«Η λογική της κυβέρνησης βασίζεται στις επενδύσεις. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», επικαλούμενος την «εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» που επέδειξαν οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Εμ. Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο «περισσότερο προσομοιάζει στη λατινοαμερικάνικη αντιδραστική δεξιά».
«Οι επενδυτές (...) ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εγγυάται ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, σήμερα για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, δηλαδή των νέων χρηματοδοτήσεων. Αρα οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές (...) δείχνουν εμπιστοσύνη...», πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας για προσπάθεια «να αντιστραφεί το θετικό momentum που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία» που «πέφτει στο κενό».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ανέφερε: «Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική».
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον «Real FM», δήλωσε ότι «οι αδειοδοτήσεις βρίσκονται ακριβώς στο στάδιο που ανακοίνωσα χτες, 60% οι Σκουριές και 100% η Ολυμπιάδα, με τελευταία την προαναγγελθείσα από τις 10 Αυγούστου που συναντήθηκα με την εταιρεία άδεια προσωρινής λειτουργίας της Ολυμπιάδας, για έξι μήνες, μέχρι να τελειώσει η διαιτησία. Συνεπώς το επιχείρημα δεν ισχύει, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις οι οποίες όμως εκπορεύονται από τις σύνθετες περιβαλλοντικές διαδικασίες». Πρόσθεσε πως «αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό Δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες. Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής (...) και δεύτερον, η εταιρεία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου, Β. Κικίλιας, κατηγόρησε χτες τον πρωθυπουργό ότι «μιλά για επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις διώχνει: Στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική. Η κυνική μεταμόρφωσή του σε φίλο των επενδύσεων κράτησε μόλις μια μέρα (...) Σκουριασμένα μυαλά που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οφείλουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να μεταβάλουν τη στάση τους».
Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», βρήκε ευκαιρία να παρουσιάσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ως καλύτερο του πρωθυπουργού στην προσέλκυση επενδύσεων: «Θα μπορέσει ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας (...) που σήμερα διώχνει επένδυση 2 δισ. ευρώ να ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίπεδο των αγορών; (...) Ο Τσίπρας είναι αδύνατον να φέρει επενδύσεις, γιατί δεν τις θέλει».
Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εldorado Gold», Τζ. Μπερνς, επανήλθε χτες, χρησιμοποιώντας εκ νέου σαν «πολιορκητικό κριό» το ενδεχόμενο να στείλει η εταιρεία στην ανεργία τους 2.400 εργαζόμενους: «Εχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», ανέφερε.
Με κοινό «πρόσημο» τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός φορέα αστικής διαχείρισης που θα βάζει πλάτη στην ταχύτερη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προχωρούν οι σχετικές διεργασίες στη λεγόμενη «κεντροαριστερά».
Ενδεικτικά, η υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη ΔΕΘ έκανε τις προτάσεις της για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, παρουσιάζοντάς τες ως «προτάσεις "επιτάχυνσης" της ανάπτυξης»: «Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project - ατμομηχανή, που υλοποιείται με διαδικασίες fast track, παρακάμπτοντας όλη τη γραφειοκρατία, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της για νέα προνόμια - «κίνητρα για τις επιχειρήσεις», είπε πως «δεσμευόμαστε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολυετή ορίζοντα». «Δημιουργούμε πρόσθετα κίνητρα μειώνοντας τους έμμεσους (και ειδικούς) φόρους στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος». «Μειώνουμε στοχευμένα το χρόνο απόσβεσης σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. στη βιομηχανία ή στη νέα τεχνολογία)», ενώ έταξε με τη σειρά της φτηνό εργατικό δυναμικό με «επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως "έξοδο" - που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%».
Από κοντά και ο Στ. Θεοδωράκης, που επίσης από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Focus FM», στηλίτευσε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους «επενδυτές» με αφορμή την υπόθεση της «Eldorado Gold», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα επενδύσεων που μπλοκάρονται από την κυβέρνηση», ότι «η προσέγγιση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο θέμα των επενδύσεων παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα» και ότι «δεν υπάρχουν ανοιχτές πόρτες για τους επενδυτές. Υπάρχει μια φοβία και αυτό σίγουρα γονατίζει την ελληνική οικονομία». Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Στ. Θεοδωράκη με τον Γ. Μπουτάρη. Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον παρακίνησαν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία τού υπό διαμόρφωση φορέα.
Τέλος, αξίζει να καταγραφεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος - ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις τόσο από αποφάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και από το πώς προχωρά η διαδικασία σύστασης νέου φορέα - δημοσίευσε άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό «Commentaire» με τον τίτλο «Η Ελληνική κρίση και η Ευρωζώνη. Μια εμπειρία οικονομικής διακυβέρνησης». Προλογίζοντας το άρθρο του, το περιοδικό προδιαγράφει για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος ότι «οι ευρωπαϊκές του πεποιθήσεις και οι ικανότητές του θα τον φέρουν ξανά στο μέλλον σε νέα καθήκοντα».
Η σύνδεση της «ασφάλειας» με τις μπίζνες του κεφαλαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης, Π. Καμμένου.
Συγκεκριμένα, περιγράφοντας «τη γεωπολιτική κυβερνητική γραμμή που έχουμε χαράξει για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες, αλλά και με τις χώρες της Μεσογείου», σημείωσε: «Τη Θεσσαλονίκη την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλκανικής. Η υπογραφή του πρωθυπουργού προχτές για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι πολύ σημαντική. Εμείς σε επίπεδο άμυνας έχουμε κοινές ασκήσεις με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε με αυτές τις χώρες να δημιουργήσουμε μία ζώνη σταθερότητας που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και αναφερόμενος στα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, είπε: «Είναι Σεπτέμβριος και συνεχίζονται οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η γεωπολιτική θέση της χώρας και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας».
Τέλος, στην κούρσα μεταξύ των αστικών κομμάτων για το ποιος κάνει τα περισσότερα για την καπιταλιστική κερδοφορία, δεσμεύτηκε ότι οι ΑΝΕΛ φέρνουν νομοσχέδιο για «τη χαμηλή φορολόγηση επιχειρήσεων που θα επενδύσουν πέραν των προβλεπόμενων κεφαλαίων που έχουν ήδη διαθέσει». Ετσι, «προχωράμε στα θέματα της ελεύθερης οικονομίας, με πρωτοβουλίες που συνάδουν με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την απενοχοποίηση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την παροχή κινήτρων για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς».