ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αύριο οι ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στήνουν κάλπικο καβγά γύρω από τη στάση της κυβέρνησης

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας στην Αθήνα, τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας στην Αθήνα, τον περασμένο Μάη
Το Ταλίν της Εσθονίας θα αποτελέσει αύριο, Τετάρτη, τον επόμενο σταθμό έκφρασης της επίσημης, αντικομμουνιστικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς η εσθονική κυβέρνηση, που ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, προετοιμάζει αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις - «μνημόσυνο για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εσθονικής προεδρίας, αύριο, με διοργανωτές το εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το «Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης» της Εσθονίας, γίνεται στο Ταλίν φιέστα που περιλαμβάνει καταρχάς συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης ή εκπροσώπων των υπουργείων Δικαιοσύνης και ακολουθεί «εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού» και «συνέδριο» για την «κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι Εσθονός ευρωβουλευτής και μέλος ταυτόχρονα του ΔΣ της «Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης». Η «Πλατφόρμα» περιλαμβάνει 55 δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από 13 κράτη - μέλη της ΕΕ (Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία) συν Ουκρανία, Μολδαβία, Ισλανδία, Αλβανία, Καναδά και ΗΠΑ, που επισήμως «ασχολούνται με την έρευνα, την τεκμηρίωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη του 20ού αιώνα».

Οι παράτες τους κλείνουν το βράδυ με την ...εικαστική έκθεση «Ο κομμουνισμός στον καιρό του» («Communism in its Time»).

Υπεράσπιση της ΕΕ και αισχρός αντικομμουνισμός

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αρνήθηκε να συμμετάσχει στη φιέστα, μιλώντας, σε επιστολή του προς την εσθονική προεδρία, για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και σημειώνοντας ότι αυτό «αντίκειται στις αξίες της ΕΕ» (!).

Από την άλλη, σαν σε μοιρασμένους ρόλους, ο Δ. Καμμένος, των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, αναπαρήγαγε σε προσωπικό του ιστολόγιο πλευρές του πιο χυδαίου και πρωτόγονου αντικομμουνισμού, αναμασώντας τη βρώμικη προπαγάνδα περί «σοβιετικής κατοχής» της Εσθονίας και χαρακτηρίζοντας «κομπλεξική» τη μη αναγνώριση του «ολοκληρωτισμού των κομμουνιστικών καθεστώτων».

Από την πλευρά της, η ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει και έριξε την αντικομμουνιστική της χολή, αναπαράγοντας την άθλια θεωρία της εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό. Τόνισε δε ότι η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω «Διεθνές Συνέδριο» «προσβάλλει τους Ελληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας...».

Στη συζήτηση έτρεξε να παρέμβει και η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, που δηλώνει την ικανοποίησή της για τις αντικομμουνιστικές φιέστες της ΕΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ, με αφορμή τη στάση της τελευταίας το 2006, όταν απέρριπτε την καταδίκη των «κομμουνιστικών εγκλημάτων».

Το δε Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή δεν αναγνωρίζει «ιστορικά εγκλήματα»...

Τέλος, ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει ότι οι αντικομμουνιστικές αυτές παράτες αποτελούν επίσημη πολιτική της ΕΕ. Αναφέρεται στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του Απρίλη του 2009, σημειώνοντας ότι η φιέστα διοργανώνεται σύμφωνα με αυτό. Μάλιστα, μέμφεται τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η αιτιολογία που επικαλείται για να μη συμμετάσχει στην αντικομμουνιστική εκδήλωση «έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την αιτιολογία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ψήφισμα που, όπως ο ίδιος θυμίζει, «υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν τότε οι Ελληνες ευρωβουλευτές».

Θυμίζουμε, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. φρόντισαν να μη συμμετέχουν καν στη διαδικασία, ενώ η ΝΔ «απείχε». Το ΚΚΕ καταψήφισε και καταδίκασε απερίφραστα το ψήφισμα και την αντικομμουνιστική υστερία. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μεν, φρόντισε όμως με γενικόλογες αναφορές του να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε αντιδραστικούς συνειρμούς.

Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούνταν στην Μπρατισλάβα...

Το θέμα ανέδειξε τότε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Πέρσι τέτοιες μέρες, μια αντίστοιχη αντικομμουνιστική φιέστα της ΕΕ διοργανωνόταν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που είχε τότε την προεδρία της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Μέρας Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», η σλοβάκικη προεδρία της ΕΕ οργάνωσε σχετικό συνέδριο, φιλοξενώντας εκπρόσωπους των υπουργείων Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της ΕΕ και των εθνικών «ινστιτούτων μνήμης». Παράλληλα, τα «εθνικά ιδρύματα μνήμης» και ΜΚΟ συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των «εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα» σαν ποινικά αδικήματα απ' τα συστήματα δικαιοσύνης των κρατών.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρητη προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό πάνε χέρι - χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, κύριο θέμα εκείνης της διάσκεψης ήταν η λεγόμενη «άνοδος της ριζοσπαστικοποίησης στην Ευρώπη».

Οι διοργανωτές δεν έκρυψαν και τότε τις προθέσεις τους, αναφέροντας ότι το συνέδριο, εκτός του να «τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, φασισμού και κομμουνισμού», στόχο έχει και «να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης) στην Ευρώπη και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου». Μάλιστα, υποδείκνυαν μέτρα «τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά», φιλοδοξώντας να εμπλουτίσουν οι εργασίες του συνεδρίου τη «φαρέτρα» της ΕΕ.

Μια μικρή λεπτομέρεια: Σε εκείνο το συνέδριο υπήρξε επίσημη εκπροσώπηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλοντας τη στάση της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη συμμετοχή της στην αντιδραστική αυτή σύναξη νομιμοποιεί και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντικομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και στην αθώωση του φασισμού, που ιστορικά, όπως και σήμερα, αποδεικνύονται ότι αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η μη συμμετοχή της κυβέρνησης δεν παραγράφει τις ευθύνες της

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία

Σε χτεσινό του σχόλιο για τη συζήτηση με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός, που στηρίζεται από επιτελεία της ΕΕ και στον οποίο πρωτοστατεί η ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, από κοινού φυσικά με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του ελληνικού λαού, όπως και όλων των λαών της Ευρώπης. Η αυτονόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, φυσικά και δεν παραγράφει τις δικές του ευθύνες, αφού με τα παραπάνω κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μνημόνια, ενώ ο αντισοβιετισμός και ο ιστορικός αναθεωρητισμός ήταν και είναι βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του».

Σε προηγούμενο σχόλιο, σχετικά με την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν θα συμμετάσχει στο αντικομμουνιστικό συνέδριο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: «Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν να μη συμμετέχει στις ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική, που με συνέπεια εφαρμόζει μαζί με κομπλεξικούς αντικομμουνιστές που υπερασπίζονται τους συνεργάτες των ναζί. Οσο για την προσπάθειά της να βγάλει λάδι την ΕΕ, της θυμίζουμε ότι η εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού είναι η επίσημη ιδεολογία της και παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται συχνά πυκνά υπό την αιγίδα της».

Με υλικό από τον Γκέμπελς και την CIA

Βρήκαν την καλύτερη ευκαιρία για να ξεθάψουν και να προβάλλουν στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων την «αφρόκρεμα» της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Με αφορμή όλη αυτήν τη συζήτηση για την αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης παρουσίασαν το περιεχόμενο της εκδήλωσης και το «έντυσαν» με πλάνα από ντοκιμαντέρ παραγωγής CIA και άλλων «ευαγών ιδρυμάτων». Βρήκαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν «κλίμα», κάτω από τον τίτλο «εγκλήματα του κομμουνισμού». Και, να τα ρεπορτάζ, να οι αναλύσεις, να τα «ντοκουμέντα», να οι ομαδικοί τάφοι στο Κατίν κ.λπ. κ.λπ. Γνωστή και παλιά ιστορία. Για να στοιχειοθετήσουν τις βρωμιές τους σχετικά με «τα εγκλήματα του κομμουνισμού», αναπαράγουν την ίδια τη ναζιστική προπαγάνδα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Κατίν. `Η παπαγαλίζουν τον Γκέμπελς, άλλα στελέχη μυστικών υπηρεσιών μεταγενέστερα, που εμπνεύστηκαν διάφορα παραμύθια... Οσες σελίδες κι αν γράψουν τα επιτελεία τους, όσα ντοκιμαντέρ κι αν ξεθάψουν από τα αρχεία της CIA, το ψέμα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, ούτε βέβαια τα όσα πέτυχε ο σοβιετικός λαός με το αίμα και τους αγώνες του, ενάντια στην καπιταλιστική θηριωδία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ