Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, διαφημίζοντας το νομοσχέδιο... λίγο πριν από το νέο γύρο κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, επιδίωξε να καλλιεργήσει διάφορες αυταπάτες, όπως ότι «αυτήν ακριβώς τη στιγμή πάμε να παρέμβουμε στις εργασιακές σχέσεις για να βάλουμε από την πλευρά μας θεμέλια ώστε να μη γυρίσουμε σε μια ανάπτυξη που γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, που όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες και βασίστηκε στη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, πάμε να βάλουμε κάποια θεμέλια για να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται, προκειμένου να έχουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Εκεί στοχεύουμε όλοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα»!
Απευθυνόμενη μάλιστα στους βουλευτές του ΚΚΕ, επειδή ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης, τους κάλεσε να απαντήσουν «εάν καθεμία από αυτές τις ρυθμίσεις βοηθά ή δεν βοηθά τον εργαζόμενο».
Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόκληση να κάνει λόγο η κυβέρνηση για προστασία των εργαζομένων αφού πρώτα ενίσχυσε με μία σειρά αντεργατικών μέτρων (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «διευκολύνσεις» στα «δουλεμπορικά» γραφεία κ.λπ.) τον εργασιακό μεσαίωνα που διαμόρφωσαν σε βάρος της εργατικής τάξης οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου και τώρα ετοιμάζεται για την επόμενη επίθεση ενόψει της 3ης «αξιολόγησης». Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης, τόνισε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πλήξει ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και «να προχωρήσει στην κωδικοποίηση του Εργατικού Δικαίου. Ερχεται, δηλαδή, να μονιμοποιήσει, να σταθεροποιήσει όλες τις "άγριες" ανατροπές, για να θωρακίσει παραπέρα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας! Θα το φέρει τον επόμενο χρόνο».
«Η εργατική τάξη», υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, «έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται μια άγρια επίθεση από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις. Κύριος στόχος είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Αυτή την πολιτική υπηρετείτε. Σας καταγγέλλουμε ότι αυτήν την περίοδο της διακυβέρνησης, κάνατε τη βρώμικη δουλειά, μιας και νομοθετήσατε όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Καταγγέλλετε τους προηγούμενους για όσα νομοθέτησαν, όμως εσείς διατηρείτε τα πάντα. Ούτε ένα κόμμα δεν έχετε αλλάξει. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα", λέει ο λαός. Να κάνετε δεκτή την πρόταση νόμου των 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων, που κατέθεσε το ΚΚΕ, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, των Συλλογικών Συμβάσεων, του επιδόματος ανεργίας, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργησης των "ελαστικών" μορφών" (...) Εχετε άλλη πολιτική; Ορίστε, εδώ είσαστε. Κυβέρνηση είσαστε. Εφαρμόστε την. Πείτε στο λαό ότι όντως με τη νομοθετική ρύθμιση εμείς καταργούμε αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι "κακοί". Μη λέτε ότι αυτά τα "μερεμέτια" που φέρνετε θα αντιμετωπίσουν αυτά ή θα προστατέψουν τους εργαζόμενους».
Ο Χρ. Κατσώτης απαίτησε να γίνουν δεκτές οι 4 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, ενώ απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις στον καπιταλισμό είναι αβέβαιες. Οριστικές θα γίνουν αν τα κλειδιά της οικονομίας, της εξουσίας έρθουν στα χέρια των εργαζομένων. «Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας του καπιταλισμού», ανέφερε.
Χαρακτηριστική εξάλλου για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει συνεχώς το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το πώς στα κρίσιμα για το κεφάλαιο «πάνε περίπατο» οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, είναι η... πρεμούρα της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Ετσι, χτες, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, απευθυνόμενος στον Χρ. Κατσώτη, είπε ότι «εκτός από το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και την κωδικοποίηση απλούστευσης της εργατικής νομοθεσίας, και αυτή θα την ψηφίσουμε μαζί με την κυβέρνηση. Σας το λέω από τώρα για να ξεκαθαρίσουμε, γιατί δεν θέλω να έχετε καμία απορία για το τι θα κάνουμε εμείς». Αναφορά για την οποία βέβαια δεν υπήρξε... κανένα σχόλιο από την υπουργό και τη «φιλεργατική» κυβέρνησή της...
Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για να επιστρέψουν στην εργασία τους οι παράνομα απολυμένοι του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας, που μετά από πολύμηνους αγώνες δικαιώθηκαν, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας.
Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, η λιπασματοβιομηχανία ELFE ΑΕ στην Καβάλα, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, απέλυσε παράνομα εκατόν ογδόντα εργαζόμενους, χωρίς καν να τους καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση και καταθέτοντας εναντίον τους εκατοντάδες ψευτομηνύσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν ούτε στον ΟΑΕΔ για να λάβουν ως ενίσχυση έστω αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Το πρόσχημα της εργοδοσίας ήταν ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν να μετατραπούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, που επί χρόνια είχαν, σε ορισμένου χρόνου (14μηνης διάρκειας), με τον εργοδότη να "κρατάει" το δικαίωμα να μπορεί να τις τερματίζει μονομερώς και την επόμενη... ημέρα.
Μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στις 13/7/2017 εκδόθηκε η άμεσα εκτελεστή απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας (αρ. 150/2017), που δικαίωσε τους πρώτους 56 από τους 180 εργαζόμενους (εκκρεμεί η έκδοση ακόμη δύο αποφάσεων), κηρύσσοντας παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις τους και διατάσσοντας την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας αλλά και αποζημίωσης για ηθική βλάβη στον κάθε έναν ξεχωριστά.
Ενάμιση μήνα όμως μετά την έκδοσή της, η εργοδοσία της λιπασματοβιομηχανίας συνεχίζει να αδιαφορεί και να μην εφαρμόζει την απόφαση».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να εφαρμοστεί η προαναφερόμενη δικαστική απόφαση και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις που κατείχαν με πλήρη δικαιώματα βάσει και της Συλλογικής τους Σύμβασης.
Συγκέντρωση τη Δευτέρα 18/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν, στο Κερατσίνι, διοργανώνουν σωματεία του Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα, συνδικαλιστές από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχαν επίσης δεχτεί επίθεση από τα φασιστοειδή στο Πέραμα. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών.
«Με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που εργάζονται με "μπλοκάκι" προτίθεται να επιβραβεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τους εργοδότες που επί σειρά ετών αξιοποιούσαν την πρακτική της συγκεκαλυμμένης μισθωτής εργασίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει επίσης:
«Οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι", πέραν της γενικευμένης αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής που εξαπολύουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, σηκώνουν στην πλάτη τους τα βάρη των ασφαλιστικών εισφορών, στερούνται οποιουδήποτε δικαιώματος, π.χ. σε επιδόματα ή σε άδειες με αποδοχές, ασθενείας ή μητρότητας, ενώ από τη μια μέρα στην άλλη απολύονται χωρίς προειδοποίηση και αποζημίωση. Στο όνομα της προστασίας τους από την εργασιακή ζούγκλα, που τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες διαμόρφωσαν και διαιωνίζουν, δίνεται ακόμη μία προκλητική ενίσχυση στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, αν επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με "μπλοκάκι" σε μισθωτό εργαζόμενο».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με βάση τα παραπάνω, απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το παρακάτω ερώτημα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή για το γεγονός ότι η εργοδοτική εισφορά μετατίθεται από την εργοδοσία στις πλάτες των φορολογουμένων και των ίδιων των εργαζομένων - που υποτίθεται ότι δήθεν ωφελεί - την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους και η φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων κλιμακώνεται χωρίς τέλος;».