Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 - αριθ. φύλλου: 12791

Η τροπολογία του ΚΚΕ για τους απλήρωτους να ψηφιστεί ως έχει, χωρίς αντιδραστικές τροποποιήσεις

ΣΕΛ.  3
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση για τα 72 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης


ΣΕΛ.  4

«Κόφτης» και στις υποβαθμισμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να το απορρίψουν, διεκδικώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην Υγεία

  • Η κυβέρνηση ουσιαστικά συνεχίζει την αντιδραστική αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να στοιχίζει όσο το δυνατόν λιγότερο στο κράτος η φροντίδα για την υγεία των εργαζομένων, στη βάση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
  • Στη γνωστή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού εντάσσονται οι εξαγγελίες και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει «κοινωνικές ανισότητες» και ότι προωθεί την ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας.
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία από ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά και τις δημόσιες δομές Υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».

ΣΕΛ.  5,    10   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πυρκαγιές και οι υπεύθυνοι

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και την Πελοπόννησο. Ακριβώς ένα μήνα πριν, αρχές Ιούλη, ο «Ριζοσπάστης» σε κεντρικό του άρθρο προειδοποιούσε: «Σήμα κινδύνου από τις πρώτες πυρκαγιές». Και με αφορμή τις μεγάλες φωτιές σε Ανατολική Μάνη και Μέγαρα, γράφαμε πως ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τα «καυτά» προβλήματα και οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και του μηχανισμού δασοπροστασίας, εξαιτίας της πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και σ' αυτόν τον τομέα.

Στο μήνα που μεσολάβησε από τότε, είχαμε έναν νεκρό πυροσβέστη και άλλους τρεις τραυματίες στο Ζευγολατιό Κορινθίας, μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων σε όλη τη χώρα, για να φτάσουμε στην προχτεσινή πυρκαγιά στα Καλύβια Αττικής, που έφτασε σχεδόν μέχρι τη θάλασσα...

Δυστυχώς, τα προβλήματα στην Πυροσβεστική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, με τους οποίους προωθούνται η ένταση της εμπορευματοποίησης της γης αλλά και η διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, χωρίς πλέον να χρειάζεται η εξασφάλιση της κυριότητας, παρά μόνο η παραχώρηση της χρήσης, τότε είναι μοιραίο να υπάρχει και σοβαρό κίνητρο για να εκδηλωθεί μια φωτιά...

Ας σταθούμε όμως λίγο περισσότερο στο ζήτημα των ελλείψεων στην Πυροσβεστική. Και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, έχουν αναδειχθεί με ακόμα πιο έντονο τρόπο τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες. Προβλήματα εξαιτίας της συνέχισης της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μειώνει τις κρατικές δαπάνες για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής, αλλά και για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δικτύου πρόληψης και πυρασφάλειας. Τίποτα δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, αφού τα πραγματικά οργανικά κενά είναι 4.000, σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες. Δεν έχει διασφαλιστεί η μονιμοποίηση των πυροσβεστών 5ετούς θητείας και των συμβασιούχων, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν καλύτερα και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι, ιδιαίτερα όταν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες και εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις. Η υπηρεσία εντατικοποιείται, τα ρεπό κόβονται, το ωράριο γίνεται «λάστιχο» από τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή, ακόμα και για πυρκαγιές που μπορεί να αντιμετωπιστούν με το υπάρχον προσωπικό στις βάρδιες ή ακόμα και για την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά σε εξέλιξη (προληπτικές επιφυλακές).

Διότι, πώς να μην υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, όταν: Η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη συγκριτικά με τις ανάγκες και οι πυροσβέστες βάζουν «ρεφενέ» για να αγοράσουν ρούχα ή παπούτσια για να πάνε στην πυρκαγιά; Η όταν δεν υπάρχει προσωπικό και καταργούνται πυροσβεστικά κλιμάκια και υπηρεσίες; Οταν δεν προχωρούν εργασίες αποψίλωσης, δεν συντηρείται το δασικό οδικό δίκτυο για να υπάρχει πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα; Και σε αυτά πρέπει να προστεθεί η κακή συντήρηση των πυλώνων της ΔΕΗ αλλά και οι ...άδειοι πυροσβεστικοί κρουνοί που συναντούν οι πυροσβέστες πολύ συχνά, όταν προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Η προστασία των δασών, της γης, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Κόντρα δηλαδή στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό και τους ανταγωνιζόμενους μονοπωλιακούς ομίλους. Και αυτός, ο διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, είναι ο δρόμος όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

Στα ζητήματα που ανέδειξε η απεργία των εργαζομένων στον Τουρισμό, στις 20 Ιούλη, και στην ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.


ΣΕΛ.  9


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Υπονομεύουν το δικαίωμα στις μεταφορές και χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα

ΣΕΛ.  12
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «HONDOS»
Να τεθούν σε προτεραιότητα οι απαιτήσεις των εργαζομένων

ΣΕΛ.  7
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις απολύσεις εργολαβικών εργατών στη ΛΑΡΚΟ

ΣΕΛ.  3
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τη συγκοινωνιακή σύνδεση του δήμου Φυλής

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org