ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ξεκινούν στα «γεμάτα» τα αντιλαϊκά παζάρια για την 3η «αξιολόγηση»

Προ των πυλών η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Προ των πυλών η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Εγκαινιάστηκε ο νέος κύκλος αντιλαϊκής κλιμάκωσης στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι «ουρές» της 2ης «αξιολόγησης», όπως η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η εκταμίευση «υποδόσης» ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος. Συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα ενόψει της 3ης «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, ενώ στις 15 Σεπτέμβρη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ενδοαστικοί ανταγωνισμοί για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων δείχνει να ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα της 3ης «αξιολόγησης», με την πλευρά του ΔΝΤ να έχει θέσει ζήτημα νέων «διαγνωστικών ελέγχων» στις τράπεζες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων καθώς και για πιο «επιθετική» διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε δήλωσή στην εφημερίδα «Το Βήμα» χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια».

Σφίγγει η θηλιά των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Ταυτόχρονα, «προ των πυλών» εμφανίζεται η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, ως αποτέλεσμα βέβαια της σχετικής διάταξης νόμου που πέρασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, με την έναρξη λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ βέβαια οι τράπεζες, τα διάφορα «funds» και άλλα «κοράκια» θα έχουν τη δυνατότητα των πλειστηριασμών και με την ισχύουσα διαδικασία, στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις μέρες τη βδομάδα (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) αντί μιας μέρας τη βδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποκλειστικά στις αίθουσες των αρμόδιων δικαστηρίων.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι με προηγούμενο νόμο της σημερινής κυβέρνησης, ως πρώτη τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών (είτε ηλεκτρονικά είτε στις αίθουσες των δικαστηρίων) προβλέπεται η εμπορική αξία των ακινήτων και όχι η κατά πολύ μεγαλύτερη αντικειμενική τιμή, προκειμένου, βέβαια, να διευκολυνθεί η επιτυχής τους έκβαση.

Παράλληλα, από την 1η Γενάρη του 2018, το σύνολο των στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, θα μπορεί να μεταβιβάζεται από τις τράπεζες στα διάφορα «επενδυτικά» funds και κάθε είδους εταιρείες διαχείρισης, που ήδη έχουν αρχίσει να πιάνουν «πόστα» στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων νέα πεδία κερδοφορίας.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου σχετικά με τον τρίτο κύκλο «αξιολόγησης» προλειαίνουν το έδαφος για νέες παρεμβάσεις με κατεύθυνση το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το επίπεδο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι «βολιδοσκοπήσεις» και οι συζητήσεις σχετικά με τον δραστικό περιορισμό της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία και τα χρέη της λαϊκής οικογένειας.

Κατά συνέπεια, τα φαινόμενα αυτά θα πληθύνουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της στοχοθεσίας των τραπεζών για την απομείωση της μάζας των κάθε είδους «κόκκινων» δανείων από περίπου 106 δισ. ευρώ σήμερα στα 67 δισ. στο τέλος του 2019, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, το μεγαλύτερο ποσοστό της «μείωσης» θα επιτευχθεί στη διετία 2018 - 2019.

«Τρέχει» ο «εξωδικαστικός μηχανισμός»

Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων, με στόχο την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ το κρίσιμο σημείο για την ένταξη των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις είναι η «έκθεση βιωσιμότητας» από αρμόδιους εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του «μηχανισμού» έχει οριστικοποιηθεί η υποβολή (μόλις) 82 αιτήσεων, που με τη σειρά τους «έχουν προωθηθεί στους πιστωτές προς εξέταση και διαπραγμάτευση».

Να σημειωθεί πως οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Μάλιστα, ως πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας» προβλέπεται η ύπαρξη τουλάχιστον μιας κερδοφόρας χρήσης στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, γεγονός βέβαια που αποβάλλει ευθύς εξαρχής μια μεγάλη μάζα μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, από τις 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μέσω του «εξωδικαστικού» θα καταφέρουν να «διασωθούν» περίπου 120.000 - 125.000 επιχειρήσεις.

Σε διαρκή κατρακύλα τα λαϊκά εισοδήματα

Νέα κατρακύλα στη μάζα των λαϊκών εισοδημάτων εμφανίζουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα έτους 2016).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα συνολικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις καταγράφουν περαιτέρω μείωση περίπου στα 57,9 δισ. ευρώ (από 58,75 δισ. το 2016) με περαιτέρω μείωση ύψους 850 εκατ. ευρώ. Αν και για την ώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ως προς το ύψος των φόρων που βεβαιώθηκαν, είναι φανερό ότι αυτοί συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης ως αποτέλεσμα της καρατόμησης του αφορολόγητου ορίου που εφαρμόζεται από το 2016.

Ταυτόχρονα, το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2016 εμφανίζεται μειωμένο σε ποσοστό 20%, στα 3,8 δισ. ευρώ, από 4,7 δισ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ