωνε ότι «αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, αν δεν υπάρχει ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα». Πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ».
Τέλος, και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε χτες ότι οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες πρέπει να ενοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017.
Ως «πολιτικό μανιφέστο», ενόψει και του επερχόμενου «ιδεολογικού συνεδρίου» της ΝΔ, παρουσιάζονται από κύκλους της ΝΔ τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον εκλιπόντα ευρωβουλευτή του κόμματος, Ν. Βακάλη, παρουσία όλων των βουλευτών της βόρειας Ελλάδας, του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και άλλων.
Ο Β. Μεϊμαράκης, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές, είπε ότι η ΝΔ «είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά» και εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, ότι η παράταξή τους χαρακτηρίζεται από «το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και το διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα». Οτι η παράταξη «τιμά και αναγνωρίζει την διαχρονική προφορά όλων όσων προσέφεραν στην παράταξη και την πατρίδα». Μετά ταύτα, είπε και ότι όλοι στη ΝΔ συστρατεύονται στο πλευρό του εκάστοτε προέδρου...
Η παρέμβαση Μεϊμαράκη έρχεται λίγο μετά τη διαγραφή της Κ. Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, για διαφοροποιήσεις της από τη γραμμή της ηγεσίας, προειδοποιήσεις από μεριάς Μητσοτάκη ότι ο ίδιος αποφασίζει ποιοι θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος και ενώ εξελίσσεται η προσπάθειά του να αναδείξει νέα στελέχη, για να στείλει μήνυμα ότι μπορεί να αναλάβει την αστική διαχείριση.