«Είμαστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς αλλά και την κυβέρνηση ώστε να δοθεί μία οριστική λύση όπως αυτή που δόθηκε για την καθαριότητα των δήμων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί, αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος Υγείας, αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ως φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα, ενώ δουλεύουν κάτω από τη συνεχή ανασφάλεια και την απειλή της ανεργίας.
Ομως, η «λύση» που υιοθέτησε για τους συμβασιούχους η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμά τους στη δουλειά, αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από αυτούς στην ανεργία, μέσα στους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, προϋπόθεση για να παραμείνει ένα μέρος των εργαζομένων στη δουλειά και να προσληφθούν ως τακτικό προσωπικό, είναι οι δήμοι να καλύπτουν τη σχετική δαπάνη εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.
Το «πατρόν» με βάση το οποίο ετοιμάζεται το «κοστούμι» για τους επικουρικούς γιατρούς σημαίνει, από τη μια, απολύσεις επικουρικών και, από την άλλη, κάλυψη της μισθοδοσίας των γιατρών από τα ίδια τα νοσοκομεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα βάρη που θα φορτωθούν στις πλάτες των ασθενών.
Για τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής
Συγκεκριμένα, το Σωματείο είχε επισημάνει ότι την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας νοσηλείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων περιστατικών νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. «Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν προσωπικός χώρος ούτε προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι - προαύλια αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων», σημείωνε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.
Ενώ η ΔΥΠΕ χαρακτήρισε «καταστροφολογία» όσα καταγγέλλει το Σωματείο, δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει το παραμικρό στοιχείο για να διαψεύσει την παραπάνω εικόνα. Αντιθέτως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί κι αυτή στην ανακοίνωσή της ότι η συγκεκριμένη κλινική είναι «πράγματι επιβεβαρημένη, από πλευράς εισαγωγών», χωρίς να αποσαφηνίσει σε τι ακριβώς συνίσταται και πού οδηγεί αυτή η «επιβάρυνση».
Η δυσαρέσκεια της ΔΥΠΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Σωματείο διεκδικεί τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών και δεν αποδέχεται το ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκαλεί το Σωματείο γιατί στην ανακοίνωσή του «δεν είπε ότι για πρώτη φορά με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία δημιουργείται ένα ενδιάμεσο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αποφασιστικές και διακριτές αρμοδιότητες και πλήρη διοικητική υποστήριξη, ενώ σε κάθε επίπεδο διοίκησης συμμετέχουν οι Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Πρόκειται για το νόμο που πήρε τη σκυτάλη από την αντιδραστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, στην κατεύθυνση των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ, συνεχίζοντας τα βήματα στην πορεία μετατροπής του σε ένα ακόμα πεδίο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων.
Καταγγελίες από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων των νησιών
Το κατάστημα ισχυρίζεται ότι έχει πάρει ...άδεια, λόγω της καφετέριας που λειτουργεί στο εσωτερικό του. Οπως τονίζει, όμως, το Σωματείο, καμία «άδεια» δεν του δίνει το δικαίωμα «να ανοίγει όλο το κατάστημα και να λειτουργεί ταμεία αυτές τις μέρες. Είναι παράνομο, δεν καλύπτεται από κανένα νόμο που αφορά τη λειτουργία των μεγάλων σούπερ μάρκετ». Επιπλέον, το Σωματείο προσθέτει πως η εργοδοσία παρατείνει σε μόνιμη βάση το ωράριο, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί πελάτες μέχρι τις δέκα και τις έντεκα το βράδυ...
Την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 4 μ.μ., την οποία αποφάσισε για την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.
«Το σίγουρο είναι ότι πάντα κάτι θα βρίσκουν. Μια είναι τα μπάνια του λαού, η άλλη η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, οι Τούρκοι τουρίστες το Σάββατο και τις Κυριακές, κρουαζιερόπλοιο το μεσημέρι, πανσέληνος στις 30 Φλεβάρη... Το μόνο που δεν βρίσκουν είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτά τα έχουν θάψει στα χρηματοκιβώτιά τους οι διάφοροι όμιλοι, μαζί με τα εκατομμύρια που έχουν βγάλει στις πλάτες μας. Για αυτούς ακριβώς δουλεύει ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν «φρένο» στην προσπάθεια να γίνουν καθεστώς τα ωράρια - «λάστιχο», να οργανωθούν στο Σωματείο και να έρχονται σε επαφή μαζί του για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλειάς.
Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ μιας σειράς θεραπειών των παιδιών, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι και άνεργοι γονείς αναγκάζονται να περιμένουν για περισσότερο από έξι μήνες μέχρι να καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα ποσά που δικαιολογεί για θεραπείες των παιδιών τους. «Οι πληρωμές αφορούν λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες των παιδιών που δεν σηκώνουν αναβολές και καθυστερήσεις», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
Στη συνάντηση που είχε με το Σύλλογο, η μία και μοναδική υπάλληλος που ασχολείται με τις αιτήσεις των οικογενειών επιβεβαίωσε ότι οι γονείς θα αναγκαστούν να περιμένουν ένα εξάμηνο μέχρι να τους πιστωθούν τα χρήματα που έχουν καταβάλει. Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, οι οικογένειες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να καταφεύγουν σε δανεικά για να πληρώνουν τις συνεδρίες των παιδιών αλλά και να στερούνται βασικά αγαθά προκειμένου να μη διακόψουν τις απαραίτητες θεραπείες.
Ο Σύλλογος διεκδικεί: Την άμεση καταβολή των καθυστερούμενων και τρεχουσών πληρωμών σε όλες τις οικογένειες. Τη στελέχωση των υπηρεσιών έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις οι λαϊκές οικογένειες. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.