ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Τρεις πυροσβέστες με εγκαύματα στο νοσοκομείο

Επιβεβαιώνονται καθημερινά οι φόβοι ακόμα και για τη ζωή των πυροσβεστών εξαιτίας των ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό

Το πυροσβεστικό όχημα που κάηκε
Το πυροσβεστικό όχημα που κάηκε
Τρεις πυροσβέστες ελαφρά τραυματίες με εγκαύματα, δύο πυροσβεστικά οχήματα, το ένα καμένο και το άλλο με ζημιές, φθορές σε τρία σπίτια και δύο ΙΧ κατεστραμμένα άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε χτες ανάμεσα στα Καλύβια και στο Λαγονήσι. Το περιστατικό έρχεται περίπου 3 βδομάδες από τότε που ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν, ενώ οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε δύο οικισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες «έγλειψαν» σπίτια. Πρόκειται για την τρίτη φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή από τη Δευτέρα. Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι και οριοθετήθηκε 2,5 ώρες αργότερα. Πριν τις 5.30 το απόγευμα σταμάτησε η επιχείρηση των εναέριων μέσων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε στη διασταύρωση της λεωφόρου Αναβύσσου με την οδό Παναγούλη, στο Λαγονήσι.

Στο σημείο έσπευσαν και στην πορεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχείρησαν σταδιακά ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την περιορίσουν και να αποτρέψουν τον κίνδυνο που υπήρχε για τις κατοικημένες περιοχές. Στον τόπο επιχειρούσαν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων, 12 οχήματα ΟΤΑ καθώς και δύο ελικόπτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους κατοίκους των σπιτιών που βρίσκονταν κοντά στη φωτιά να τα εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους.

Ακόμα και τη ζωή τους ρισκάρουν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τις φωτιές

© 2017 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑ

Ακόμα και τη ζωή τους ρισκάρουν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τις φωτιές
Ζημιές υπέστησαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής (σ.σ. το ένα 10 τόνων και το άλλο 2,5), ενώ οι τρεις από τους τέσσερις πυροσβέστες που επέβαιναν μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο τέταρτος παρέμεινε στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας πυροσβέστης φέρει εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, ο δεύτερος στο αυτί και το στέρνο και ο τρίτος στο πρόσωπο. Επρόκειτο για τα πρώτα οχήματα που πήγαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ήταν οχήματα που περιπολούσαν στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι το όριο ασφάλειας στη στελέχωση των οχημάτων είναι τρία άτομα, αφού ο οδηγός πρέπει να βρίσκεται κοντά σε αυτό και τα άλλα δύο να επιχειρούν. Λόγω, όμως, των ελλείψεων της Πυροσβεστικής σε προσωπικό, πολλά οχήματα στελεχώνονται από δύο άτομα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αλλά και κινδύνους για το προσωπικό που επιχειρεί.

Τραγικές ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπάρχουν 540 κενά στην οργανική δύναμη των μονίμων, η οποία, σύμφωνα με το αρχηγείο του, αποτελείται σήμερα από 1.614 αξιωματικούς, 1.142 πυρονόμους και 5.961 αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες, δηλαδή, 8.494 άτομα (σ.σ. 8.869 οργανικές θέσεις μονίμων). Στη δύναμη αυτή προστίθενται 3.944 πενταετείς (σ.σ. οργανικές θέσεις πενταετών 4.000). Για φέτος εγκρίθηκε και η πρόσληψη 1.300 εποχικών. Υπάρχουν δε 223 πυροσβέστες ειδικών καθηκόντων (σ.σ. 388 οι σχετικές οργανικές θέσεις). Ωστόσο, τα πραγματικά οργανικά κενά είναι, σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες, 4.000.

Οπως έχει καταγγείλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο το γεγονός ότι το μόνιμο προσωπικό δεν πληρώνεται υπερωρία και δουλεύει την υπερεργασία δωρεάν, με αντάλλαγμα ρεπό, που και αυτά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να δοθούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Για το λόγο αυτό, καλούνται αρκετές φορές σωρηδόν σε επιφυλακή, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν πυρκαγιές ή ακόμα και όταν οι πυρκαγιές εκδηλώνονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή ευθύνης των σταθμών που υπηρετούν.

Η ήδη μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων, που οδηγεί στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων, κάτι που επισημάνθηκε και κατά τον περσινό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. Οταν ξεσπούν μεγάλες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μεταφέρονται για ενίσχυση και σε άλλες περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Η εργασία εντατικοποιείται ακόμα περισσότερο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει αρχικά ταξίδι 6, 7 και 8 ωρών με τα πυροσβεστικά οχήματα, πριν από την εμπλοκή τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ η συνολική εργασία που παρέχουν φτάνει τις 30 - 40 ώρες. Χώροι για ξεκούραση και ανάπαυση συνήθως δεν διατίθενται για τους πυροσβέστες.

Ερευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς πήγε στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί πολλές φωτιές σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων. Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Καπέλιο, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση της υγείας των τριών πυροσβεστών.

Παράλληλα, σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ωραία του δήμου Ηλιδας, στη βόρεια Ηλεία. Η φωτιά ελέγχθηκε το απόγευμα. Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Νέα Καρβάλη της Καβάλας. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και μαινόταν σε χορτολιβαδική έκταση. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν τρία αεροσκάφη, ένα τύπου «Καναντέρ» και δύο τύπου «Πεζετέλ».

ΟΓΕ
Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις γονικές άδειες των πυροσβεστών

Την κατάργηση όλων των περιορισμών στις γονικές άδειες των πυροσβεστών διεκδικεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η ΟΓΕ καταγγέλλει την επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακόμα και στα ελάχιστα μέτρα προστασίας της μητρότητας που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τον κλάδο των πυροσβεστών. Οπως έχει καταγγείλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», η κυβέρνηση στερεί τη γονική άδεια από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (από 15 Ιούνη έως 15 Σεπτέμβρη), επιδιώκοντας να «μπαλώσει» τα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού και καταργώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ σημειώνει: «Η περσινή απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή των αδειών ανατροφής από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου για όλες και όλους τους πυροσβέστες, καθώς και η φετινή της απόφαση που ζητά από τις γυναίκες πυροσβέστες να αποδεικνύουν ότι είναι γαλουχούσες για να πάρουν αυτή την άδεια (!) αποκαλύπτει περίτρανα για ακόμα μια φορά το πραγματική αντεργατική της πολιτική, που τσακίζει το δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη μητρότητα. Η κυβέρνηση, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ, θεωρεί τη μητρότητα κόστος». Η ΟΓΕ διεκδικεί την άμεση κατάργηση όλων των περιορισμών στις γονικές άδειες και διευκολύνσεις για τους πυροσβέστες που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία.

Εργα αποκατάστασης στο λιμάνι της Κω

Ξεκίνησαν χτες τα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι της Κω για τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί και πάλι η προσέγγιση των πλοίων της ακτοπλοΐας. Το έργο διεξάγεται υπό την πλήρη ευθύνη και επίβλεψη του υπουργείου Υποδομών, το οποίο έκανε τη σχετική μελέτη.

Εκτροχιάστηκε εμπορική αμαξοστοιχία

Εμπορική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε στη Φθιώτιδα, γύρω στις 2.30 χτες τα ξημερώματα, στο ύψος της Καλλιπεύκης Δομοκού, με αποτέλεσμα να κλείσει η σιδηροδρομική γραμμή. Από τη στιγμή εκείνη τα δρομολόγια Λιανοκλάδι - Παλαιοφάρσαλος εκτελούνταν με λεωφορεία.

Λόγω του δύσβατου του σημείου και των πολλών βαγονιών της αμαξοστοιχίας η ζημιά αναμενόταν πολύ δύσκολα να αποκατασταθεί μέσα στη μέρα και μέχρι τότε το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετούνταν με λεωφορεία.

Δεύτερο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ένας 76χρονος, που είχε προσβληθεί από τον ιό, άφησε την τελευταία του πνοή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί ο θάνατος 90χρονης γυναίκας από την Αργολίδα, με επιβαρυμένη υγεία, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, η οποία εμφάνισε επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα, και άφησε την τελευταία της πνοή. Ο ιός επανήλθε φέτος, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας. Μέχρι στιγμής 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει.

Δύσκολη η κατάσταση στη Λέσβο

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν χτες η κατάσταση με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που έκαιγε από νωρίς το απόγευμα σε δασική έκταση και ελαιώνες μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου, στη Λέσβο, στην περιοχή Καφενεδέλια. Η φωτιά εξελισσόταν σε τρία μέτωπα, σε μεγάλη έκταση, στην περιοχή Τσιπούρ, ενώ κατευθυνόταν προς τον Καριώνα. «Πρόκειται για εμπρησμό», δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Ν. Μπαμπάκος, εξηγώντας: «Μπήκε η πρώτη φωτιά στις 4.30 το απόγευμα, άμεσα την έσβησε πυροσβεστική δύναμη που μετέβη στην περιοχή και αμέσως παρακάτω ξεσπούσαν νέα μέτωπα».

Στο νησί θα μετέβαιναν πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη και άλλα δέκα άτομα από την Αθήνα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνταν από 31 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 24 ατόμων, έξι οχήματα εθελοντών, δύο βυτιοφόρα ΟΤΑ. Η κατάσταση θεωρούνταν αρκετά δύσκολη λόγω του ισχυρού ανέμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ