Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΓΝΗ
Με κατηγορίες απέναντι στο Σωματείο απαντά η ΔΥΠΕ

Για τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ εγκαλεί η 7η ΥΠΕ (ΔΥΠΕ Κρήτης) για τις καταγγελίες που έκανε το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Το Σωματείο, που έχει διαρκές μέτωπο διεκδίκησης ασφαλών και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για το προσωπικό και νοσηλείας για τους ασθενείς του νοσοκομείου, είχε καταγγείλει στις αρχές του Αυγούστου την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική. Η ...απάντηση της ΔΥΠΕ στα παραπάνω ήταν να κατηγορήσει το Σωματείο για «ανυπόστατες δηλώσεις μηδενισμού και καταστροφολογίας». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΥΠΕ καταφέρεται ενάντια στο Σωματείο.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο είχε επισημάνει ότι την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας νοσηλείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων περιστατικών νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. «Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν προσωπικός χώρος ούτε προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι - προαύλια αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων», σημείωνε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Ενώ η ΔΥΠΕ χαρακτήρισε «καταστροφολογία» όσα καταγγέλλει το Σωματείο, δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει το παραμικρό στοιχείο για να διαψεύσει την παραπάνω εικόνα. Αντιθέτως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί κι αυτή στην ανακοίνωσή της ότι η συγκεκριμένη κλινική είναι «πράγματι επιβεβαρημένη, από πλευράς εισαγωγών», χωρίς να αποσαφηνίσει σε τι ακριβώς συνίσταται και πού οδηγεί αυτή η «επιβάρυνση».

Η δυσαρέσκεια της ΔΥΠΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Σωματείο διεκδικεί τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών και δεν αποδέχεται το ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκαλεί το Σωματείο γιατί στην ανακοίνωσή του «δεν είπε ότι για πρώτη φορά με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία δημιουργείται ένα ενδιάμεσο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αποφασιστικές και διακριτές αρμοδιότητες και πλήρη διοικητική υποστήριξη, ενώ σε κάθε επίπεδο διοίκησης συμμετέχουν οι Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Πρόκειται για το νόμο που πήρε τη σκυτάλη από την αντιδραστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, στην κατεύθυνση των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ, συνεχίζοντας τα βήματα στην πορεία μετατροπής του σε ένα ακόμα πεδίο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ (2017-08-10 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανάγκες (2014-07-04 00:00:00.0)
Δώρο στην επιχειρηματική δραστηριότητα (2009-02-24 00:00:00.0)
Προκλητική και τρομοκρατική καθαίρεση (2005-11-08 00:00:00.0)
Παροχές «υγείας» σύμφωνα με την τσέπη του ασθενούς (2005-08-14 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε το κυλικείο (2005-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org