Με θέμα την ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
«Φωτιές» σε Αγκυρα και Βαγδάτη άναψε χτες η απόφαση του Συμβουλίου της Επαρχίας Κιρκούκ να συμμετάσχει στο προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.
Η απόφαση ελήφθη παρουσία των 26 εκ των 41 μελών του Συμβουλίου της Επαρχίας Κιρκούκ. Οι 24 ψήφισαν υπέρ ενώ 2 απείχαν θεωρώντας την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα «παράνομη και αντισυνταγματική». Ο Νατζίμ Εντίν Καρίμ, κυβερνήτης της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχίας Κιρκούκ (την οποία εποφθαλμιά και η Τουρκία...), χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορικό γεγονός». Ισχυρίστηκε ότι «έχουμε το δικαίωμα να συμμετάσχουμε στο δημοψήφισμα και όποιος το αρνείται δεν ξέρει τίποτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα»...
Ο Σαάντ αλ Χαντίθι, εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, αποδοκίμασε την απόφαση του Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα του Ιράκ. Τόνισε ότι «επαρχίες που δεν αποτελούν τμήμα του αυτόνομου Κουρδιστάν δεν μπορούν να επιβάλουν αποφάσεις χωρίς την έγκριση της ιρακινής, κεντρικής κυβέρνησης».
Την απόφαση επέκρινε ως «αντισυνταγματική» και ο Τουρκμένος βουλευτής και αντιπρόεδρος του «Μετώπου Τουρκμένων Ιράκ», Χασάν Τουράν.
Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αντισυνταγματική» απόφαση. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε αυτή: «Η επίμονη επιδίωξη αυτής της επικίνδυνης κίνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αυτόνομου Κουρδιστάν ή του Ιράκ και δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ούτε θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής σε αυτή την περίοδο κρίσιμων εξελίξεων».
Στις 28 Μάρτη, το Συμβούλιο της Επαρχίας Κιρκούκ είχε προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις σε Βαγδάτη και Αγκυρα αποφασίζοντας να υψώσει την κουρδική σημαία πλάι στην ιρακινή σε δημόσια κτίρια, παρά την αντίθεση Αράβων και Τουρκμένων μελών του Συμβουλίου, οι οποίοι είδαν την κίνηση ως προσπάθεια «προσάρτησης» της περιοχής στα εδάφη του αυτόνομου Κουρδιστάν.
Δηλώσεις για την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, έκανε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η συριακή κυβέρνηση «απεδείχθη πιο σταθερή» και «ο Πρόεδρος Ασαντ πιο ισχυρός» από «ό,τι θα ήθελε το Βερολίνο να είναι». Υποστήριξε ακόμη ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα πολιτικής μετάβασης που θα διευκολύνει τη συμφιλίωση», κρίνοντας ωστόσο την όλη διαδικασία «πολύ αργή».
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει εγκαταστάσεις στη Συρία και τον Λίβανο για την παραγωγή πυραύλων «Κρουζ» με στόχο να τους χρησιμοποιήσει εναντίον του Ισραήλ.
Οπως δείχνουν οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων
Copyright 2017 The Associated |
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (φωτ.) |
Την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής επιδιώκει με σειρά επαφών που πραγματοποιεί από την Κυριακή σε χώρες της περιοχής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου συνάντησε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Λαβρόφ είπε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση «επιπρόσθετων βημάτων για την υποστήριξη των αμοιβαία επωφελών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων και επενδυτικών σχεδίων στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Πρόσθεσε πως ΗΑΕ και Ρωσία αποφάσισαν να προωθήσουν και τις διμερείς σχέσεις «συνεργασίας σε στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας», ενώ συζήτησαν εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε Λιβύη και Συρία, κ.ά.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Κουβέιτ, όπου επιδοκίμασε τις πρωτοβουλίες του εμιράτου για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις των άλλων χωρών του Περσικού Κόλπου με το Κατάρ και ζήτησε από όσους εμπλέκονται στην κρίση «να σταματήσουν τη ρητορική της σύγκρουσης».
Η περιοδεία Λαβρόφ ξεκίνησε από τη Σαουδική Αραβία, όπου τόνισε την «αποφασιστικότητα» της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει το Ριάντ στις προσπάθειες «συνένωσης» οργανώσεων και ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης. Εκτίμησε δε ότι έχουν «σταθεροποιηθεί» οι συνομιλίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Στο Κουβέιτ είχε βρεθεί την Κυριακή και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που, με αφορμή την ευρύτερη κινητικότητα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε και αυτός την υποστήριξή του στις προσπάθειες του εμιράτου να μεσολαβήσει ώστε να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.
Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ρωσία που δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τον Περσικό Κόλπο. Στο τέλος της περασμένης βδομάδας είχε βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζιανγκ Γκαολί, ο οποίος υπέγραψε δεκάδες μνημόνια και συμφωνίες διμερούς συνεργασίας συνολικής αξίας άνω των 70 δισ. δολαρίων. Ο Γκαολί είχε μάλιστα εκτιμήσει πως οι σινο-σαουδαραβικές σχέσεις «εισέρχονται σε ισχυρή, βιώσιμη και καρποφόρα φάση».
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις που αποκαλύπτουν διαθέσεις για κλιμάκωση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη προχώρησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Επιστρέψαμε εδώ για τα καλά! Δεν θα ξαναγίνει άλλος ξεριζωμός εποίκων στη Γη του Ισραήλ. Οι εποικισμοί δεν θα ξεριζωθούν», είπε ο Νετανιάχου σε εκδήλωση Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δείχνουν διάθεση για «σκληρή» διαπραγματευτική γραμμή σε επικείμενα παζάρια που σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες η Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμόυτ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρντένεχ, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Νετανιάχου λέγοντας πως η κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα πρέπει να τις καταδικάσει, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί «να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους, που είχαν στη Ραμάλα, ζήτησαν «πίστωση χρόνου 4 ή 5 μηνών» προκειμένου να συντάξουν «ειρηνευτική πρόταση».
Χτες, πάντως, στη Ραμάλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ράμι Χαμντάλα, εκφράζοντας τη «σθεναρή» υποστήριξή του στην «αφοσίωση» του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Τόνισε ακόμη πως «είναι παράνομη κάθε εποικιστική δραστηριότητα υπό το διεθνές δίκαιο» και πως αυτό είναι «ένα εμπόδιο που θα πρέπει να αφαιρεθεί».
Το βράδυ της Δευτέρας είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, που μετέβη στην Αγκυρα ενόψει της κινητικότητας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για το Παλαιστινιακό. Ο Ερντογάν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τονίζοντας ότι αυτό, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τη δυνατότητα «λύσης δύο κρατών». Πρόσθεσε πως η εξεύρεση ειρηνικής λύσης θα είναι επωφελής και για τους Ισραηλινούς. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Τούρκο ομόλογό του για τη «σαφή και σταθερή στάση» στο Παλαιστινιακό.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
«Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ. Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να ωθήσει την Ευρώπη «να πει πως θέλει να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσει να φορτώσει την ευθύνη μόνο στην ΕΕ και όχι στην Τουρκία».
Μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει επισημάνσεις όπως ότι θα ήθελε «να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Τούρκοι να παρατηρήσουν πως είναι αυτοί, δηλαδή το "σύστημα Ερντογάν", που καθιστούν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να παγιδευτούμε», είπε και πρόσθεσε: «Ολόκληρη η ευθύνη βρίσκεται στην τουρκική πλευρά».
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, που άρχισαν το 2005, βρίσκονται σήμερα σε «νεκρό σημείο». Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζονται να διαφωνούν σε μια οριστική διακοπή και ρήξη και χαρακτηρίζουν την Τουρκία «σημαντικό εταίρο». Πάντως, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, «το ζήτημα αν πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι καθαρά θεωρητικό, αφού σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει προς το παρόν διαπραγμάτευση».
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας περνούν «μια πολύ περίπλοκη φάση». «Θα ήθελα πολύ να έχω καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα», πρόσθεσε.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπαγέρ Νομπάκχτ, απέρριψε χτες την απαίτηση των ΗΠΑ να επισκεφθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας του επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Χαρακτήρισε μάλιστα «όνειρο» τις σχετικές απαιτήσεις που διατύπωσε προ ημερών η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ.
Στο μεταξύ, τις προσπάθειες των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποδοκίμασε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «καλή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών».