ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η επικύρωση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, του νομοσχεδίου που πέρασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της ΛΔ Κορέας, οξύνει παραπέρα την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σε αναρτήσεις του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην απόφαση Τραμπ, έκανε λόγο για «κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας», που βάζει «τέλος στις ρωσικές ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση». Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε την απόλυτη αδυναμία της, παραχωρώντας την εκτελεστική εξουσία στο Κογκρέσο κατά τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο».
Σε ανάλογο ύφος κινείται και ο ρωσικός Τύπος, με την «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» να σημειώνει ότι «δεν πρόκειται πλέον για επιβολή κυρώσεων, αλλά για το ποιος είναι ο κύριος του Λευκού Οίκου».
Ο Τραμπ, επικαλούμενος την «εθνική ενότητα», επικύρωσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο κράτησε κάποιες αποστάσεις από το «πολύ ατελές» κείμενο του Κογκρέσου, όπως το χαρακτήρισε. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησης της εκτελεστικής εξουσίας, ο νόμος θέτει εμπόδια στην ικανότητα των ΗΠΑ να συνομολογούν θετικές για τον αμερικανικό λαό συμφωνίες και θα φέρει κοντά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα», και αναφέρεται ιδιαίτερα στο εδάφιο του νόμου, πια, ότι αν ο Πρόεδρος θέλει να άρει τις κυρώσεις, το Κογκρέσο πρέπει να τοποθετηθεί και έχει το δικαίωμα να αλλάξει μια τέτοια απόφαση.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μπορούν ακόμη να επιδεινωθούν», είχε αναφέρει σε συνέντευξη την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που αναμένεται να συναντηθεί το Σαββατοκύριακο με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνάντησης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Μανίλα των Φιλιππίνων.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Τραμπ, παίρνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει ο νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις αστικές τάξεις και τα μονοπώλια της ΕΕ, έσπευσε να δηλώσει ότι «η νέα διατύπωση λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων συμμάχων μας, που υπήρξαν αποφασιστικοί εταίροι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Μέτα από αυτό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ικανοποιημένος» σε γενικές γραμμές από την άμβλυνση στη διατύπωση, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει απάντηση αν οι κυρώσεις «στην πράξη πλήξουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις». Στην πραγματικότητα, αυτό που ανησυχεί την ΕΕ, και ιδιαίτερα τη Γερμανία, είναι το ζήτημα της τροφοδοσίας με ρωσική Ενέργεια και η ειδικά η προοπτική του «Βόρειου Αγωγού 2» («Nord Stream 2»), που θα πηγαίνει παράλληλα με τον ομώνυμο αγωγό 1 και μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Οι ΗΠΑ θέτουν εμπόδια στο έργο αυτό, που έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στο ενεργειακό δίκτυο το 2020, αξιοποιώντας και επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι εταίροι τους, όπως το θέμα της «απεξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική Ενέργεια». Μέχρι τώρα η Ρωσία καλύπτει πάνω από το 30% των αναγκών της ΕΕ, κάτι που την καθιστά πρώτη στον τομέα αυτό, με αντίστοιχο ποσοστό και στο πετρέλαιο. Επικριτές επίσης υπάρχουν και μέσα στην ΕΕ, ειδικά στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, ωστόσο μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.λπ., βλέπουν ότι τους συμφέρει η μεταφορά των καυσίμων με τους ρωσικούς αγωγούς, παρά η πιο κοστοβόρα χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, την οποία όμως θέλουν να προωθήσουν τα αμερικανικά μονοπώλια που βγάζουν σχιστολιθικό αέριο.
Copyright 2017 The Associated |
Από τη χτεσινή επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Πεκίνο |
Τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα «εξαλείψει» από το έδαφός της τις «αντικινεζικές» δυνάμεις, καθώς και τις «αντικινεζικές» αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, διατύπωσε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εύλογες αιτιάσεις της κινεζικής πλευράς ότι η Τουρκία υποστηρίζει την τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα της βορειοδυτικής Κίνας, τους Ουιγούρους, που εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις και συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες, συνήθως με μαχαίρια.
Ο Τσαβούσογλου είπε συγκεκριμένα: «Αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια της Κίνας όπως τη δική μας ασφάλεια. Δεν θα ανεχτούμε στην Τουρκία απολύτως καμιά δραστηριότητα εχθρική προς την Κίνα (...) και θα λάβουμε μέτρα για να εξαλείψουμε οποιεσδήποτε αναφορές του Τύπου οι οποίες στρέφονται εναντίον της Κίνας».
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ η κυβέρνηση της Κίνας έχει αρχίσει μια εκτεταμένη επιχείρηση ενίσχυσης της ασφάλειας στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, στην οποία κατοικεί η μειονότητα των Ουιγούρων, και κατηγορεί ισλαμιστές «αυτονομιστές» που συνδέονται με ξένες οργανώσεις ότι βρίσκονται πίσω από βίαιες συγκρούσεις.
Στην πραγματικότητα, η όποια προσέγγιση των δύο χωρών έχει σχέση με την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, όπως το μεγάλο εγχείρημα του σύγχρονου εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα, και η Τουρκία θέλει να έχει επίσης μερίδιο, με δεδομένες τις «τριβές» τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ.
Στην ίδια την Τουρκία, συνεχίζεται η συζήτηση για το ζήτημα των σχέσεων με την ΕΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Πολίτικο», που δημοσιεύτηκε χτες, σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προτάσσοντας το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, αλλά ταυτόχρονα καλεί την Τουρκία να κάνει περισσότερα βήματα προσέγγισης προς την ΕΕ, επικαλούμενος υποκριτικά «ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών», που δήθεν αποτελούν ευρωπαϊκές αρχές (όπως αυτές των επεμβάσεων όπου συμμετέχει η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία).
Ταυτόχρονα, στην Αγκυρα συνεχίζεται η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιούλη, με καταθέσεις πιλότων οι οποίοι είχαν πάρει εντολή να καταρρίψουν αεροσκάφος που δεν γνώριζαν ότι ήταν αυτό όπου μετέβαινε ο Τούρκος Πρόεδρος.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Ως «ανακριβείς» διέψευσε χτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία τις πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ πως στάλθηκαν αμερικανικά άρματα μάχης και εκατοντάδες φορτηγά με όπλα στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG, διαβεβαιώνοντας πως οι αμερικανικές αρχές είναι «πλήρως διάφανες» στην Τουρκία όσον αφορά στα όπλα που στέλνουν στις κουρδικές οργανώσεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.
«Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αποτελείται πρωτίστως από ελαφρά όπλα και πυρομαχικά και στηρίζει στοιχεία του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Κατηγόρησε μάλιστα τις δυνάμεις που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις πως προσπαθούν «να μας αποσπάσουν από την κοινή μας επιθυμία και στόχο για καταστροφή του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους")».
Αξίζει πάντως να επισημανθεί το γεγονός πως μία από τις «πηγές ψευδών ειδήσεων» ήταν το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», που την 1η Αυγούστου μετέδωσε πως οι ΗΠΑ έστειλαν 100 φορτηγά με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους των δυνάμεων YPG στις 30 Ιούλη και πως τα φορτηγά αυτά εθεάθησαν στη βορειοανατολική συριακή πόλη Χάσκα προτού μπουν σε βόρεια προάστια της Ράκα.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας μέσω της δημιουργίας νέας «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» βορείως της πόλης Χομς. Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται δεκάδες συνοικίες της πόλης Χομς και περίχωρα, όπου κατοικούν περίπου 147.000 άνθρωποι.
Στη συμφωνία αναφέρονται μέτρα για άρση των μπλόκων με στόχο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ακριβείς περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.
Στο μεταξύ, διοικητές του «Ισλαμικού Κράτους» απαίτησαν από όλους τους νέους άνδρες ηλικίας από 20 έως 30 ετών να πάρουν τα όπλα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, που συνορεύει με το Ιράκ. Η εντολή για επιστράτευση των νέων ανδρών έρχεται μετά από τις βαριές απώλειες που υφίστανται οι τζιχαντιστές σχεδόν σε όλα τα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, την αφορμή έδωσαν οι πληροφορίες πως στο Ντέιρ Εζόρ είναι καθ' οδόν ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού που επιδιώκουν την ανακατάληψη και αυτής της περιοχής.
ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Αντίθετος στη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός, Φαγιέζ Σάρατζ, με την ιταλική κυβέρνηση για περιπολίες σκαφών της ιταλικής ακτοφυλακής στα λιβυκά εγχώρια ύδατα με στόχο την αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία φαίνεται πως είναι ο διοικητής των λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ.
Εκπρόσωπος του στρατηγού Χάφταρ ανακοίνωσε χτες πως η διοίκηση του στρατού στις ανατολικές πόλεις Βεγγάζη, Ρας Λανούφ και Τομπρούκ αλλά και στην πρωτεύουσα Τρίπολη έδωσε εντολή στις δυνάμεις του «να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σκάφη επιχειρήσουν να εισέλθουν στα λιβυκά εγχώρια ύδατα δίχως στρατιωτική άδεια». Με τον τρόπο αυτόν ο στρατηγός ε.α. Χ. Χάφταρ φαίνεται πως δεν επιδιώκει απαραίτητα να συγκρουστεί με ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αιματοκύλισαν τη χώρα του το 2011 για να προωθήσουν τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα, αλλά πιθανώς να αποτρέψει οποιαδήποτε σχέδια παράκαμψής του ώστε να επιβληθεί ως ηγέτης και «άρχοντας» μελλοντικών εξελίξεων.
Αφορμή γι' αυτήν την απόφαση έδωσε η έγκριση σχεδίου την Τετάρτη από την ιταλική Βουλή για την αποστολή σκαφών στη Λιβύη με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τότε, η υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, δήλωσε πως η απόφαση της Βουλής «δεν επιδιώκει την παραβίαση ή υπονόμευση των λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων», διαβεβαιώνοντας πως η αποστολή των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή «δεν θα είναι μπλόκο» αλλά θα βοηθήσει τάχα τις λιβυκές δυνάμεις ακτοφυλακής στη διαχείριση του ζητήματος...