Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβεβαιώσεις προς Κίνα και παζάρι με ΕΕ

Από τη χτεσινή επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Πεκίνο

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα «εξαλείψει» από το έδαφός της τις «αντικινεζικές» δυνάμεις, καθώς και τις «αντικινεζικές» αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, διατύπωσε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εύλογες αιτιάσεις της κινεζικής πλευράς ότι η Τουρκία υποστηρίζει την τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα της βορειοδυτικής Κίνας, τους Ουιγούρους, που εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις και συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες, συνήθως με μαχαίρια.

Ο Τσαβούσογλου είπε συγκεκριμένα: «Αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια της Κίνας όπως τη δική μας ασφάλεια. Δεν θα ανεχτούμε στην Τουρκία απολύτως καμιά δραστηριότητα εχθρική προς την Κίνα (...) και θα λάβουμε μέτρα για να εξαλείψουμε οποιεσδήποτε αναφορές του Τύπου οι οποίες στρέφονται εναντίον της Κίνας».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ η κυβέρνηση της Κίνας έχει αρχίσει μια εκτεταμένη επιχείρηση ενίσχυσης της ασφάλειας στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, στην οποία κατοικεί η μειονότητα των Ουιγούρων, και κατηγορεί ισλαμιστές «αυτονομιστές» που συνδέονται με ξένες οργανώσεις ότι βρίσκονται πίσω από βίαιες συγκρούσεις.

Στην πραγματικότητα, η όποια προσέγγιση των δύο χωρών έχει σχέση με την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, όπως το μεγάλο εγχείρημα του σύγχρονου εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα, και η Τουρκία θέλει να έχει επίσης μερίδιο, με δεδομένες τις «τριβές» τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ.

Στην ίδια την Τουρκία, συνεχίζεται η συζήτηση για το ζήτημα των σχέσεων με την ΕΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Πολίτικο», που δημοσιεύτηκε χτες, σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προτάσσοντας το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, αλλά ταυτόχρονα καλεί την Τουρκία να κάνει περισσότερα βήματα προσέγγισης προς την ΕΕ, επικαλούμενος υποκριτικά «ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών», που δήθεν αποτελούν ευρωπαϊκές αρχές (όπως αυτές των επεμβάσεων όπου συμμετέχει η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία).

Ταυτόχρονα, στην Αγκυρα συνεχίζεται η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιούλη, με καταθέσεις πιλότων οι οποίοι είχαν πάρει εντολή να καταρρίψουν αεροσκάφος που δεν γνώριζαν ότι ήταν αυτό όπου μετέβαινε ο Τούρκος Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ