ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Με νέες ασκήσεις οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ένταση

Αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν μαζί με νοτιοκορεατικά αλλά και ιαπωνικά πάνω από τη Χερσόνησο και όχι μόνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Σε νέα επίδειξη ισχύος προχωρούν οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζοντας διαρκώς τις στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο, σε μια περίοδο που οι βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας αναζωπυρώνουν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Χτες, αμερικανικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά τύπου «B-1B» και μαχητικά «F-35B» πέταξαν πάνω από τη Χερσόνησο μαζί με μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας, ενώ ολοκληρωνόταν η ετήσια άσκηση, ευρείας κλίμακας, των δύο χωρών «Ulchi».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ προχώρησαν και σε κοινές ασκήσεις με την Ιαπωνία, χτες, ανατολικά της Χερσονήσου. Πιο συγκεκριμένα, αμερικανικά «B1-B» και «F-35» πέταξαν κοντά στην ιαπωνική νήσο Κιουσού μαζί με ιαπωνικά μαχητικά «F-15».

Δύο μέρες πριν, η ΛΔ Κορέας είχε προχωρήσει σε νέα βαλλιστική δοκιμή, με πύραυλο που πέταξε πάνω από τμήμα της ιαπωνικής επικράτειας. Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, όπου εκφράστηκαν διάφορες «αποχρώσεις» στην καταδίκη της νέας δοκιμής, επιβεβαιώνοντας ότι η «αντιμετώπιση» των «απειλών» της Πιονγιάνγκ είναι μοχλός προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Η Κίνα ζητά «υπεύθυνη στάση» από όλους

Αυτό ανέδειξαν και οι δηλώσεις που έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, επικρίνοντας όσες «χώρες αγνοούν με επιλεκτικό τρόπο τις εκκλήσεις για διάλογο και δεν μιλούν παρά μόνο για κυρώσεις (...) Οι ενέργειές τους και οι δηλώσεις τους έχουν καταστροφικό και όχι εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση» του προβλήματος, προσθέτοντας ότι «μόλις η κρίση κλιμακώνεται, (οι χώρες αυτές) αποφεύγουν τις ευθύνες τους».

Η ίδια ανέφερε ότι η κατάσταση στη Χερσόνησο «δεν είναι σενάριο (ταινίας) ούτε παιχνίδι στον υπολογιστή, είναι μια πραγματική κατάσταση που αφορά στην ειρήνη στην περιοχή» και κάλεσε όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν «μια υπεύθυνη στάση».

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, Ρεν Γκουοκιάνγκ, τόνισε ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων δεν αποτελεί επιλογή (για την επίλυση του προβλήματος στη Χερσόνησο) αλλά και ότι το Πεκίνο «ζητά σθεναρά όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν την ηρεμία τους, να μην κάνουν τίποτα που θα οξύνει τις εντάσεις».

Συνομιλίες και δηλώσεις

Στο μεταξύ, δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρωτοστατούν σε επαφές για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας, αν και η προχτεσινή συνεδρίαση του ΣΑ δεν κατέληξε σε τέτοιες αποφάσεις, κάτι που αφορά υπαρκτές διαφωνίες και αντιθέσεις, αλλά και πυκνές διεργασίες.

Χτες το πρωί, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία «συμφώνησαν απόλυτα» για τα επόμενα μέτρα που «θα αυξήσουν την πίεση» κατά της ΛΔ Κορέας, όπως δήλωσε ο Αμπε, χωρίς όμως άλλες διευκρινίσεις.

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το ότι το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας ζήτησε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το επόμενο έτος στο επίπεδο - ρεκόρ των 5,26 τρισ. γεν. Στο μεταξύ, το Τόκιο μίλησε για «μια σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή», αντιδρώντας σε αρθρογραφία κρατικών ΜΜΕ της ΛΔ Κορέας, που επικρίνουν τη «στρατιωτική σύνδεση» Ιαπωνίας - ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι έχει αναχθεί «σε σοβαρή απειλή» για τη Χερσόνησο και επιταχύνει την «αυτοκαταστροφή» της Ιαπωνίας.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της Γερμανίας κατηγόρησε την ηγεσία της ΛΔ Κορέας ότι «είναι πρόθυμη να συνεχίσει ανεύθυνα την πολιτική πρόκλησης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή» και ότι «φέρει την ευθύνη για τις εντάσεις στην περιοχή». Ταυτόχρονα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Aachener Zeitung», δήλωσε ότι «ένας πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι καταστροφικός, στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα θύματα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Παρέμβαση έκανε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά τρόπους άσκησης περαιτέρω πιέσεων προς τη ΛΔ Κορέας, θίγοντας την επέκταση των κυρώσεων αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κίνα για τη διευκόλυνση αυτής της κίνησης.

Στην Ιαπωνία η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Η Μέι συμμετείχε και σε συνεδρίαση του ιαπωνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (φωτ.)
Η Μέι συμμετείχε και σε συνεδρίαση του ιαπωνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (φωτ.)
ΤΟΚΙΟ.--

Η ενίσχυση της «αμυντικής» συνεργασίας των δύο χωρών και οι νέοι όροι των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μετά το Βrexit, βρέθηκε στο επίκεντρο του τριήμερου ταξιδιού της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στην Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με τον Ιάπωνα ομόλογό της, Σίνζο Αμπε.

Οσον αφορά στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, οι δύο ηγέτες εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτή θα αφορά την «ανταλλαγή» αμυντικών τεχνολογιών, ενώ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού. Μάλιστα, η Τ. Μέι συμμετείχε χτες σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού, με θέμα τις πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας, κάτι που οι ιαπωνικές εφημερίδες χαρακτήρισαν εξαιρετικά σπάνιο για ξένο ηγέτη.

Η Μέι συνοδευόταν από τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ και αντιπροσωπεία επιχειρηματικών στελεχών διαφόρων τομέων, ενώ συμμετείχε και σε βρετανο-ιαπωνικό επιχειρηματικό Φόρουμ, στο πλαίσιο διεργασιών για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το Brexit.

Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε να διατηρηθούν οι ομαλές, ελεύθερες εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία. Την προηγούμενη μέρα σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είδε την προτεινόμενη από την Ιαπωνία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ ως «καλή βάση» για την έναρξη μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία.

Από τη μεριά του, ο Αμπε δήλωσε στην έναρξη του φόρουμ ότι «για τις ιαπωνικές εταιρείες, η Βρετανία είναι μια σημαντική βάση παραγωγής, πωλήσεων, έρευνας και ανάπτυξης και πολλά άλλα».

Οι περισσότερες από 1.000 ιαπωνικές εταιρείες επενδύουν σήμερα περίπου 40 δισ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου δραστηριοποιούνται με 140.000 εργαζόμενους. Περίπου το 40% των ιαπωνικών εταιρειών βρίσκονται στο βιομηχανικό κλάδο της μεταποίησης. Ανάμεσα στους ομίλους που έχουν «βάση» στη Μ. Βρετανία, είναι η τράπεζα «Νομούρα», η «Χιτάτσι», η «Τογιότα», η «Νισάν», η «Χόντα».

ΒΑΛΤΙΚΗ
Ενίσχυση των αμερικανικών περιπολιών

Ενόψει και των νέων ρωσικών ασκήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενισχυμένες δυνάμεις μαχητικών αεροσκαφών έχουν στείλει οι ΗΠΑ, προκειμένου να περιπολούν πάνω από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία (κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ) κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας Ρωσίας - Λευκορωσίας (West 2017), που έχουν προγραμματιστεί 14 - 20 Σεπτέμβρη στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα. Η ένταση στην περιοχή της Βαλτικής μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με τις δυο πλευρές να συγκεντρώνουν εκεί στρατιωτικές δυνάμεις.

Επτά μαχητικά F-15C των ΗΠΑ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Siauliai, για να περιπολούν στις χώρες της Βαλτικής, τρία περισσότερα από αυτά που έχουν εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ μετά τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως οι ασκήσεις έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «προπαγάνδα». «Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε γι' αυτές τις ασκήσεις», «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην περιοχή μας», είπε ο Λετονός πρέσβης στη Μόσχα. Ο Λετονός Πρόεδρος, Ραϊμόντς Βέγιονις, είπε ότι «οι ασκήσεις δημιουργούν πρόσθετη ένταση στην περιοχή, αλλά δεν αποτελούν στρατιωτική απειλή για τη Λετονία και τις άλλες Βαλτικές χώρες».

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Β. Ουμπράσας είπε ότι «ενισχύουμε τις περιπολίες από αέρα γι' αυτή την περίοδο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε κι επιπλέον στρατεύματα ξηράς».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μεγάλη απεργία σε εργοστάσιο της «Volkswagen»

Η «Volkswagen» διεκδικεί ενίσχυση του μεριδίου της στη διεθνή αγορά, εντείνοντας και την αντεργατική επίθεση

Copyright 2016 The Associated

Η «Volkswagen» διεκδικεί ενίσχυση του μεριδίου της στη διεθνή αγορά, εντείνοντας και την αντεργατική επίθεση
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Το εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen» στην Παλμέλα της Πορτογαλίας «παρέλυσε» προχτές από τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των χιλιάδων εργαζομένων στην απεργία που οργάνωσαν ενάντια στα σχέδια της διοίκησης για υποχρεωτική εργασία το Σάββατο για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα που κάλεσαν στην 24ωρη απεργία, «η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, η παραγωγή του εργοστασίου σταμάτησε εντελώς», ενώ οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην είσοδο του εργοστασίου «Autoeuropa», που βρίσκεται σε περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια της Λισαβόνας. Αστικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό, όπου εργάζονται περίπου 3.500 άνθρωποι, δεν έχει σταματήσει ποτέ από το άνοιγμα του εργοστασίου το 1995, παρά μόνο σε γενικές απεργίες.

Η απόφαση της διοίκησης του εργοστασίου να καταστεί υποχρεωτική η εργασία το Σάββατο για δύο χρόνια ελήφθη προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η παραγωγή ενός νέου μοντέλου της «Volkswagen» (T-Roc), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να πωλείται το 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ