ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Κυνηγητό» και κατασχέσεις για το λαό για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την προσέλκυση επενδυτών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις 2 Οκτώβρη. Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ και τα αστικά επιτελεία διατυπώνουν «ερωτήματα» και αμφιβολίες γύρω από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ως προς τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ τα ζητήματα αυτά αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης των κυβερνητικών παραγόντων με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, που βρίσκονται στην Αθήνα από τις αρχές αυτής της βδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ (2,4%) και των νέων επενδύσεων (10,8%), ενσωματώνει ένα μπαράζ «φρέσκων» αντιλαϊκών μέτρων, που βέβαια έρχονται να συμπληρώσουν και να προστεθούν πάνω στα ήδη υπάρχοντα.

Την ίδια ώρα, οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου πολλαπλασιάζονται και από το ζήτημα της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σε μια εξέλιξη που έρχεται να οξύνει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά με «βροχή» νέων κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών. Σε αυτό το φόντο, το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο» στην «τριμηνιαία έκθεση» χαρακτηριστικά τονίζει ότι «ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς το στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021».

Μπαράζ κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας

Η κυβέρνηση και ο κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός «απαντούν» στο φαινόμενο της συνεχούς διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με «βροχή» κατασχέσεων, εκβιασμών και απειλών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Αποδέκτες αυτής της πολιτικής είναι βέβαια τα λαϊκά στρώματα και, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώη οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα που βεβαιώθηκαν μέσα στο μήνα Ιούλη, χωρίς μάλιστα να καταγράφουν την πρώτη δόση από τη φορολογία εισοδήματος (που θα βεβαιωθεί αργότερα), απογειώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του 7μήνου (Γενάρης - Ιούλης) φτάνουν περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του Ιούλη γίνονταν πάνω από 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα! Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιούλη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν 971.429, από 951.114 στο τέλος Ιούνη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.315 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.

Η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη συμπίπτουν οι προθεσμίες τόσο για την πρώτη δόση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ όσο και τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

«Επιθετικές» προσφορές προς τους επενδυτές

Την ίδια ώρα, με αφορμή και την υπόθεση της «Εldorado Gold», συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων σχετικά με την προσέλκυση ξένων κερδοφόρων επενδύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Mirum Hellas», Β. Μπορίσοφ, με αντικείμενο την τουριστική επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιχειρηματία, όπως καταγράφονται στην κυβερνητική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλική και το οικονομικό κλίμα στη Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα εύφορο. Το γεγονός ότι έγινα στρατηγικός επενδυτής με αυτήν την κυβέρνηση τα λέει όλα»...

Την ίδια ώρα, από το 2018 θα αρχίσουν να τρέχουν στα «γεμάτα» οι παρεμβάσεις του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» με τις φοροαπαλλαγές, τις ελαφρύνσεις, τη διοχέτευση κρατικού χρήματος κ.ά., για την προσέλκυση «επενδυτών». Επιπλέον, στα σκαριά βρίσκεται και η νέα φουρνιά των διαρθρωτικών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ αυτών, η αναμόρφωση του νόμου για τις «στρατηγικές επενδύσεις», το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, η λεγόμενη «αναπτυξιακή τράπεζα» κ.ά., ενώ για το φθινόπωρο φέτος προαναγγέλλονται και οι κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», δηλαδή το νέο «παραγωγικό πρότυπο» που ορέγονται ο ΣΕΒ και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Θυμίζουμε, ακόμη, ότι στα «αντίμετρα» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» περιλαμβάνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 26% από 29% σήμερα.

Οι «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου και τα αντιλαϊκά ανακλαστικά

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του τονίζει ότι «ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση, η πολιτεία θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς καθυστερήσεις και ανατροπές, ώστε να ενισχυθούν οι προσδοκίες και η χώρα να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο προσαρμογής και ανάπτυξης».

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο μηνιαίο δελτίο, «η οικονομία δεν έχει ακόμα εισέλθει σε μια σταθερά δυναμική τροχιά ανάκαμψης, βασιζόμενη στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ενίσχυση των εισοδημάτων και της απασχόλησης». Μάλιστα, παραθέτοντας τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές, επισημαίνουν ότι «οι αγορές δεν έχουν ακόμα πειστεί για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι αρχικές προβλέψεις για ανάκαμψη 2,5% το 2017 «υποβαθμίστηκαν» στη συνέχεια στο 1,8%, ρυθμός που σύμφωνα με τον ΣΕΒ «είναι πλέον και αυτός αμφίβολος, υπό το φως των στοιχείων του 2ου τριμήνου».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ εστιάζουν σε φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές, κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές, αλλά και σε μπαράζ μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η «Συνταγματική Μεταρρύθμιση» (με τον ΣΕΒ να «χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης»), στην «αγορά εργασίας», στο χωροταξικό σχεδιασμό, στο χώρο της Υγείας, στη Δικαιοσύνη κ.ά.

Παράλληλα, το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο», σε προηγούμενη έκθεσή του σχετικά με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021, έδωσε σαφή προαναγγελία για την πορεία της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με έμφαση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τονίζοντας: «Σημαντικότερη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και ειδικά το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ. Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν σε χρηματοδότηση των ΟΚΑ, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν δικαιολογείται κανένας απολύτως εφησυχασμός»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φοροαπαλλαγές για τους ομίλους, άγρια φοροληστεία για το λαό

Σε σχόλιό του για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους, αποδεικνύει ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, που απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και νέες ενισχύσεις, ενώ θα συνεχίζεται η άγρια φοροληστεία του λαού».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη

  • Στις 2 μ.μ. θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα παρευρεθεί στην έναρξη της έκθεσης των εικαστικών έργων του Γ. Φαρσακίδη, που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 15/9

  • Στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα περίπτερα της έκθεσης.

Το Σάββατο 16/9

  • Ομιλία στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 9.45 μ.μ..


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ